- Gündem
- 04.05.2025 19:35
Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, İyon Denizi üzerindeki kasırganın Ege kıyılarını etkileyebilme ihtimalinden söz ederken, İzmir Meteoroloji İkinci Bölge Müdürlüğü ‘Gelişmeleri takip ediyoruz, panik yapmayın’ dedi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Ege kıyılarında 2018 yılında 28 ve 30 Eylül tarihlerinde etkili olacağı söylenen fırtına ve kasırga haberlerini hatırlatan Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, “İyon Denizi’nde meydana gelen kasırga Ege ve çevresine de gelebilir” diyerek açıklamalarda bulundu. 2018 yılında da İyon Denizi’nde yaşanan bir kasırganın Ege sahillerini, Akdeniz ve Marmara’yı vuracağının söylendiğini hatırlatan Sütçü, “Beklenen kasırga gerçekleşmemişti. Çünkü yaşanan küçük depremler kasırganın ülkemizi pas geçmesine neden olmuştu. Şimdi yine aynı durum ve beklenti söz konusu” diye konuştu.
DEKOS ETKİSİ KALKARSA
“2020 yılının Eylül ayında yine aynı beklenti söz konusu” diyen Kadir Sütçü, “Kasırgalar genellikle okyanuslarda olur. Yani bizim Akdeniz ya da Ege’de normal şartlarda böyle bir kasırga olmaz. Olursa da bu depremin işaretidir. Çünkü derin denizde meydana gelecek olan depremler bir hava kabarcığı oluşturur. Bu hava kabarcığı yukarı çıktıkça ve havayla temas ettikçe bir girdap oluşturur. Yani ‘Sütçü Bulutları’nı meydana getirir. Okyanus ve denizlerdeki Sütçü Bulutları ile karada meydana gelen fırtına tamamıyla deprem olayıdır. Yaklaşık olarak 330 bin 920 gözlem yaparak bu sonuçlara ulaştık. Bu gözlemleri de kızılötesi uydu görüntülerinden yola çıkarak gerçekleştirdik” ifadelerine yer verdi.
13 Eylül’de İyon Denizi’nde meydana gelen kasırga ve deprem kuvveti etkisine vurgu yapan sütçü, “Çevredeki Deprem Kuvveti Organize Sistemi (DEKOS) etkisinden dolayı bir girdap oluşturdu. Bu sadece o bölgeyi ilgilendirir. DEKOS etkisi hangi ülkeden kalkarsa kasırga o ülkeyi vurur. Yani hangi ülkede ‘depremsizlik’ durumu varsa kasırga oraya doğru hareket eder. Şu anda Türkiye’de Akdeniz üzerinde bir DEKOS etkisi var. Bu etki kalkarsa ve deprem olup sonrasında depremsizlik olursa o zaman kasırga Akdeniz’den itibaren Ege kıyılarına doğru gelebilir. Fakat şuanda DEKOS etkisinden dolayı kasırga Türkiye’ye giriş yapamıyor. Biz gelişmeleri takip edeceğiz. Deprem meydana geldikten sonra iç Ege’de depremsizlik söz konusu olursa oradaki kasırga Ege kıyılarını yalayarak Marmara’ya doğru çıkabilir. Kasırganın dolaştığı yerlerde büyük deprem olmaz. Kasırga bittikten sonra olur” uyarısında bulundu.
“UYARILARI TAKİP EDİN”
Konuya ilişkin İzmir Meteoroloji İkinci Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre ise “Akdeniz üzerinde kuvvetli bir meteorolojik hadise var. Şuan için Yunanistan’a doğru hareket ediyor. Biz de bu sistemi takip ediyoruz. Cuma günü geç saatlerden itibaren ülkemizi etkilemesi söz konusu olabilir ama şimdilik ‘Çok kuvvetli yağış ya da kuvvetli rüzgar olacak’ şeklinde bir değerlendirmemiz yok. Bunun için henüz erken. Özellikle yarından itibaren bu konu hakkında daha doyurucu bilgileri paylaşacağız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan bilgilendirmelerin ve uyarıların takip edilmesini öneriyoruz” bilgileri verildi.