İzmir iş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi

Yüzde 21’lik zam yapılan asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir iş dünyası “Doğru ve olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu -


  • Oluşturulma Tarihi : 29.12.2020 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 29.12.2020 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir iş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi

NURETTİN BAKİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dün son toplantısını gerçekleştirdi. Buna göre asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,”Çalışma hayatındaki bir seviye belirlenmiş olmuyor. Sosyal yardımlardan, asgari geçim indirimine kadar pek çok değişken asgari ücrete dayanmaktadır. 1 Ocak 2021’den itibaren brüt 3570,50 TL, net 2 bin 825,90 kuruş olarak belirlendi. Bekar ve çocuksuz bir işçi için geçerli olan rakam bu. 3.313,72 kuruş evli ve çocuklu bir çalışan için belirlenen rakam. Asgari ücret desteğini 75 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Bu da ilave destek olarak ifade edilmektedir. Tüm kamu temsilcilerimize bir kez daha teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. İzmir iş dünyası da asgari ücrete yapılan zammı gazetemize değerlendirdi.

MERKEZ BANKASI VURGUSU!

Yapılan zammın olumlu ve doğru bir adım olduğunu aktaran İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Merkez Bankası’nın sıkı ve ihtiyatlı bir para politikası izlenmesi 2021’de enflasyonu düşürmek için daha da önemli bir hale geldiğini vurguladı. Başkan Özgener, “Dün açıklanan 2021 yılı için geçerli asgari ücretin herkese hayırlı olmasını dileriz. Açıklanan asgari ücretteki artış oranı yüzde 21.56. Enflasyon en son Kasım sonunda yüzde 14 olarak açıklanmıştı. Reel olarak yüzde 7’lik bir artış söz konusu. Bu durumu, pandemi dönemindeki artan gelir eşitsizliğinin daha da vahim sonuçlar doğurmaması için dar gelirli kesim için atılmış doğru ve olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Öte yandan asgari ücret artışı, birçok diğer ücretlendirme ve fiyatlandırmalar için de bir baz oluşturuyor. Açıklanan yüzde 21.56’lık asgari ücret artışının diğer fiyatlamalarda yukarı yönlü bir enflasyonist baskı oluşturmaması adına, sıkı ve ihtiyatlı bir para politikası izlenmesi 2021’de enflasyonu düşürmek için daha da önemli bir hale geldi. Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 9,4’lük 2021 enflasyon hedefinin tutması için, yüzde 21.56’lık ücret artışının ekonomideki diğer göstergelere dengeleri bozmayacak bir şekilde yansıması gerekir. Bu da, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşuna olan güvenle ve diğer fiyat ayarlamalarının makul düzeyde tutulması ile mümkün olacaktır” diye konuştu.

BİZDE BU ORAN YÜZDE 50!

Hükümetin pandemi koşullarına rağmen ellinden gelenin en iyisini yaptığını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise “Asgari ücret, yüzde 21,56’lık artışla 2 bin 825 lira 90 kuruşa yükseltildi. Özetle, enflasyonun üzerinde ancak dövizdeki artışın altında kalan bir zam söz konusu. Çalışan eline geçen net maaşı az, işveren ise asgari ücretin kendisine maliyeti olan 4 bin 203 TL’yi fazla buluyor. Bu denklemden herkesi memnun edecek bir sonuç çıkartabilmek çok da kolay değil doğrusu. Hükümetin, Kovid-19 salgınının ekonomide yarattığı olağanüstü şartlar altında elinden gelenin en iyisini yaptığı kanaatindeyim. Bu noktadan sonra asıl tartışılması gereken sorun ise asgari ücret ve asgari ücret seviyesinde çalışan oranının yüksekliği olmalı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde asgari ücretin yüzde 10 altı ve yüzde 10 fazlası düzeyinde bir ücretle çalışanların oranı ortalama yüzde 9. Bizde ise bu oran yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Bu durumun değişmesi hayati önem arz ediyor” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi