Damlacık kan kaybediyor!

Konak Tünelleri yapımı sırasında kaderine terk edilen ve 5 yıldır kentin kara deliği olan Damlacık semtinin sakinleri, Damlacık’ın hak ettiği görünüme kavuşmasını istiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 17.09.2020 08:22
  • Güncelleme Tarihi : 17.09.2020 08:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Damlacık kan kaybediyor! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Konak Tünelleri’nin hemen üst tarafında bulunan, ünlü futbolcu Metin Oktay’ın da yetiştiği Konak İlçesi sınırları içerisinde, kentsel sit ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan tarihi Damlacık semti kaderine terk edileli 5 yıl oldu. Bu süreç içerisinde Damlacık’ta yer alan birçok tarihi yapı kamulaştırıldı, vatandaşlar evlerinden çıkarıldı. 5 yıl önce kamulaştırılan evlerin yıkımı uzun bir süreyi kapsayınca Damlacık kaderine terk edilerek kent merkezinin kara deliği oldu. Konuyla ilgili konuşan Damlacık semt sakinleri, semtin yıkık haliyle şehrin merkezinde kötü örnek olarak yer aldığını dile getirerek yetkililerin artık bu sorunu çözmelerini istiyor.



YETKİLİLERE ÇAĞRI
3. derece arkeolojik ve kentsel sit alanı olan bu semtin talihsizliği ve terk edilmişliğinin devam ettiğini dile getiren semt sakinleri, “252 hektarlık yenileme alanı içerisinde kalan semtimiz bir bütün olarak yenilenmesi ve layık olduğu yaşam seviyesine çıkarılması gerekiyor. Bu noktada Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Kaymakamlığı, İzmir Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının burası için topyekun yenileme olacak bir projeyi hayata geçirmelidir. 11 adet tescili binanın karayollarına restore edilmesi semtin kurtuluşuna bir çare olmayacaktır. İzmir kamuoyunun bu durumu iyi algılaması ve çözüm üretilmesine destek olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.



TÜNELLER SEMTİN SONU OLDU
Damlacık’ta dünden bugüne nelerin yaşandığını tek tek anlatan semt sakinleri şunları söyledi: “Konak Yeşildere Tünelleri 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yapılması kararlaştırıldı. Konak Tünelleri adı altında Kara Yolları 2. Bölge Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyetlere başlamıştı. Tünelin geçtiği güzergahın üzerinde ve Konak’a 100 metre mesafede bulunan tarihi Damlacık semtinin Sümer Mahallesi’nin ilk giriş noktası olarak 2013 yılında sokak bazında kamulaştırıldı. Buraya kadar herhangi bir sorun çıkmamıştı. Bunun yanında tünelin hemen üstünde ikinci kademede yer alan Damlacık semtinin Namık Kemal Mahallesi’nde 2014 yılının Haziran ayında birçok binaya kamulaştırma kararı alındı. Bu kamulaştırma kararı doğrultusunda tünelin üstüne isabet eden binalar boşaltıldı. Bunların 11 adedi de Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun tescilli binalardır. Tünel 2015 Mayıs ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açıldı. 2015 yılında vatandaşlar tünelin dışında kalan evlerin hasar gördüğünü iddia ettiğinden tüneli yapan Ege Asfalt A.Ş firması yargı tespit kararına başvurdu. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bir profesör ve 2 doçentten oluşan bilirkişi heyeti semte gelerek tünelin dışında kalan ancak hasarlı olduğu iddia edilen binalarla ilgili yerinde tespit çalışması yaptı. Bu çalışmalara göre Namık Kemal Mahallesi’nde birçok bina, can ve mal güvenliği açısından oturulması ciddi risk içeren statüsüne alındı. Bu binaların teknik, idari ve mali sorunları çözülerek tamamının 2018 Aralık ayında yıkımı tamamlandı. Sadece kamulaştırılan binalar içerisinde 11 adet Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tescilli binalar bulunmaktadır. Bu binalar da yağmalanmış olup enkaz ve iskelet haline dönüştü. İzmir’in merkezinde, İzmir’e yakışmayan bu harabe yıl 2020 olsa da kötü görüntüsünde değişen bir şey yok”