“Kız kardeşler” İzmir’de buluştu

Kadınların ekonomik ve sosyal konumlarının güçlenmesi, bölgesel ekonomik kalkınmada etkin rol almalarını sağlamak ve fırsat yaratmak için hayata geçirilen ‘Kız Kardeşim’ projesi kapsamında buluşma düzenlendi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.01.2019 11:40
  • Güncelleme Tarihi : 15.01.2019 11:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Kız kardeşler” İzmir’de buluştu haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Coca-Cola Türkiye’nin katkılarıyla, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarına destek olmak amacıyla yürütülen “Kız Kardeşim” projesi kapsamında, iş dünyasının önde gelen kadın temsilcileri ile TOBB, Coca-Cola Turkey ve Habitat yetkililerinin katılımlarıyla, İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde “Kadın Girişimciler ile İlham Buluşması” düzenlendi. Swiss Otel’de gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmalarını İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bedriye Tunçsiper ve Coca-Cola Türkiye Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sorumluluk Müdürü Tülin Kara Özger yaptı. Konuşmaların ardından TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Başkanı Ozan Acar, “Kız Kardeşim Projesi KGK Rolleri”, Film Yapımcısı ve TÜRSAK Başkanı Elif Dağdeviren “Bu Filmin Başrolünde Sen Varsın”, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Ebru Kaptan Sertoğlu ile KREDO Muhasebe Danışmanlık Yöneticisi Evren Erk “KKTC Yatırım Fırsatları” konulu sunumlar gerçekleştirdi. Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise dernek faaliyetleri ve ‘Kız Kardeşim Projesi’ne ilişkin detayları katılımcılarla paylaştı.
‘KIZ KARDEŞİM’ PROJELERİ ARTMALI
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, “Çok mutluyum, Türkiye’nin dört bir yanından mevkidaşlarım, kız kardeşlerim burada. Bizler, kadınlar önde olsun ve güçlü olsun diye çabalıyoruz. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak, kadın girişimciliğinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi, kadınları daha donanımlı hale getirilmesi, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesi için çalışıyoruz. Ekonomik büyüme, kadının iş hayatının içindeki varlığının artmasına, daha çok ürün ortaya çıkmasına, daha fazla üretim yapılmasına bağlı. İş hayatında ne yazık ki kadın sorunu var. Erkek ve kadın çalışanlar arasında ciddi ücret farkları var. Erkek istihdam oranı kadına göre iki kat fazla. Cinsiyetçi yaklaşım nedeni, kadın için en önemli sorun nitelikli istihdam. Kadınların neredeyse yüzde 30’u sokakta yalnız yürürken güvensiz hissediyor. Kadınlar siyasi alanda halen yeteri kadar temsil edilmiyor. Ülkemizde kadın girişimciler ve yöneticilerin oranı yetersiz. Türkiye’de, kadınları iyi birer finansal okuryazar, bilgisayar okuryazarı, sosyal medya okuryazarı haline getirecek, Kız Kardeşim projeleri artmalı” dedi.
EĞİTİMDEN BAŞLAMALIYIZ
Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının kadınların çalışma hayatındaki yeriyle ilgili en çarpıcı verilerden birini oluşturduğunun altını çizen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,  “Bu oran Türkiye’de sadece yüzde 36 düzeyinde. OECD ortalaması ise yüzde 63,6... Türkiye, yalnızca üyesi olduğu OECD ülkeleri arasında değil, tüm dünyada kadınların iş gücüne katılım oranının en düşük olduğu ülkelerden biri... Her şeye en baştan, eğitimden başlamalıyız. Kız Kardeşim projesinin önemi de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Çünkü proje, teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz modern dünyasında hayatın ritmine ayak uydurabilmek için kadınların bilgisayarla tanışmaları, iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları, temel finansal konularda bilinçlenmeleri, girişimcilik becerilerinin güçlenmesi ve bölgesel ekonomik kalkınmada etkin rol almasını sağlayacak fırsatlar yaratmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
YETER Kİ İLK ADIMI ATIN
Proje kapsamında kadınların ekonomik sürece katılımlarını artırmak için çeşitli alanlarda eğitimler verildiğini kaydeden Kestelli, şunları söyledi: “Eğitim seviyesinin yükselmesi, kadınların ekonomik hayattaki yer ve şartlarının düzelmesinde en önemli rolü üstleniyor. Veriler de bunu açıkça gösteriyor. Türkiye’de yüksekokul ve üstü eğitim görmüş kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 70’in üzerine çıkıyor. McKinsey Women Matter Türkiye 2016 raporuna göre, Türkiye’de kadın istihdamını artırma yönünde güçlü önlemler alınırsa, 2025 yılında istihdam oranının yüzde 63 seviyesine çıkması hiç de zor değil. Bunu başarabilirsek gayri safi yurt içi hasılamızı yüzde 25 oranında artırabilmemiz mümkün. Yeter ki inanın, yeter ki ilk adımı atın. Kadına dokunan, onlara ilham veren her projeyi önemsiyor, hem şahsen hem de kurumsal olarak desteklemeye gayret gösteriyorum. Unutmayalım ki kadınsız toplum yarınsız toplumdur. Lütfen yarınlarımız için hep birlikte, kadın-erkek el ele daha çok çaba gösterelim.”
HEDEFİMİZ İLK ÜÇÜN İÇİNDE OLMAK
İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ise, şunları kaydetti: “Bir kadın olarak ilk günden itibaren yokluklarla mücadele ettim. Şu an 200’e yakın üniversite var kadın çalışma oranı açısından baktığımızda ilk 8’de olduğumuzu düşünüyorum. Hedefimiz ilk 3’te olmak olacak. Bu projeden etkilenmemek mümkün değil; 30 ilde 9 bin kadına dokunulmuş. Eğitim yaşadıkça devam etmekte. Teknoloji sürekli değişmekte. Bir eğitimci olarak eğitime yapılan her türlü desteğe saygım sonsuz. Üniversitem adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız. 3 bin tane pırıl pırıl genci istediğiniz gibi yetiştirebiliriz.  Sizlerden gelecek her türlü teklife hazırım.
KUTU
KIZ KARDEŞİM PROJESİ
Kadınların ekonomik ve sosyal konumlarının güçlenmesini, bölgesel ekonomik kalkınmada etkin rol almalarını sağlamak ve fırsat yaratmak için Coca-Cola Türkiye tarafından hayata geçirilen Kız Kardeşim Projesi, 2016 ve 2017 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi işbirliği ile yürütüldü. Kadınlara kişisel gelişimin yanı sıra iletişim, etkili konuşma ve bireysel motivasyon gibi konularda eğitim içerikleri aktarılmış ve proje kapsamında kendi alanlarında rol model olan, ilham veren lider kadınlarla katılımcılar bir araya getirilerek tecrübe aktarımı sağlandı. 2016 ve 2017 yılında 20 ilde gerçekleşen eğitimlerle 2000 kadına ulaşıldı. 2018 yılları arasında kadınların ekonomik hayata katılım konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacıyla projede yeni ortaklıklar geliştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Coca-Cola Türkiye işbirliği ile yürütülen Kız Kardeşim Projesi 2018 yılı içerisinde 30 ilde gerçekleştirildi, 9 bin kadının finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik eğitimlerine ulaşması sağlandı.