- Gündem
- 19.05.2025 11:45
13 yıldır yatalak olan hasta kardeşine, yaşlı annesine ve babasına bir anne şefkatiyle tek başına bakarak dimdik ayakta kalmayı başaran Seval Efe, kardeşi için hasta taşıma liftine ihtiyaç duyduğunu söyledi
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Hayatın tüm zorluklarıyla mücadele eden bir kadın Seval Efe. Yaklaşık 13 yıl önce talihsiz bir kaza sonrası canından çok sevdiği kardeşi Mustafa’ya elektrik çarpınca bir anda değişti hayatı tamamen. Yatağa bağlı bir şekilde bulunan kardeşine 13 yıldır bakarak, kendi hayatını hiçe sayan Seval Efe, 79 yaşındaki annesine ve 80 yaşındaki babasına da aynı anda bakmaya çalışıyor. Kardeş sevgisi 13 senedir bir gece bile rahat uyumamasına sebep olsa da ‘halimden memnunum, tek isteği onun iyi olması’ diyerek herkesin takdirini kazanan Efe’nin yetkililerden talebi ise kardeşine daha rahat bakabilmek için ihtiyaç duyduğu ‘hasta taşıma lifti’ne sahip olabilmek. Evinde kozmetik ürünler satarak bir taraftan da geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Seval Efe, filmlere konu olabilecek hayat hikayesini gazetemize anlattı.
ÇOK MÜCADELE VERDİK
Canından çok sevdiği kardeşine elektrik çarpma anını anlatan Seval Efe, “15 Temmuz 2016 tarihi kardeşim ve benim hayatımızın dönüm noktası oldu. Kardeşim o gün işten gelip, duş almıştı. Daha sonra bahçeye çıktı. Yeni kız arkadaşını bizle tanıştırmaya getirecekti. O gün bahçeyi yıkamıştım. Heves etmişti, televizyonu bahçeye çıkarmak istemişti. Sonra aniden bir çığlık koptu. Şalteri kapatın diye! Elektrik çarpmıştı. Mustafa da o sırada Allah deyip yere düştü. Annem elektrik kablosunu eline alınca elektrik onu da çarptı. Babam ise şoka girmiş, sadece bakmakla yetinebilmişti. Şalteri kapattık. Ambulansı beklemeden komşuların yardımıyla Mustafa’yı hastaneye götürdük. Hastaneye getirdiğimizde ex olmuştu. Elektroşok müdahalesiyle doktorlar tekrar hayata döndürdü. O gece 3 kez gitti geldi. Ertesi gün o hastanede yer olmadığını bize bildirdiler. Başka bir hastane ile görüştüm. Mustafa’yı Sepsis adı verilen kötü ölümcül bir hastalığa da yakalandı fakat annemle çok mücadele vererek, o hastalığı yendik. Hastanede yer olmadığı için bizi çıkarmak istediler fakat onu da engelledik. 2 ay boyunca o kadar çok mücadele verdik ki bütün hastane bizi konuştu. Mustafa’yı Sepsis’ten kurtardık ama sıkıntı o zaman başladı. Mustafa artık evde bakım hastasıydı. Boğazına ağlaya ağlaya hortum sallamasını, altını temizlemesini öğrenmek zorunda kalıyorsun” ifadelerini kullandı.
TEK BAŞIMAYIM!
13 senedir kardeşine baktığını ifade eden Seval Efe, “Çok şükür iyi ki varım, iyi ki kardeşime baktım. Benim hiçbir akrabam yok, hiçbir yakınım yok. Ben tek başıma mücadele veriyorum. Çok zorluk çektim, çekmeye de devam ediyorum. Psikolojim bozuldu. Doktorlarla, raporlarla, sağlık müdürleriyle, aile hekimleriyle boğuşarak, mücadele vererek, hepsiyle uğraşarak bu sorunların tek tek üstesinden gelmeyi başardım. Bunun yanında bir de 79 yaşındaki anneme ve 80 yaşındaki babama da bakmak zorundaydım. Ekonomik durumumuzda oldukça yetersiz. Mustafa kısa zamanda bin 800 günden malulen emekli oldu fakat maaşı çok az, yetersizdi. Emsallerine göre çok az maaş alıyordu ve benim kardeşimin sağlığında sigorta günleri bin 800’den fazlaydı” dedi.
