Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin!

Kurban Bayram'ında kesilen kurban etleriyle birlikte sofralarına daha fazla lezzet katmak isteyenler için merak edilen pişirme yöntemlerini haberimizde derledik


  • Oluşturulma Tarihi : 28.06.2023 10:24
  • Güncelleme Tarihi : 28.06.2023 13:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin! haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT 

Kurban Bayramı geldi çattı, kurbanlıklar kesilmeye başladı, kalabalık bayram sofraları kuruldu. Kurban Bayramı'nı daha lezzetli bir şekilde geçirmek isteyen vatandaşların merak ettiği konulardan biri ise kurban etlerinin nasıl pişirilmesi gerektiği oluyor. Kurban Bayram'nın gelmesiyle birlikte yaşanan tatlı telaşta, kurban eti pişirilmesi sırasında insanlar çeşitli hatalar yapabiliyor. Kurban eti, diğer etlere göre daha taze ve daha sert olduğu için pişirme esnasında dikkat etmek gerekir. Eti lokum kıvamına getirebilmek için pişirme aşamasından önce bazı işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kullanacağınız pişirme tekniği ve pişirme süresi de son derece önemlidir. 

Kurban Bayramı geldi çattı, kurbanlıklar kesilmeye başladı, kalabalık bayram sofraları kuruldu. Kurban Bayramı'nı daha lezzetli bir şekilde geçirmek isteyen vatandaşların merak ettiği konulardan biri ise kurban etlerinin nasıl pişirilmesi gerektiği oluyor. Kurban Bayram'nın gelmesiyle birlikte yaşanan tatlı telaşta, kurban eti pişirilmesi sırasında insanlar çeşitli hatalar yapabiliyor. Kurban eti, diğer etlere göre daha taze ve daha sert olduğu için, pişirme esnasında dikkat etmek gerekir. Eti lokum kıvamına getirebilmek için, pişirme aşamasından önce bazı işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kullanacağınız pişirme tekniği ve pişirme süresi de son derece önemlidir.

KURBAN ETİ NASIL PİŞRİLİR?
Tüm uzmanlarında uyardığı gibi kurban eti tüketilmeden önce mutlaka dinlendirilmelidir. Bu hem lezzet, hem de sağlık açısından sakıncalıdır. Kesim esnasında kurbanın eti sertleşir. Dinlendirildikçe yumuşar. Dinlendirdiğiniz yerin serin ve güneş görmeyen bir yer olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra kolestrol oranı yüksek olan etin kendi yağında pişirilmesi gerekir. Ete ekstra yağ koymak sağlık açısından olumsuzdur. Bu yüzden kurban eti mutlaka kendi yağında pişirilmeli, fazladan yağ eklenmemelidir. 

KURBAN ETİ YÜKSEK ATEŞTE PİŞİRİLMEMELİ
Kurban etleri konusunda yapılan en büyük hatalardan biri de yüksek ateşte yapılan mangallar oluyor. Kurban etinden ızgara yaparken yüksek ateş kullanılıyor ve bu da aslında hem sağlık açısından dezavantaj oluşturuyor hem de etin tadının kaybolmasına neden oluyor. Çünkü etin dışı yanıyor ve içi de pişmiyor. Doğal olarak dış kısmını sıyırsanız da içi çiğ kalmış oluyor. Ateşin güzelce yanmasını beklemek ve çok yüksek ateşte et pişirmemek en doğrusu. Öte yandan, pişirdiğiniz etin yumuşak şekilde olmasını istiyorsanız mutlaka marine etmeniz gerekiyor. Marine için de kullanabileceğiniz birçok farklı malzeme var. Bunlar arasında ilk sırada ise süt ve tereyağı geliyor.

TEREYAĞI, BAHARAT VE TUZ EN SON ATILMALI
Kurban etlerinin daha lezzetli olması için baharat, tuz ve tereyağı ekleme konusunda acele etmeyin. Çünkü sonradan eklenen bu ürünler ete daha çok lezzet katıyor. Birçok kişi eti tavaya yerleştirir yerleştirmez tereyağını da ekliyor ama bu aslında sık düşülen hatalardan biri. Kavurma yaparken 10-15 dakika boyunca etin kendi yağında pişmesini bekleyin. Daha sonrasında isteğe bağlı olarak tereyağını ekleyin. Bu şekilde çok daha sağlıklı ve verimli sonuç elde edebilirsiniz. Ayrıca baharat ve tuzunu da etin pişmeye yakın veya sonradan atılması kurban etlerinizin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.