Ramazan Sağlıkla Gelsin


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2017 06:07
  • Güncelleme Tarihi :
 Ramazan Sağlıkla Gelsin yazının resmi

Bugün mübarek Ramazan ayının ilk günü. Umarım ülkemiz ve dünyada huzur içinde geçireceğimiz bir ay olur. Ramazan’ın son yıllarda yaz aylarına denk gelmesiyle, bizi birçok konuda daha dikkatli olmamıza sevk ediyor. Malum havalar sıcak, günler uzun, oruç tutma süresi en fazla olan zaman, o yüzden daha dikkatli davranmamız gerekiyor.

Başta da belirttiğim gibi oruç tutma süresi uzun. Peki bu kadar uzun sürede vücudumuzun dinç durması için neler yapmalıyız? Nasıl bir beslenme yöntemi uygulamalıyız? Bu konuda uzman görüşleri nelerdir?

Çeşitli sağlık sorunu yaşamamak ve daha konforlu bir ay geçirmek için ne tür önlemler almalıyız? Muhtemelen tüm bu sorular Ramazan ayının ilk gününde hepimizin aklına geliyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte günlük beslenme şeklinin ve öğün sayısının değiştiğini biliyoruz.

Ramazan’da ne tüketeceğimiz ile ilgili birçok konuda farklı görüşler olmasına rağmen genel anlamda kabul gören konularda örnek verilebilir.

Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.

Ramazan’da yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar.

Ramazan’da sağlıklı beslenme önerileri:

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

Sahurda kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek gerekir.

Tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi gıdalar hem gün içerisinde susuzluk hissini arttırdığı, hem de yağlı olup kilo artışına neden olabileceğinden uzak durulması gerekir. Bunların yerine yağ ve tuz oranı düşük füme etler, zeytin yerine yağlı tohumlar ceviz, badem, fındık tüketilebilir.

Sahurda daha çok hafif kahvaltı, çorba, az yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar tercih edilmeli.

Mide rahatsızlıklarının oluşmasını engelleyebilmek için özellikle yağlı besinlerden, kafein içeren kahve ve kakao tüketiminden kaçınılmalı ve yemeğin hemen üzerine uykuya yatılmamalı.

Ramazan Sağlıkla Gelsin
Kevser Kurudan
Yazarımız Kim ?

Kevser Kurudan