- Gündem
- 21.04.2025 19:27
CHP’de muhalefetin olağanüstü kurultay için imza toplamasını değerlendiren Prof. Dr. Tanju Tosun, “Partide bu tartışmalar partinin tüm tarafları arasında bir uzlaşıyla yapılmıyor. Bu nedenle bir bölünme gerçekleşirse yerel seçimlere yansıması negatif olur” dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde partisinden 8 puan fazla oy alan CHP Cumhurbaşkanı Muharrem İnce’nin Genel Başkanlığı koltuğuna oturması için parti içi muhalefet tarafından başlatılan noter tasdikli imza toplama hareketi, seçimli olağanüstü kurultay toplanması için gerekli imza oranına ulaşmak için çalışıyor. CHP‘de imzaların toplanması için gereken 15 günlük sürenin ilk gününde 353 rakamına ulaşan muhalifler, bin 266 delegeden 634 imzaya alabilmek için geri kalan 14 gün içerisinde 281 imza toplamak zorunda. Parti üst yönetimi ve genel merkez yöneticileri muhaliflerin yeterli imzayı toplayamayacağını savunurken, muhalifler bu sayıya ulaşacaklarını hatta geçebileceklerini belirtiyor.
İZMİR’DEN 30 İMZA ÇIKIŞI
Yönetimde değişim isteyen ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’den yana tavır alan partililer imza hareketini resmen başlattı. İzmir’de de sürecin öncü isimlerinden CHP İl Eski Başkanı Asuman Ali Güven ve Bornova İlçe Eski Başkanı Nevzat Kavalar’ın yanı sıra Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil ve Büyükşehir Meclis Üyesi Hatice Tatlı noterin yolunu tutarak imza veren ilk kurultay delegeleri oldu. Eski Başkan Asuman Ali Güven, “Değişim artık kaçınılmaz. İzmir’de 30’un üzerinde imza toplayacağımıza eminiz. Mevcut genel başkan değerli bir isim ancak 9 seçimdir partimizi iktidara taşıyamadı. Kendisinin onursal başkanımız olarak kalmasını isterdik” mesajını verdi.
SAYI VERMEK DOĞRU DEĞİL
Kurultay tartışmalarından önce seçim sonuçlarının masaya yatırılması gerektiğini savunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, “Cumhurbaşkanı Adayımız Muharrem İnce ile parti arasında 8 puan fark var ama bunun çeşitli sebepleri var. Buradan Muharrem İnce lehine bir başarı ya da CHP aleyhine bir başarısızlık çıkartmak doğru değil… Başarı varsa da ortak başarısızlık varsa da ortak. Öncelikle seçim sonuçlarının masaya yatırılması lazım. Tabi imza toplamak demokratik bir hak. Eğer bu çalışma bir karşılık görürse kurultay toplanır” dedi. Yücel İzmir’deki muhalif cepheden gelen “30 imzayı bulacağız” mesajlarını da yorumladı ve “Sayı vermek doğru değil… Bu delegelerin iradesini ipotek koymak ve haksızlık yapmaktır. Herkesin kendi iradesi vardır. Düşünür, tartar ona göre kararını verir” ifadelerini kullandı.
TALEP DOĞRU ZAMANLAMA YANLIŞ
CHP İzmir milletvekilleri de, yerel seçimlere odaklanılması gereken dönemde bu hareketin gereksiz olduğunu belirterek, imza toplama çalışmalarının başarıya ve amacına ulaşamayacağı görüşünde. Kurultay talebinin zamanlamasının yanlış olduğunu kaydeden CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Partinin programında tüzüğünde var. Ancak 3 kesim insan var. Bir tanesi çok masumane bir değişim olmalı uzun yıllardır parti iktidar olamıyor diyen, partiden bir beklentisi olmayan kesim. Bunlar da değişim olacaksa bir buçuk yıl sonra kurultayımız var. Dokuz ay sonra yerel seçim var, zamanı doğru değil diyor. Yerel seçimlerde pahalıya patlayacak diyor. Sağlıklı düşünüyorlar. İkinci kesim, aday olmuş, vekil seçilememişlerden oluşuyor. Seçilemedikleri için ‘belediye başkanlığına aday olursak bizi yazmayacaklar. O yüzden hemen değişsin. Bir yere aday olacaksak şansımız olsun’ diyen kesim. İlk imza atanlara bakıyorum. Hepsi aday, aradığını bulamamış. Bu genel merkez gitsin diyenler. Üçüncü kesim genel başkan sorunu yok diyenler. Değişimin parti içinde kavga görüntüsü vereceğini, yandaş basının ve iktidarın bunu kullanacağı yönünde düşünenler. Kişisel görüşümde talep doğru olsa bile zamanlama yanlış.”
