- Gündem
- 12.07.2025 00:55
FETÖ’nün TSK yapılanması kapsamında İzmir’de 7 bin kişinin bulunduğunu iddia eden FETÖ Uzmanı Avukat Abdi Yaşar, FETÖ imamlarının üyelerini gizlemek ve hedef şaşırtmak amacıyla masum askerleri de aradıklarını söyledi
TANER UYANIKER-ÖZEL HABER
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üzerine araştırmalar yapan FETÖ Uzmanı Avukat Abdi Yaşar, İzmir’de son zamanlarda artan FETÖ operasyonlarını, FETÖ’nün operasyonlardan kurtulmak için uyguladığı stratejileri ve örgütün bilinmeyenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yaşar, İzmir’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde görevinden ayrılmış, ihraç edilmiş ve hala görevde olan aktif olarak FETÖ için çalışmayı sürdüren 7 bin kişinin olduğunu iddia etti. Yaşar, “2007 yılında CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a bir şahıs metroda bulduğu bir flash bellek veriyor. Oradaki belgeye göre 7 bin kişi İzmir’de TSK içinde aktif. Ben de buna katılıyorum. Bunların içinde emekli olmuş, ihraç edilmiş kişiler de var. Bazıları darbeden hemen sonra emekliliğini isteyip TSK’dan ayrılmış. Ama hala TSK içinde bulunan çok sayıda FETÖ mensubu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
ARI PETEĞİ GİBİ
FETÖ’nün örgütlenme yapısını arı peteğine benzeten Avukat Yaşar, bu örgütün çökertilmesindeki en önemli unsurun ise tanık beyanları olduğunu söyledi. Yaşar, “FETÖ içinde bilindiği gibi imamlar var. Biz bunlara öğretmen de diyoruz. Askerler de bunların öğrencileri. Bu şahıslar kendi öğrencilerini ararken hedef şaşırtmak için TSK içinde olan ve FETÖ ile hiçbir ilişkisi olmayan diğer kişileri de aramaktadırlar. Emniyet bundan ötürü çok hassas davranmak zorunda kalıyor. Bu durum FETÖ’ye yönelik part part diyeceğimiz operasyonların gerçekleşmesine neden oluyor. Bir anda söylediğimiz rakam olan 7 bin kişiyi almaları mümkün değil” diye konuştu.
HTS KAYITLARI UZUN SÜRÜYOR
İmamların askerleri özellikle ankesörlü telefonlarla aradığını belirten Yaşar, şunları söyledi: “İmamlar askerleri mesai saati dışında arıyor. Çok kısa 8 ile 20 saniye arasında görüşme gerçekleştiriyor. Ve toplantı yerini söylüyor. Bu şekilde bir ağ var. Bunları teyit etmek için HTS kayıtları isteniyor. Bu HTS kayıtları yılların birikimi nedeniyle bazen binlerce sayfayı bulabiliyor. Bunların ayıklanması çok zor. Ayrıca bunlar ayıklandı diyelim. Bu sefer at iziyle, it izini birbirine karıştırmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Emniyet bu konuda çok hassas olduğu için operasyonları yavaş yapmak zorunda kalıyor. FETÖ’den ötürü alınan bir şahıs 20’ye yakın isim veriyor. Bu verilen isimlerin arasında FETÖ ile bağlantısı olmayanlar da yer alıyor.”
5 YIL DAHA GEREKLİ
FETÖ’nün kısa zamanda temizlenemeyeceğini belli bir yol kat etmek için en az bir 5 senenin daha gerektiğini ama yine de tam olarak temizlenemeyeceğini belirten Yaşar, “FETÖ’de yeni yapılanmalar devam ediyor. Polislerin bıraktıkları, kaldıkları yerden devam ediyor. Mağdur ailelere yardım dernekleri gibi isimler altında yeni yapılanmalar var. İzmir, terörle mücadele de bu konuda çok hassas. Bu işi yürüten kişiler masumların zarar görmemeleri için her detayı inceliyor. Bu şahıslar hedef şaşırtıyor. O şaşırtmaya düşmemek için ince eleyip sık dokunuyor. Kaşıdıkça gelen, sürekli terminoloji yenileyen, beklenmedik isimleri bünyesinde barındıran, sürekli değişen bir örgüt. Bunları bitirelim dediğiniz anda hemen bitmiyor” dedi.
ETKİN PİŞMANLIK YAPILMALI
Yaşar, FETÖ ile mücadelede bu sürecin hızlanması için etkin pişmanlık yasasının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Yaşar, “Emniyet müdürlüklerinin ve cumhuriyet savcılarının etkin pişmanlık yapan kişileri tamamen cezasızlık ve af kapsamında ele alması gerekir. Yasada bu anlamda bir sorun var. PKK konusunda nasıl 2014 yılına kadar çözüm süreci gibi bir süreç yaşamıştık. FETÖ’ye de toplumsal barışma diye bir sürecin başlaması gerektiğine inananlardanım. Tabi barış sürecinin içinde bahsettiklerim darbeye karışmamış örgüt içinde aktif olmamış kişiler. Benim bahsettiğim FETÖ’nün sohbetlerine katılmış, bankasına para yatırmış, dershanesine gitmiş kişilerdir. Bu insanlar işin sadece ibadet kısmında yer almış asıl FETÖ tarafından sömürülmüş insanlardır. Bir örnek vereyim. Bir müvekkilim etkin pişmanlıktan faydalandı ve şunu söyledi: ‘Bizi öyle etkiliyorlardı ki cebimizde ne varsa veriyorduk. Akşam evimize ekmek götüremiyorduk ama bunların cebine para koyuyorduk.’ Bunlarla ilgili devletin bir çalışma yapması gerekiyor. Devletin çok hassas davranması gerekiyor ve bu kişileri devlete karşı küstürmemelerinde fayda var. Bunların büyüyen çocukları var. Büyüdüklerinde devlete karşı kin beslememeleri devletin kendilerini koruyup kolladığını görmeleri gerekiyor. Aksi takdirde büyük bir terör örgütü grubu oluşabilir” dedi.
İSTANBUL’A TAM DOKUNULMADI
Diğer illerde yürütülen FETÖ operasyonlarına değinen Yaşar, “İstanbul’da FETÖ operasyonları daha fazla yapılacak. Tam anlamıyla oraya dokunulmadı bile diyebiliriz. Ankara bu operasyonları yaparken hedef şaşırtma tuzağına düşmemek için tanık beyanı istiyor. Ankara ilk olarak sadece mahrem imamları alıyor. Onların verdiği isimler üzerinde yoğunlaşıyor. HTS kayıtları bu ifadeleri desteklerse operasyon yapıyor. İzmir’de operasyonlar farklı ilerliyor. İzmir’de geçen gün 176 kişi gözaltına alındı 82 kişi tutuklandı. Bu demek oluyor ki yarı yarıya masum insanlar oluyor” ifadelerini kullandı.
EMNİYETTE DE HALA VAR
Emniyet içinde yer alan FETÖ mensupları için Yaşar, şunları söyledi: “Emniyet içindeki FETÖ mensuplarının yüzde yüz temizlendiğini söyleyemeyiz. TEM, organize, mali şubede bu kişilerden olduğunu sanmıyorum. Düz karakollar ve bekçilikler denildiğinde tam temizlenmediğini söyleyebilirim.”