Doğaya kıymaya devam: 2021’de olumsuz ÇED sayısı sadece 2!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 yılında yapılan ÇED başvurularında toplam 3 bin 421 adet projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verirken, sadece 2 tane projeye ‘ÇED olumsuz’ kararı verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.01.2022 08:02
  • Güncelleme Tarihi : 05.01.2022 08:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Doğaya kıymaya devam: 2021’de olumsuz ÇED sayısı sadece 2! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

İklim krizinin dünyada etkisini gösterdiği dönemde Türkiye’de 2021 yılında doğa katliamı daha da arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 yılı içerisinde sadece 2 proje çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumsuz kararı, 3 bin 421 adet projeye ise ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği ortaya çıktı. Öte yandan Bakanlığın 10 bin 92 ÇED verisi içerisinde; 382 projeye ‘ÇED olumlu’, 78 projeye ise ‘ÇED gerekli’ kararı alındığı görüldü.2021’de en çok başvuru ise maden projeleri için oldu. Bir yılda maden, petrol ve doğalgaz projesi için 4 bin 488 başvuru yapıldı. Bu projelerin bin 525 tanesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Sadece iki projeye ‘ÇED olumsuz’ yanıtıyla sonuçlandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

ÇED ARTIK UFAK BİR PROSEDÜR!

ÇED’in artık ufak bir prosedür haline dönüştüğüne vurgu yapan Bakan, “ÇED, tek önceliği ‘proje’ olanlar için, aşılması gereken bir ‘engel’ olarak görülürken; iktidarın hunhar taleplerini karşılamak dışında hiçbir karar alamayan uygulayıcılar için ise, ÇED artık ‘ufak bir prosedür.’Bilimsel ve objektif kriterlerin hesaba katılmadığı, doğanın/çevrenin korunmasının öncelenmediği ve hatta mevzuat boşluklarını yol edinenlere daha da yol açılan bir prosedür… Özellikle verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarına dair veriler de projelerin yapıldığı bölgelerdeki tahribatlar da maalesef bu değerlendirmeyi doğruluyor. Bu kararların hepsi “Kente karşı işlenmiş suç” kapsamında değerlendirilmesi gereken kararlar” ifadelerini kullandı.

MASA BAŞINDA YAPAMAZSINIZ

Konuşmasının devamında Bakan, “Masa başında alınan yanlış ve yanıltıcı bilgilerle çevresel etki değerlendirmesi yapamazsınız. Esasında, burada olması gereken proje bazında değil, bölgedeki tüm projelerin toplam etkisine yönelik bir anlayış olmalı. Denilebilir ki mevzuat bunu gerektiriyor, o zaman da mevzuatın buna uyumlaştırılması gerekiyor.AKP’nin iki kez ÇED başvurularında ‘ÇED gerekli değildir’i kaldırıp sadece ‘ÇED olumlu’ ve ‘ÇED olumsuz’ şeklinde sonuçlandırılması yönünde adım attığını, komisyondaki direncimizle yapamadıklarını da hatırlatmak gerekir. Bir yandan ‘Biz bu kente ihanet ettik’ diyenler ayıplarını örtmeye çalışacaklar diğer yandan ‘gerekli değil’ kararının yarattığı olumsuz ‘algıdan’ kendilerini sıyıracaklar yani” diye konuştu.

İZİN VERMEYECEĞİZ…

Madenler uğruna doğanın tahrip edilmeye devam edildiğine dikkat çeken Bakan, “Fiili duruma hukuki gerekçe yaratmak istiyorlar ama buna izin vermeyeceğiz. Her geçen gün, ülkemizin doğası ve geleceği telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip ediliyor. Dünya, yeni politikalar üzerinde uzlaşıp doğa ve iklim dostu projeler hayata geçirme gayretindeyken, biz hala maden uğruna ormanları katlediyoruz, kömürden enerji üretmekte diretiyoruz, neredeyse yerleşim yerlerinin içinde taş ocakları kuruyoruz, kuraklık ve kirlilikle mücadele edeceğimize su kaynaklarının daha da zor duruma sokacak projeleri hayata geçiriyoruz. Saray rejiminin en yukarıdan en aşağıya kadar oluşturduğu bu silsileyi dağıtacağız. ÇED konusunda da yapacağımız kapsamlı revizyonla bu talan düzenini yıkacağız” şeklinde konuştu.

İZMİR’DE EN FAZLA BAŞVURU ALİAĞA’DAN

Aliağa ilçesi ise en fazla ÇED sürecinin başlatıldığı ilçe oldu. Aliağa’da 29 projeye ön onay verilirken Kemalpaşa’da 23, Torbalı’da 18, Bergama’da 13, Menderes’te 11, Menemen ve Çiğli’de 10’ar ve Bornova’da 8 proje için ÇED süreci başlatıldı. Aliağa’da sanayi ve kimya tesisleri ile maden ocaklarının yoğunluğu dikkat çekerken, Kemalpaşa’da atık ve gıda tesisleri çoğunlukta yer aldı. Torbalı’da maden ocakları ve atık ve sanayi tesisleri, Bergama’da ise enerji tesisleri ile maden ocakları için başvurular arasında çoğunluğu sağladı. Çiğli ve Menemen’de ise sanayi ve kimya tesis başvuruları ön plandaydı.