Sayfa Yükleniyor...
‘Çocuk Dünyası Projesi’ ile ilgili olarak Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yazılı açıklamasını değerlendiren Bornova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan, “Bütçe ile zorunlu açıklama birbirinin tamamen zıttıdır. Başkan hukuki süreçten çok güzel bahsetmiş ama bizim söylediğimiz o değil ki” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Bornova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan, yapımı bir türlü tamamlanamayan ‘Çocuk Dünyası Projesi’ ile ilgili olarak Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yaptığı zorunlu yazılı açıklamanın bütçe ile tamamen zıt bir açıklama olduğunu belirtti.
Meclis Üyesi Fatih Taştan, Çocuk Dünyası olarak projelendirilen yerin zaten bağış olan bir yer olduğunu ifade ederek, “Burası bu tip sosyal proje yapılsın diye verilen bir yerdi. Bunun neticesinde buraya beğeniriz beğenmeyiz bir proje yapıldı. Geçtiğimiz yönetim tarafından da ihale edildi. İhale neticesinde ihaleyi kazanan firma ekonomik koşulları gerekçe göstererek işini bıraktı. Bu da gayet olağan doğal bir şey. Sonra Sayın Başkanın yaptığı yazılı açıklamaya göre kopukluk burada başlıyor. Bana göre zorunlu açıklama sorunlu bir açıklamadır. Sanki bizim yaptığımız açıklamaya karşı değil de kendilerinin ifade etmek istedikleri konular ifade edilmiş” diye konuştu.
SÜRE UZATIMI MECBURİYETİ YOK
İhaleyi kazanan firmanın işi yapmadan bırakıp gittiğine vurgu yapan Taştan, “Belediyenin ifadesine göre yasa gereği uzatma yapılmışta, bizde yasal olarak mecburen tamam demişiz gibi ifadeler kullanıldı. Yasada hiçbir şekilde bu ifadeler yok. Yasalar da hiçbir şekilde süre uzatımı mecburiyeti yok. İster verirsin, istersen vermezsin. Bu keyfiyet ihaleyi veren kişiye kalmıştır. Biz verdik diyorsunuz. Bunu da kabul edelim ama mecburen verdik ayrı bir konu. Çünkü bundan 5-6 ay önce belediye başkanı, biz konuyu mecliste ilk gündeme getirdiğimizde biz bu yatırımı yapmayacağız. Bizim önceliğimiz bu değil kardeşim ifadesini kullandı. Şimdi de diyor ki biz burada bir gün bile kaybetmeyeceğiz. Nasıl kaybetmeyeceksiniz? Mevcut bütçenizde bunun karşısına 1 TL ayırmamışsınız. Bu yıl içerisinde mevcut bütçenle buraya bu yatırımı yapamazsınız. İhaleye çıktıktan sonra belediyenin burasının ödeneğini ödeyecek parası yok. Çünkü öyle bir pay ayırmadılar ve bu işi yapmayacaklarını da mecliste açık bir şekilde ifade etti. Bize göre öncelikli ve yararlı bir yatırım değil dediniz. Geçmiş dönemden bu döneme devreden bütün yatırımlar iptal edildi. O da ayrı bir konu” dedi.
BELEDİYE İZOLASYONU YAPABİLİR
Geçen aylardaki meclislerde ve geçen gün medyaya yansıyan haberlerde Bornovalının parasının gittiğini ve burada kamu zararı oluştuğunu ifade ettiğini söyleyen Taştan, “Buraya ne yapacaksınız diye de sormuştum. Burada temele giden bir su var. Biz aylar önce ufak bir önlem alın, gerekirse üstüne bina çıkmayın dedim. Çocuk dünyası değil, başka bir proje yapın. Burasının izolasyonu ile ilgili güvenlik önlemlerini alın, sizin bunu yapmak için ihaleye çıkmanıza, yazışma yapmanıza gerek yok dedim. Örneğin göreve gelmeden önce Olgun Atilla’nın döneminde bu firma bıraktı. Belediye ne yaptı geldi hemen güvenlik önlemlerini aldı. Belediye bunu yapabilir. Bu yetkisi var. Şimdi de yasal süreci bekliyoruz ben oraya giremem deniyor. Ne münasebet efendim belediyenin güvenlik görevlisi orada duruyor. Sizin orada yapmanız gereken 40-50 bin TL bir rakamla izolasyonu sağlanabilir. Bu doğrudan teminin çok altında bir rakamdır. Oradaki demirlerin paslanmasını ve korozyona uğramasını su basman vaziyetindeki temelin izolasyonunu sağlarsınız ve ben 1-1.5 sene daha kazandım dersiniz. Burada su basmış, temel korozyona uğramıştır. Arada oluşan zarar kamu zararı değil midir? Oradaki su tahliye edildikten sonra altından ne çıkacağını yeni alacak olan müteahhidin görmesi gerekecektir” şeklinde konuştu.
