Afetlere karşı yeni dönem: Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı yürürlüğe girdi

Türkiye’de afet sonrası iyileştirme süreçlerinin sistematik, koordineli ve kapsayıcı şekilde yürütülmesini hedefleyen Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı (TASİP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


  • Oluşturulma Tarihi : 24.05.2025 13:25
  • Güncelleme Tarihi : 24.05.2025 13:25
  • Kaynak : AA
Afetlere karşı yeni dönem: Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı yürürlüğe girdi haberinin görseli

Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı (TASİP), afet sonrası sürecin planlı, hızlı ve etkin şekilde yürütülmesini hedefliyor. Plan, yapısal ve sosyal iyileşmeyi sürdürülebilir kalkınma ilkesiyle bütünleştiriyor.

AFETLERİN YOL AÇTIĞI ZARARLAR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'de doğa kaynaklı afetlerin, can ve mal kayıplarına yol açarak gündelik yaşamın devamlılığını önemli ölçüde etkilediği, yapısal ve doğal çevrenin, tarihi ve kültürel mirasın zarar görmesine neden olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, bu durumun, afet sonrası hayatın normale dönmesi ile yapısal, sosyal ve ekonomik iyileştirmenin en kısa sürede ve kaynak kullanımıyla yapılmasını gerektirdiğine işaret edildi.

EKONOMİK, SOSYAL, ÇEVRESEL VE KÜLTÜREL KAYIPLAR

TASİP'in, sürecin etkin yönetilmesini planlamak üzere hazırlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Afet sonrası iyileştirme çalışmaları, hasar, zarar gören ve kayba uğrayan varlıkları iyileştirmek, afet tehlikelerinden uzak alanlarda, afetlere daha dirençli yapılar inşa etmek, sadece yapısal kayıpları değil bunun yanında ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel kayıpları da gidermek, uzun vadeli bir bakış açısıyla afetten etkilenen bölgede sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak olarak ele alınır. TASİP ile afet sonrası iyileştirme çalışmalarının planlı, sistematik, senkronize kapsayıcı ve daha hızlı yapılmasının sağlanması, bu alanda kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, önceliklendirme yapılarak kaynakların etkin kullanımının sağlanması, iyileştirme faaliyetlerinin etkin şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi, iyileştirme faaliyetleri ve harcamalarına ilişkin raporlama yapılarak, sonraki afetlerde afet yönetim kabiliyetinin geliştirilmesi, mevcut iyileştirme süreçlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır."

Açıklamada ayrıca TASİP'in, Türkiye şartları dikkate alınarak, esneklik, kapsayıcılık, etkinlik, şeffaflık, işbirliği ve bütünlük temel prensipleri doğrultusunda hazırlandığı bildirildi.

Yazarımız Kim ?

AA