- Gündem
- 21.05.2025 01:07
Türkiye’yi yasa boğan depremler; birçok sektörün üretim tesisini enkaz altında bıraktı. Bu sektörlerden biri olan tekstilin durması ise hammaddesini oluşturan pamuğa da olumsuz yansıdı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan sektörlerin başında tekstil geliyor. Kentte tekstil fabrikalarının durması, pamuk üretimi ve üreticilerini de olumsuz etkiledi. Konuyla ilgili kısa değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, insanların psikolojik olarak da ekonomik olarak da düzelebilmesinin en temel noktalarından bir tanesinin deprem bölgesinde üretim tesislerinin aktif olarak devreye alınabilmesinden geçtiğinin altını çizerek “Sürdürülebilir bir ekonomi için üreticinin yanında durmalıyız” dedi.
ÜRETİCİNİN YANINDA DURMALIYIZ
Sürdürülebilir bir ekonomide üreticinin yanında durabilmenin önemine vurgu yapan Uçak, “Ülkece çok büyük bir yıkım yaşadık. Önemli olan sürdürülebilir bir ekonomide üreticinin yanında durabilmek, çünkü üretici zaten kuraklık anlamında ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Üzerine bu felaket yaşandı. Deprem bölgesini her gün yakından takip ediyoruz. Bölgenin bir an evvel sosyoekonomik açıdan ayağa kaldırılması, insanların psikolojik olarak da ekonomik olarak da düzelebilmesinin en temel noktalarından bir tanesi orada üretim tesislerinin aktif olarak devreye alınabilmesinden geçiyor. Ama bölgede şu anda bunu yapabilecek altyapı-üstyapı insan gücü halihazırda yok” dedi.
RİSKSİZ BÖLGELERDE KAPASİTEARTTI
Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin yüzde 40-50 geriye gelebileceğini söyleyen Uçak, risksiz bölgelerde iplik tesislerin kapasitesinin yükseldiğine dikkat çekti. Uçak, “İplik fiyatlarına bakarsak, risksiz bölgelerdeki tesislerin kapasiteleri yükseldi. Yüzde 40'larda çalışıyorlardı. Yüzde 70-80'lerde çalışır duruma geldiler. Şu an yerli tüketiciden çok talep beklemiyorum. Üretimde ise üretici bu fiyatlardan zarar eder. Ege Bölgesi'nde pamuk üretimi yüzde 40-50 geriye gelebileceğini düşünüyorum. Pamuk ithalatı mecburen devam edecek ama bizde durum biraz farklı. Yurtdışı kaynaklı ürün 800-900 bin ton, 1 milyon ton da yerli üretimi sayarsak, 1,900 bin ton civarında tüketimimiz var. Bu yıl talep daralmasından 1 milyon 600-1 milyon 700 bin tona düşebiliriz” ifadelerine yer verdi.