- Gündem
- 21.04.2025 09:35
Alışılmışın dışında bir yönetim biçimine sahip olduklarını açıklayan Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyesi Yazar Oya Uslu, toplumun gelişmesinde önemli rolü olan çalışmaların gönüllük esasına göre gerçekleştirildiğini söyledi
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Egeli Kadın Yazarlar Platformu (EKYAZ), 2003 yılında Egeli ya da Ege’de yaşayan, edebiyat, sanat, eğitim, kültür ve bilim alanlarında kitaplar, değişik türlerde yazılar yazan ve yayınlatan, yazmayı iş edinmiş kadınların oluşturduğu bir sivil toplum girişimi. Platformda yurdun çeşitli yerlerinde 70’e yakın üyesi bulunuyor. Dünyanın ve ülkenin kültürel ve toplumsal her türlü olayda kadınların konumunu, etkilenme durumlarını, sorunların kadınlara yansıma biçimlerini izleyen ve farkındalık yaratmaya çalışan platform bu bağlamda çözüm yolları arayarak, çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenliyor.
ESERLERDEN ÖRNEKLER
Egeli Kadın Yazarlar Platformu’nun edebiyat, sanat, müzik, tiyatro gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra eğitim, sağlık ve bilimsel alanlarda da halka yönelik eğitici etkinlikler de düzenledikleri bilgisini veren Egeli Kadın Yazarlar Platformu üyesi Yazar Oya Uslu, “Platform, Egeli ya da Ege’de yaşayan kadın yazarların dayanışmalarını, bu dayanışmayı yaygınlaştırmalarını ve başka platformlarda ya da STK’larda destek bulmalarını amaçlar. Edebiyata ve sanatın çeşitli dallarına gönül verenlerden oluşan grubun pek çok ortak kitabı yayımlanmıştır. Bir öykü seçkisi olan Savur Saçlarını Ege, Güneşi Öpmek İçin, Kent İnsan, Kadına Dair, Anneler ve Kızları, Kadında Söz İzleri, Ege’den Köyler ve günümüzde
yaşamayan kadın yazın ustalarına yazılmış mektupları içeren Günyüzü Mektupları platform üyelerinin yayınladığı bazı eserlerin birkaç tanesidir” dedi.
EKYAZ’IN DOĞUŞU
Egeli Kadın Yazarlar Platformu (EKYAZ)’ın 2003 yılında Ege’de yaşayan kadın yazarları bir araya getirmek amacıyla kurulmasının ardından ilk toplantısını Maliye Lokali’nde yaptığını açıklayan Uslu, “İlk iş gündemdeki konulara eğilmek oldu. Bu toplantının haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlandı.
Mülkiye Lokali’nde yapılan ikinci toplantıda ise bölgedeki kadın yazarlara ulaşılmaya çalışıldı. İlk iki toplantı tanışma amaçlıydı. Aralık 2005 de Çiğli Belediyesinde yapılan toplantıyla düzenli ve programlı çalışmalarına başladı. Bu toplantıda medyanın toplumdaki olumsuz etkilerine eğilme kararı alınarak “Halkın Basın Yayın Denetimi Girişimi” başlatıldı. Başta “Dumansız” grubu olmak üzere pek çok sivil toplum grubunun da katıldığı bir imza kampanyası yapıldı” açıklamasını yaptı.
EKYAZ İLKELERİ
Platformun demokratik bir yapıda olup, bütün üyelerin eşit haklara sahip olduğunu açıklayan Uslu şu ifadeleri kullandı: “Her üyenin, diğer üyelerin haklarına saygı göstermesi esastır, amaçlar doğrultusunda birleştirici ve bütünleştirici olmak ana ilkelerden biridir.Üyeler platform adını kullanarak kişisel çıkar sağlayamazlar. Üyeler bireysel kararlarını EKYAZ kararlarıymış gibi gösterip uygulayamazlar ve EKYAZ zararına olacak davranışlar içine giremezler. Kadın dayanışması ön plandadır ve üyeler öncelikle kendi aralarında dayanışmaya özen gösterirler. Her üyeden platformun bilinirliği konusunda çaba harcaması ve istekli olması beklenir.”
ORTAK İRADE YÖNETİMİ
Uslu, platformun otoriter yönetimler yerine kendi kendini yönetme, projeler çerçevesinde çalışma ve dayanışma yöntemlerine göre yapılanmayı amaçladığını ve bu yöntemin özgür bir işbirliği ile çalışma ortamı sağladığını ifade ederek, “Yönetsel bağlamda en önemli unsurlarımız gönüllülük, her türlü etkinlikte grup içi bilgilendirme, projeler bazında süreli çalışma ve sorumluluk almaktır. Platformumuzda yönetim kurulu başkanlığı, başkan yardımcılığı gibi otorite uygulayan organlar yoktur. Görev alacak kişiler her yıl ekim ayının ilk toplantısında, toplantıya katılan üye sayısının yarıdan bir fazlasının oylarıyla seçilirler. Bu kişiler üyelerin aday göstermesiyle ya da bireylerin kendilerini aday göstermeleriyle göreve gelirler. Moderatör grup içi eşgüdümü sağlamakla yükümlüdür. Teknik sorumlu, grup e - posta sisteminin yönetiminden sorumlu olup, sistem
üzerinde moderatörden gelen yönlendirmeler doğrultusunda işlem yapar. Moderatörün
bilgisi dışında işlemler yapamaz” ifadelerini kullandı.
