Sayfa Yükleniyor...
İzmir’de çözülmesi gereken onlarca sorun varken siyasilerin ekmek fiyatına takılmasına tepki gösteren Sağır, “Trafik, alt yapı gibi çözülmesi gereken sorunlar varken ekmek fiyatının konu olması bizi gerçekten üzüyor” dedi
KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - İzmir’de ekmek fiyatında yaşanan tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Halk Ekmek ile İzmir’de bulunan fırınlar arasındaki ekmek fiyatı siyaset konusu oldu. 2024 Şubat ayında İzmir’de Ticaret Odası (İZTO) üyesi fırınlarda 200 gramlık ekmek 220 gram olarak üretilecek, fiyatı da 7 liradan 9 liraya çıkarılırken Halk Ekmek’te ise ekmek fiyatı 5 TL’de sabit kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk Ekmek’in fiyatına zam yapmayacaklarını ve dayanabildikleri kadar dayanacaklarını söylemişti. Başkan Soyer’in Halk Ekmek büfelerinde ekmeğin 5 TL’den satılmaya devam edileceğini açıklaması sektörde “haksız rekabet” eleştirilerini beraberinde getirmişti. Geçtiğimiz günlerde ise Halk Ekmek’e yüzde 40 oranında zam gelerek ekmek 5 TL’den 7 TL’ye çıkartıldı. Yapılan zammın ardından açıklamalarda bulunan CHP İzmir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, zammın sadece 1 hafta süreceğini, başkan olduğu zaman Halk Ekmek fiyatının tekrardan 5 TL yapacağını belirtti. Ekmek fiyatının yıllardır siyasete alet edildiğini belirterek duruma tepki gösteren İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, “Benim üzüldüğüm nokta ekmek fiyatı da değil artık. Halk Ekmek büfelerinde ucuza ekmek satılması fırıncılarımızı o kadar çok etkilemiyor. Benim asıl üzüldüğüm şey İzmir’de trafikten kentsel dönüşüme, alt yapıdan barınmaya kadar onlarca sorun varken siyasilerin gözüne ekmek fiyatının takılmasıdır” diye konuştu.
TEMEL GIDA MADDESİDİR
Ekmeğin yıllarca siyasete alet edildiğini belirterek adaylar ve başkanlar tarafından yapılan açıklamalara tepki gösteren Sağır, “Daha önceden Halk Ekmek büfelerinde satılan ekmekle fırınlarda satılan ekmek fiyatının arasındaki farkın fazla olduğunu söylemiştik. Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de ekmek yıllardır siyasi malzeme olarak kullanılıyor. Benim üzüldüğüm nokta ekmek fiyatı da değil artık. Halk Ekmek büfelerinde ucuza ekmek satılması fırıncılarımızı o kadar çok etkilemiyor. Benim asıl üzüldüğüm şey İzmir’de trafikten kentsel dönüşüme, alt yapıdan barınmaya kadar onlarca sorun varken siyasilerin gözüne ekmek fiyatının takılmasıdır. Temel gıda maddesidir, vatandaşın temel ihtiyacıdır biz gereğinden fazla zam yaparak zaten vatandaşı zor duruma sokmuyoruz. Zam yaparken her zaman iki tarafı da düşünüyoruz. Ama İzmir’de çözülmesi gereken o kadar sorun varken ekmeğin bir siyasi malzeme haline getirilmesi beni gerçekten üzüyor. Cemil Bey istediği gibi Halk Ekmek fiyatını düşürebilir kendi bileceği bir durum. Bizim buna diyecek bir lafımız yok. Canı sağ olsun. Ama ekmek fiyatını artık siyasi malzeme haline getirmesinler. Bizim tek diyeceğimiz şey budur” şeklinde konuştu.
MALİYETLERİ GÖRDÜKTEN SONRA FİKRİ DEĞİŞİR
Cemil Tugay’ın ekmeğin maliyetini gördükten sonra kararından vazgeçeceğini düşündüğünü belirterek, kararı uygulaması durumunda fırıncı esnafının zor durumda kalacağını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 8. Gurup Ekmek Sanayi Grubu Üyesi Soner Çelik ise “Her şeyin bir maliyeti var. Halk Ekmek’in bu maliyetin altında zararına ekmek satacağını düşünmüyorum. Herhalde Cemil Bey yeni olduğu için maliyetlerle ilgili çok fazla bilgisi yok. Maliyetler yükseldiği için zaten fiyatlar bu şekilde yükseliyor. Ben eminim ki kendisine maliyetler bildirildiği zaman herhalde kararı değişecektir. Seçimlerden sonra zaten birçok kalemde fiyatların artabileceği ön görülüyor. Onun için seçim sonrası fiyatlar tekrardan revize edilebilir. Fiyat tekrardan 5 TL’ye inerse esnafı zor durumda bırakacağı aşikâr. Esnafın sonuç olarak belediye ile rekabet etme şansı yok. Bunu da herhalde göz önünde bulundururlar diye düşünüyorum. Bu iş sonuçta maliyetlerle alakalı bir durum. Büyükşehir’in maliyetin altında satma şansının olmadığını düşünüyorum. Zararına satacağız derlerse onu da bilemem kendi hesaplarıdır. Bizde serbest piyasaya göre fiyat belirlenmiyor sonuçta. Bütün girdilerimiz serbest piyasaya dahil ama ekmek fiyatı tarifeye bağlı. Burada devletin vermiş olduğu 5 kişilik komisyon, odaların meclisinden geçmesi ve bakanlığın görüşü alınarak belirlenen bir fiyat var. Ekmek fiyatını kendi kafamıza göre belirlemiyoruz. Seçimlerin ardından ortak akılla karar almanın doğru olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