Fuarda gıda denetimi sıklaştırılmalı

İEF’de gıda satışı yapan büfe ve mekanlar konusunda uyarılarda bulunan GMO İzmir Şubesi Başkanı İ. Uğur Toprak, “Halk sağlığı için denetimlerin sıkı tutulmalıdır” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 08.09.2019 13:23
  • Güncelleme Tarihi : 08.09.2019 13:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fuarda gıda denetimi sıklaştırılmalı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, kapılarını 88’inci kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) satışı yapılan gıda maddeleri hakkında vatandaşları uyardı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanı içerisinde onlarca gıda maddesi satan büfe ve mekân faaliyete geçtiğine vurgu yapan Toprak, “TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak geçmiş senelerden edindiğimiz izlenim ve tespitlere dayanarak bu sene de hijyen kurallarının ve gıda güvenliğinin bir kenara bırakılıp halk sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışlarının yapılacağı endişesini taşımaktayız. Küçük masalarda veya tezgahlarda kurulmuş, temizlik için suyu dahi bulunmayan, saatlerce açıkta kalan döner gibi et ve et ürünleri satış noktalarında çiğ et kesilen bıçaklarla pişmeden tüketilen domates, marul, soğan ve hatta ekmek doğranması gibi insan sağlığını tehdit edebilecek bir çok uygulamayı bu sene de görmemek için belediye ekiplerinin ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin denetimleri sıkı tutmaları gerektiği görüşündeyiz” diye konuştu.
ALO 174’E İHBAR EDİN
On gün boyunca on binlerce vatandaşın gıda tüketeceği fuarda halk sağlığını güvence altına almanın kamunun asli görevi olduğunu bir kez daha hatırlattıklarının altını çizen Toprak, “Son tüketim tarihi /tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satışı, gıdada soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmemesi, dondurulmuş olarak gelen çiğ et ve et ürünlerinin çözündürme prosedürüne uygun olmayan bir şekilde açıkta çözündürülmesi, personel, alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmemesi, hizmet sunan personelin mevzuat gereği hijyen eğitimi alması gerekirken eğitimsiz kişilerin kişisel koruyucu donanım (bone, kolluk, maske ve eldiven gibi) kullanmadan hizmet vermesi gibi konularda vatandaşlarımız bilinçli ve dikkatli olmalı, şüphe duydukları ürünlerle ilgili ALO 174’e ihbarda bulunmalıdırlar. İzmirlilerin 1 yıl boyunca beklediği, İzmir’in bu en büyük etkinliğinin gıda zehirlenmeleriyle kabusa dönmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri fuar boyunca gıda bilimi konusunda eğitim almış kişilerle denetim yapmalı ve denetim sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmalıdır” dedi.