NEDEN ÖNLEM ALINMADIĞINI SORUYORUZ
Belediye başkanının muhalefet etmek için muhalefet ediyorlar sözünü de kabul etmeyen Taştan, “Muhalefet olsun diye sormuyoruz bunu. Kendi meclisinde ben burayı yapmıyorum. Bu projeye önem vermiyorum dedi. Bizde dedik ki yapma ama burayı kapat ve toparla dedik. Güvenlik sorunu da arz ediyor burası. Bölgede çok fazla anaokulu var. Evcil hayvanlar var. Şu anda orada ne branda kaldı ne de güvenlik şeridi. Birisi içine kayıp düşebilir. Bunların hepsi olabilir. Ama zorunlu açıklamada biz şubata kadar izin verdik diyor. Sen seneye kadar da izin ver ama orada gereken güvenlik önlemlerini hem kamu menfaati açısından hem de vatandaşın can güvenliği açısından almana engel bir yasa yok. Başkan bunlara hiç cevap vermiyor. Biz bu kadar basit konuşmadık. Açıklamayı yapın ama gerekçesini de açıklayın. Orasının şu anda neden bu durumda olduğunu sormuyoruz. Neden burasının önleminin alınmadığının sorusunu soruyorum. Bizim sorduğumuz soru gayet nettir. Biz başkana yasal süreci sormuyoruz. Bornova Belediyesi bugün dahi oraya gidip pompaları koyup suyu tahliye edip, etrafını izolasyonunu ve güvenliğini sağlayıp çıksa buna yasal ne engel var. Bunu yaptığı için Ağır Ceza’da mı yargılanacak belediye başkanı. Burasının akıbetinin hiçbir şey olmayacağını zaten kendisi 6 ay önce söyledi. Yaptığınız iş yanlış ama biz demokrasinin gereği olarak halk sizi seçtiği için saygı duyarı dedik. Şimdi de burada gün bile kaçırmadan ihale sürecini hazırlayacağız diyor. Ama her şey tam tersi. Bornova Belediyesi’nin 2020 yılının yatırımlar kısmında burası ile ilgili 1 TL harcanmamıştır. Neden buraya para harcanmadığını sorduğumuzda ise cevabı kardeşim ben buraya yatırım yapmayı düşünmüyorum olmuştur. Bütçe ile zorunlu açıklama birbirinin tamamen zıttıdır. Başkan hukuki süreçten çok güzel bahsetmiş ama bizim söylediğimiz o değil ki” diye konuştu.
ZORUNLU AÇIKLAMA
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği gibi belediyeler, yetki alanındaki vatandaşların ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kanun ile kurulan, karar organı seçmenler tarafından seçilen, Anayasa’ya ve yasalara göre yönetilmesi gereken kamu kuruluşlarıdır. “Bornova Belediyesi Çocuk Dünyası” projesi de tanımda ifade edilen ‘ortak ihtiyaç’ ilkesi çerçevesinde düşünülmüş, projelendirilmiş, dönemin yöneticileri tarafından yapılması kararlaştırılmış ve ihale edilmiş bir proje niteliğindedir. Süreç 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan ihaleyi Son Yapı İnşaat Turizm İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti kazanması ile başlamış, firma ile belediyemiz arasında 09 Şubat 2018 tarihinde işin ‘450 günde bitirilmesi’ hükmü ile sözleşme imzalanmıştır. Bahse konu süre 05 Mayıs 2019 tarihinde sona erdiğinde inşaatın ancak yüzde 22’lik kısmı tamamlanmıştır. İlgili firma sürenin dolmasına yakın yasal bir hakkını kullanarak “Ülkemizde oluşan ekonomik koşulları” ileri sürerek 7161 sayılı Tasfiye Kararnamesi’den faydalanmak üzere Çevre Şehircilik Bakanlığına başvurmuş, Belediyemizden ek süre talep etmiştir. İlgili mevzuat gereği kendisine 23 Şubat 2020 tarihine kadar ek süre verilmiş, süre bitiminde sözleşmenin tek taraflı olarak feshedileceği aktarılmıştır. Bu sürenin sonunda idarenin fesih işlemini başlattığına dair tebligat kendisine 24 Şubat Pazartesi imzalanmış, 25 Şubat Salı günü kendisine yollanmıştır. Bu süreçlerde bir tek gün bile gecikme yaşanmamış, her işlem günü gününe gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra hukuki süreç işleyecek, fesih gerçekleşecek, iş yeniden ihale edilecektir. Yeni ihale noktasında inşaatın fiziki durumu tespit edilecek, hasar görmüş olan bir kısım var ise yeniden yapılacak, yıkım veya yeniden yapıma dair tüm masraflar, Son Yıl İnşaat’a rücu ettirilecektir. Kamunun parasal bir zararı olmayacaktır. Ancak arada kaybedilen zaman, çevreye verilmiş olan rahatsızlık da bizlere göre eşit derecede önemli bir zarardır. Keşke yasalar müsaade etseydi, çok daha erken müdahale edebilmiş olsaydık.Fakat Bornova Belediyesinin tüm seçilmiş ve atanmış yöneticileri hukukun üstünlüğüne, yürekten inanırız. Zaman zaman hukukun güncel sorunlar ve ihtiyaçlar karşısında yetersiz kaldığını düşündüğümüz zamanlar olur. Ancak bizler hukukun üstünlüğüne ‘keyfe keder uyan’ işine gelmediği zaman hukuku görmemezlikten gelenlerden olmadık, olmayacağız."
Haber Merkezi