- Gündem
- 13.05.2025 00:31
İzmirli şair Attila İlhan 2013den beri yayın yapan bir dergiye kapak konusu oldu. Ayrıca dergide Attila İlhan ile ilgili bir dosya yer alırken denemeler ve makaleler de bulunuyor
ONURHAN ALPAGUT
Çok yönlü İzmirli ünlü Şair Attila İlhan, Edebiyat dergisine kapak oldu. 1925de dünyaya Menemen İlçesinde gözlerini açan İlhan, aynı zamanda deneme yazarı, gazeteci ve eleştirmen. Çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkılar sunan İlhan, Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Çolpan İlhanın ağabeyidir. 11 Ekim 2005de İzmirde vefat etmiştir.
UNUTMADILAR
Kasabadan Esinti Dergisinin Yazı İşleri Sorumlusu Cüneyt Tanyeri, Cumhuriyet döneminin en büyük şair ve yazarlarından olan Attila İlhan, 15 Haziran 1925 tarihinde İzmir/Menemende doğdu. Attila İlhan İzmire aşıktı ve ölünceye kadar da İzmirden kopmadı. Dergimiz yayın hayatını Turgutluda sürdürse de bir İzmir dergisi olarak anılmaktadır. Dolayısıyla, edebiyatsever kuşakların yetişmesinde büyük emeği olan Attila İlhanı anmadan geçemezdik dedi.
Attila İlhan dosyasında yer alan konu başlıkları ise şu şekilde:
*Kaan Tanyeri, Attila İlhanın Hayatı ve Sanatı
*Hüseyin Tuncer, Attila İlhan Hangi Edebiyatı Savunur?
*Doğan Hızlan, Hangi Attila İlhan?
*Şadan Gökovalı, Şair Attila İlhan
*Hikmet Altınkaynak, Attila İlhan Şiirinin Yakın Yansımaları
*Asım Öztürk, Attila İlhanın Şiirinde Bir Yaşama Serüveninin Günlüğünü Okumak.
ATTİLA İLHAN KİMDİR?
15 Haziran 1925te İzmirin Menemen İlçesinde doğdu. 11 Ekim 2005te İstanbulda yaşamını yitirdi. İzmirde Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu ve Karşıyaka Ortaokulunu bitirdi. Atatürk Lisesindeki öğrenciliği sırasında Türk Ceza Kanununun 141. maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle tutuklandı ve okuldan uzaklaştırıldı. Danıştay kararıyla eğitimi sürdürme hakkını kazandı. İstanbulda Işık Lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. 6 yıl aralıklarla Pariste yaşadı. Türkiyeye döndü. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Demokrat İzmir Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü ve Başyazarlığını üstlendi. Ankarada Bilgi Yayınevi Danışmanlığını yaptı. Senaryolarında Ali Kaptanoğlu takma adını kullandı. Yeni Ortam, Dünya, Milliyet, Söz gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Yelken ve Sanat Olayı dergilerini yönetti. İlk şiiri olan Balıkçı Türküsü 1941de Yeni Edebiyat Dergisinde yayınlandı. Nevin Yıldız takma adıyla İstanbul, Beteroğlu takma adıyla Yücel dergilerinde şiirleri çıktı.1946 CHP şiir yarışmasında Cebbaroğlu Mehemmed şiiriyle birincilik ödülü kazandı. Bu başarıdan sonra hızla tanınıp sevildi. Genç, Yeni Nesil, Varlık, Aile, Yirminci Asır, Seçilmiş Hikayeler, Kaynak, Ufuklar, Mavi, Yeditepe, Dost, Yelken, Ataç, Yön, Milliyet Sanat, Sanat Olayı gibi dergilerde şiirleri, deneme ve eleştirileri yayınlandı. Türk edebiyatının önemli isimleri arasına girdi. Garip Akımı ve İkinci Yeni şiirine karşı çıktı. Mavi ya da Maviciler adıyla tanınan toplumcu gerçekçi şiir akımını başlattı. Şiire yeni bir ses düzeni, taşkın, coşkulu bir anlatım ve kendisine özgü bir duyarlılık getirdi. Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum şiir kitaplarındaki şiirleriyle genç şair kuşağını etkiledi. Yasak Sevişmek, Elde Var Hüzün kitaplarındaki şiirlerinde divan şiiri ve şarkılardan da yararlandı. İlk iki romanı Sokaktaki Adam ve Zenciler Birbirine Benzemezden sonraki romanlarında tarihsel konulara ağırlık vermeye başladı. Bu tür romanlarında öz Türkçe akımına karşı çıktı.