HASTA TAŞIMA LİFTİ İHTİYACI!
Kardeşine daha rahat bakabilmek için bir tane hasta taşıma liftine ihtiyacım olduğunu ifade eden Seval Efe, “Hasta taşıma lifti, hastaya kimseden destek almadan tek başına bakan bir düzenek. Bu düzenekte bir çuval var ve ona manivela yapılmış ve hasta tek başına kimseye ihtiyaç duymadan alt temizliğini, yatak, çarşaf değişimini, hastanın sağa sola dönmesini sağlayabiliyor. Bu da yaklaşık 5 ile 5 buçuk bin TL tutarında. Kozmetik ürünlerinin satışı çok fazla bir getiri sağlamıyor. Çevremde de çok insan yok. Bir ara kısa süreliğine Şirinyer’de bir stant açmıştım. Orada sağ olsun bana yardım edenler oldu. Bir yandan da benim için iyi oluyordu. 3-5 saatliğine de olsa insan görüyordum. Psikolojim alt üst olmuştu” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK SIKINTIM İNSANSIZLIK!
Kadın olduğu için bir takım zorluklarla da karşılaştığını ifade eden Seval Efe, yaşadığı tüm zorlukların üstesinden gelmeyi başardığını ifade etti. Efe, “Ülkemizde ne yazık ki kötü durumlarda bile yararlanmaya çalışanlar oluyor. Dul bir kadın olmanın, kadın olmanın vermiş olduğu tüm zorlukları yaşadım. Eve yardım paketi getirip, akşam yemeğine davet eden insanlar bile oldu. Elhamdülillah dimdik ayakta durdum. Benim gibi aynı durumda olan insanlara tavsiyem pes etmeyin. Allah büyüktür. Korkmasınlar inanın hiçbir şey olmuyor. Fakat gecenin bir yarısı ambülanslarda hastaneye tak başıma da yetişmek çok zor oluyor. Benim en büyük sıkıntım insansızlık!” ifadelerini kullandı.
KADIN OLMAK ZOR!
Zorluklara karşı yılmadan mücadele verdiğini söyleyen Seval Efe, “Şu anda geçimimi sağlayabilmek için evde parfüm, deodorant, kozmetik ürünleri satıyorum. Çünkü bir yandan da ihtiyaçlarımı karşılamak ve giderlerimi karşılamak için çalışmam gerekiyor ve elimden gelen iş ancak bu kadar olabiliyor. Evimde iki tane daha yaşlı hastam var ve her an hastanelik olabiliyoruz. Böyle bir durum olunca babamın ya da annemin başında refakatçi tutmak zorunda kalıyorum çünkü evde Mustafa’ya bakacak kimsem yok. Annemin ciddi sağlık sorunları var, babamın da aynı şekilde. Annem yaklaşık 80 yaşında olmasına rağmen hastaneye tek başına gidiyor, tek başına ameliyat oldu. Ben Mustafa’yı bırakamadım. Maddi açıdan biraz imkanım olsa onun başına refakatçi tutacaktım” dedi.
ELİM KOLUM BAĞLI!
Aldığı evde bakım ücretinin yeterli olmadığını da aktaran Seval Efe, “İlk zamanlar Mustafa’nın çalışmış olduğu fabrikanın destekleriyle ayakta kalmaya çalıştık. Mahallemdeki insanlar sağ olsun, yardımını esirgemedi. Fakat adresimizi değiştirmek zorunda kaldık çünkü 7-24 soba kovası kaldırmaktan bıkmıştım. Şu anda ise evde bakım ücreti alıyorum ama inanın yeterli olmuyor. Yüzde 99 engelli olan ve hiçbir ihtiyacını karşılayamayan bir kişiyle kendi ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilen engelli bireylere aynı para ödeniyor. Fakat ben kardeşime bakmak zorunda kalmasaydım da çalışabilseydim çok daha fazla para kazanabilirdim. Bu benim bir yandan da elimi kolumu bağlıyor. Bu sebeple daha fazla para almamız gerekirdi. Kardeşime para için bakmıyorum. Benim gibi birçok insan var. Bence bu kişilere en az 3 bin TL ödenmesi gerekir” diye konuştu.