SORUMLULUK BİLİNCİ
Blog Yöneticisinin üyelerin talebi doğrultusunda bloğun geliştirilmesi ve güncellenmesinden sorumlu tutulduğunu belirten Uslu, “Sosyal işler sorumlusu üye iletişim bilgileri, kan grubu, doğum tarihleri gibi bilgilerin toplarken, arşiv görevlisi toplantı tutanaklarının, etkinlik fotoğraflarının, projelere ilişkin raporların arşivlenmesini üstlenir. Sayısal işler grubun mali çalışmalarının takibinden sorumludur. Organizasyon sorumlusu ise EKYAZ içinde kaynaşmayı sağlayıcı yemek, gezi ve benzeri etkinlikleri düzenlemekten sorumludur. Kararlar ayda bir yapılan üye toplantısında, katılan üyelerin oylarıyla alınır. Bir tutanak tutularak bu kararlar internet grubu aracılığıyla bütün üyelere duyurulur. Toplantıya
katılamayan üyeler alınan bütün kararlara uymak durumundadırlar. Kararlara karşı çıkan
üyeler bunu gerekçelendirerek yazılı olarak bildirirler, ancak alınan kararların uygulanmasını
engelleme hakkına sahip değildirler” şeklinde konuştu.
PLATFORM ETKİNLİKLERİ
Uslu, Egeli kadın yazarların yazmanın yanı sıra çok çeşitli bir meslek alanları ile de ilgilendiğini açıklayarak grup üyelerinin müzik, resim, tiyatro, bilim, felsefe ile ilgilenmekte olup, kadına dair toplumsal konuları ele aldıklarını ve edebiyat sohbetleri, kitap değerlendirmeleri yaptıklarını açıkladı. Uslu, “Ayrıca çocuk edebiyatı atölyesi düzenlenerek, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yapılan paneller, ustaya saygı, yaşayan değerlere vefa etkinlikleri büyük ilgi görmektedir. Duygusal Zeka ve Kadın, Kadın ve Ecza, Antik Dönemde Kadın Takıları, Savaş ve Göç, Göçlerin Kadınlara ve Çocuklara Olumsuz Etkileri, İnsanın ve Edebiyatın Çerçevesinden Kent, Gençlik ve Edebiyat, Kadına Karşı Şiddet ve Bunun Edebiyata Yansıması, Engelliler, Dinçer Sezgin Ellinci Sanat Kutlaması, Güldürürken Düşündüren Usta Muzaffer İzgü’ye Saygı ve daha pek çok konu ele alınıyor” dedi.
KUTU
OYA USLU KİMDİR?
İzmir-Konak’ta doğan ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ikinci sınıfından ayrılan Yazar Oya Uslu, bir tekstil fabrikasında, çevre dergisinde ve bilgisayar firmasında çalıştı. Özel bir radyoda çocuk programları yapan Uslu, 2000 yılından bu yana yazdığı kitapları toplumla paylaşıyor. Öykü, roman, çocuk edebiyatı dalında yayınlanmış on altı eseri bulunan Uslu’nun bir öyküsü Menemen Seyrek Belediyesi Kadın Öyküleri övgü ödülüne, bir öyküsü DİSK Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri ikinciliğine, bir çocuk kitabı da Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülü üçüncülüğüne seçilir. Kum, Mavi Ada, Öykü Teknesi, Kurşun Kalem, Batı Söz, Lacivert, Her Şeye Karşın, Yeni Dönem Sanat Dergisi, Edebiyat Bahçesi ve Emekçi Kadınlar Bültenileri gibi kurumlarda yazıları yayınlandı. Ayrıca ortak kitaplarda öyküleri yer aldı. Bu kitaplar: Savur Saçlarını Ege, Kentİnsan, Güneşi Öpmek İçin, Tanıklarla 12 Eylül, Seyrek Belediyesi kadın öyküleri, Doğa ve Kültür Derneği Mutluluk Öyküleri, Kadın Öykülerinde İzmir, Konan Göçen Kadınlar, Anneler ve kızları, Nev-i Zat'ına Münhasır’dır. Uslu, Edebiyatçılar Derneği, Egeli Kadın Yazarlar Grubu üyesi. Kitapları ise Düş Peşindeyim Düş Peşime, Pembeden Başka Renkler, Mağaranın Sırrı, Renkli Elbiseler, Diren Çınar, Okulsuz Çocuk, Pembe Pantolonlu Bulut, Perili Ev, Mahallemizin Takımı, Külkedisi Yarışması, Gökkuşağı Çocukları, Süleyman Dede ve Torunları, Sihirli Sözcükler, Ormanda Seçim Var, Kabuğunu Atan Kaplumbağa, Burcu Burcu İzmir’den oluşuyor.