Yazı uğurlamak eminim sizin için de zor oluyordur. Nitekim benim için öyle. İlk önce yazlık-kışlık yapımı daha sonra buzluğu düzenleme, sırada konserveler var. Bu hafta izin günümü menemene ayırdım. Size de lezzetli bir menemen ve diğer hazırlıklarımı anlatacağım.
Her yıl annemizin ya da anneannemizin babaannemizin bir özenle hazırladığı konserveler bütün kış hayat kurtarıyor değil mi? Bence artık siz de kendi konservelerinizi hazırlayıp kışa bomba gibi bir başlangıç yapabilirsiniz.
Domates konservesi kışın en çok hayat kurtaranlardan. Her yemeğin içerisine katılan domates, kışın maalesef bol hormonlu oluyor. Bu nedenle şimdilerden alacağınız domateslerle mis gibi konserveler hazırlayıp kışın daha sağlıklı yemekler tüketebilirsiniz.
Neden kışlık konservemi evde hazırlamalıyım? Şimdi biliyorum ki kimileri hazır konservenin maliyeti ile ev yapımı domates konservesinin maliyetini karşılaştırıp domates konservesini evde kendi hazırlamaya gerek görmüyor. Ben konservemi evde yapıyorum çünkü yazın domatesler kışa göre hormonsuz oluyor; domatesi kendim seçip alıyorum, içinde ne var biliyorum. Aynı zamanda lezzetli yaz domatesi ile yapılan konserve kışın yemeklere apayrı bir lezzet katıyor, burası da kesin. 9-10 kilo domates 3 kişilik bir aileye yetiyor.
Yapılışına gelince önce domatesleri bol suda yıkıyoruz. Domatesleri blenderdan geçirip püre haline getirdim oldukça ince kıydırdım ancak su haline de getirmedim - bu şekilde zamandan tasarruf ediliyor ancak biraz sulu oluyor. Dilerseniz doğrayarak da yapabilirsiniz, bu şekilde daha az suyu çıkacaktır.
Derin ve geniş bir tencereye alıp üzerinde iki üç parmak boşluk kalacak şekilde ocağa aldım ve ağır ile orta ateş arasında pişirmeye aldım. Pişme aşamasında gerekmedikçe karıştırmayın aksi takdirde domatesiniz sulanacaktır. Domatesin cinsine göre doğradığınızda suluysa karıştırmaya pek gerek olmayacaktır ancak suyu az, etli domates kullanıyorsanız dibine tutup tutmadığını kontrol etmek için bir spatula yardımı ile tencerenin dibinden artı işareti yapabilirsiniz. Kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika içerisinde renginin dönmeye ve kıvamının koyulaşmaya başladığını göreceksiniz altını kapatabilirsiniz.
Başka bir tencerede su kaynatıp cam kavanozu ve kapağını bu suya atıp spatula yardımıyla elimi yakmadan çıkarttım. Bu arada içine dolan suyun boşalması için kavanozu biraz bayrak sallar gibi salladım.
Bir bez yardımıyla sıcak olan kavanozu tutup içine bir kepçe yardımıyla domatesi doldurdum. Üzerine bir çay kaşığı ile tuz serptim.
Kaynar su tenceresindeki kapağı alıp kurulayıp hemen domatesin üstüne kapattım ve sıkıca ağzını kapattım. Baş aşağı gelecek şekilde ters çevirerek bir tepsiye yerleştirdim ve üzerini bir havluyla kapattım. Konservenizin olup olmadığını bir kaç saat sonra kapağının aldığı şekilden anlayabilirsiniz: konserve tuttuysa kapak içeri doğru biraz çukurlaşıyor. Domatesler bitene dek bu işlemi tekrarladım. Konservelerinizi serin yerde saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.