Kış Hazırlıklarına Devam


  • Oluşturulma Tarihi : 24.09.2017 08:13
  • Güncelleme Tarihi :
Kış Hazırlıklarına Devam yazının resmi

Geçen haftaki köşemde kış hazırlıkları kapsamında yapmış olduğum menemenin tarifini ve faydalarını sizlerle paylaşmıştım. Bu hafta da taze fasulyeyi paylaşacağım. Taze fasulyeyi kış geldiğinde, en sağlıklı şekilde tüketebilmek için evde taze fasulye konservesi kurmak gerekir.

Konserve yaz aylarında topladığımız veya aldığımız sebzeleri kış aylarında tüketebilmek için saklama yöntemidir. Konserve işlemi sayesinde hazırladığımız sebzeleri hiç bozulmadan saklayabiliriz. Konserve daha çok eski zamanlarda yani derin dondurucuların olmadığı zamanlarda yapılan bir işlemdi. Çeşit çeşit konserveler hazırlanır kış aylarında kullanılırdı. Örneğin közlenmiş sebze konserveleri, taze fasulye konservesi, domates konservesi gibi birçok çeşit hazırlanırdı. Günümüzde eskisi kadar konserve hazırlanmasa da konservenin yeri bir başka diyenlerimiz de var bunlardan biri de benim. Sizlerde benim gibi düşünüyor iseniz taze fasulye konservesi tarifini sizlerle paylaşıyorum. Kış aylarında taze fasulye bulmak her zaman mümkün olmayabilir bulduğumuz fasulyeler de ya çok kılçıklı ya da hormonlu ve seralarda yetişmiş fasulyedir. Bu yüzden yazdan hazırlayıp kışın gönül rahatlığı ile tüketebiliriz. Taze fasulye konservesi eskiden köy yerlerinde ocaklar kurulup koca kazanlarda yapılırdı günler öncesinden hazırlıklara başlanırdı günümüzde bu imkanlar pek olmadığı için konserve yapmanın daha pratik yolları keşfedildi. Bizde en pratik şekilde taze fasulye konservesi hazırlayacağız. İşte sizin için hazırladığım pratik taze fasulye konservesi tarifi.

Taze fasulye konservesi için gerekli malzemeler:

2 kilo kılçıksız taze fasulye

4 adet iri boy domates

4 adet sivri biber

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

4 adet yarım kiloluk cam kavanoz veya 2 adet 1 kiloluk.

Hazırlanma süreci: Taze fasulye konservesi için öncelikle fasulyeleri yıkayıp dilediğimiz şekilde ve boyutta doğrayıp bir kenara alıyoruz. Daha sonra derin bir tencereye ince ince doğradığımız sivri biberleri ve kabuklarını soyup iri iri doğradığımız domatesleri koyuyoruz. Ardından zeytinyağı, taze fasulye ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Acı seviyorsanız içerisine cin biberi ekleyebilirsiniz. Bütün malzemeleri eklediğimiz tencerenin ağzını kapatıp fasulyelerin sulanıp sararıncaya kadar bekliyoruz. Daha sonra yıkayıp kuruladığımız cam kavanozlara sıcak sıcak dolduruyoruz. Fasulyeleri koyduğumuz kavanozların ağzını sıcak suda yıkayıp kuruttuğumuz kapaklarla sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz. Hiç kaldırmadan olduğu yerde soğuyan konserveleri daha sonra güneş görmeyen bir ortamda saklıyoruz.

Son olarak eklemek istediğim konserve yapacağınız cam kavanozların ağız kısımlarında kesinlikle kırık veya çatlak olmamalı. Kavanozları her yıl yenilemenize gerek yok fakat kapakları mutlaka yeni olmalı. Dilerseniz hazırladığınız konserveleri derin bir tencereye ters bir şekilde koyup yarısına kadar su doldurup yaklaşık 20 dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz fasulyeleri kavurmak yerine haşlayıp aynı şekilde sıcak sıcakta kavanozlara doldurabilirsiniz. Umarım kolaylıkla yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

Kış Hazırlıklarına Devam
Kevser Kurudan
Yazarımız Kim ?

Kevser Kurudan