YETERLİ İMZA TOPLANIR MI?
24 Haziran seçimleri kadar yerel seçimlerin de önemli olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Yerel seçimler kısa süre sonra yapılacak. Böyle bir ortamda öncelikle az olan paramızı ve enerjimizi yerel seçimlere odaklamalıyız. Muharrem İnce seçimde gerekli çalışmaları yaptı. Sayın Kılıçdaroğlu da. Her ikisinde de eksiklik göremiyorum. Tüzük açık ve net. Yeterli imza toplanacağını sanmıyorum. Günü geldiği zaman tüzüğe uygun şekilde, tabi mutlaka Kurultay toplanır. Yeri, zamanı ve mekanı iyi değerlendirmek lazım. Olağan şartlarda yapılmalı bir Kurultay, yapılacaksa. Bugün için örgütün kendisini yerel seçimlere hazırlaması lazım. Şimdilik bir olağanüstü genel kurul CHP için bir ihtiyaç değil” dedi.
YEREL SEÇİMLERE YANSIMASI
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP’de muhalefetin olağanüstü kurultay için imza toplamasını değerlendirerek, “Partide bu tartışmalar partinin tüm tarafları arasında bir uzlaşıyla yapılmıyor. Bu nedenle bir bölünme gerçekleşirse yerel seçimlere yansıması negatif olur. Kurumsal itibar yönetimi önemli. Hangi adımı atarsak partiye zarar veririzi bilmeliler. Birden bire lider değişimi talebiyle ortaya çıkıp hareket edip B ve C planlarını devreye sokmadan radikal değişimle yola çıkmak partinin itibarı açısından risktir. Çünkü seçmen nezdinde CHP’nin seçim sonrası Kurultaya giden, kavga eden tartışan bir algı oluşuyor. Kurumsal itibarı çok iyi yönetmek gerekiyor. Demokratik müzakere konusunda da 24 Haziran’ın hem CHP hem İnce oyları örneğinde politik sosyolojik analizinin yapılması ve tablonun masaya konulması gerekiyor” diye konuştu.
RİSKLERİ ÇAĞRIŞTIRIYOR
Yerel seçime gidilen dönemde muhaliflerin yeterli imzaya ulaşmasının zor olduğunu belirten Prof. Dr. Tanju Tosun, “Yerel seçimlerde yer almak ve mevzi kapmak isteyenlerle bu imzanın toplanması çok zor olur diye düşünüyorum. Yerel seçimlerden birkaç sene önce olsaydı, insanlar özel koşulları dikkate almadan bu imza kolaylıkla toplanabilirdi” dedi. Kurultay tartışmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun açıklamalarına değinen Tosun, “Kocaoğlu’nun böyle bir talebi dillendirmesi karşısında il başkanı olmak üzere il teşkilat yöneticilerinin bu konuda aynı fikirde olmamasının nedeni ikili bir ayrışmanın yaşanmış olmasıdır. Ben buradan bir kaos okuması yapmak yerine CHP’nin parti içi dinamiklerinde demokrasi müzakeresi yapması olarak okuyorum. İnsanlar özgürce düşüncelerini dile getirebiliyorlar. Ama dışarıdan bakıldığında da bir takım riskleri çağrıştırıyor. Türkiye’de ortalama sade bir seçmen bunu parti içindeki tutarsızlık hemen kurultaya gidilmesi olarak görüyor. Dolayısıyla parti içinde fikir belirtmek olumlu, dışarıdan partiye bakanlar için maalesef olumsuz bir durum” açıklamasında bulundu.
KOCAOĞLU BAŞARILI BİR BAŞKAN
Öte yandan geçtiğimiz günlerde özel bir televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muharrem İnce, İzmir Büyükşehir başkanının değişim talebini, Aziz Kocaoğlu’nun yeniden aday gösterilmeyeceği için yaptığı sorusuna tepki göstererek, “Böyle bir şey olur mu. Başarılı bir başkan. İzmir’e yıllarca hizmeti oldu. Sokağı görmüyorlar mı? Tabanda bir kaynama olduğunu biliyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının da bir değişim talebi oldu, yürü önümüzden derlerse hazırım” ifadelerini kullanmıştı.