Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Küresel Kent Ağları İzmir’e Bakış’ paneline katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yerelde çözüm olmadan küresel sorunlar çözülemez” dedi
NURETTİN BAKİ
Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği ‘Küresel Kent Ağları İzmir’e Bakış’ paneli İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleştirildi. MBB Şehir Politikaları Merkezi koordinatörlüğünde, Kent ve Toplum Derneği’nin destekleriyle gerçekleştirilen Küreselleşme ve Kent Ağları Buluşması’nda, ekonomi, siyaset, ulaşım, turizm ve göç gibi olgulara karşı kentlerin belirleyiciliğine dikkat çekildi.
Etkinliğe İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Aslı Ceylan Öner, Prof.Dr. Çağlar Keyder, Prof.Dr. Ben Derudder, Prof.Dr. Allan Watson, Prof.Dr. Stefan Hennemann gibi Türkiye’den ve dünyadan birçok araştırmacı katıldı. Öte yandan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de konuşmacı olarak etkinlikte hazırda bulundular. Etkinlik kapsamında yapılan iki ayrı oturumda, ‘Küreselleşme ve Dünya Kentleri’, ‘Küresel Kent Ağları Çalışmalarında Nicel ve Nitel Araştırma Yaklaşımları’, ‘İzmir Özelinde Veri Görselleştirme ve Yorumlama’ İzmir’deki Mahalle Parklarının Hakça Dağılımı için Öneriler’ konuları ele alındı.
BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve tüm İzmirlileri oda olarak ortaya koydukları vizyona katkı yapmaya çağıran İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “Ekonomik ve ticari anlamda baktığımızda da ülkelerinin yarattığı ekosistemden daha büyük hacimlere sahip kentlere rastlıyoruz. New York, Londra, Tokyo başta olmak üzere 20’ye yakın kent sadece kendi ülkeleri için değil, tüm dünya için önemliler. Dönüp kentimiz İzmir’e baktığımızda ise çok ama çok yüksek bir potansiyel görüyoruz. Tüm dünyaya etki eden bir küresel kent olmak için elimizde her olanak mevcut. 8 bin 500 yıldır insanlara farklı kültürlere sahip toplulukların nasıl bir arada bir kent kurabileceği, yaşayabileceği ile ilgili dersler verdik. Bütün Akdeniz’e ticareti öğreten, üretim ve tüketim modellerini değiştiren insanlar İzmir’den yetişti. Hiç bitmeyen bir eğitimli, modern, kültürlü insan kaynağımız var. Tarımın en iyisi, gıdanın en iyisi, dünyada marka olabilecek, tüm insanlığı etrafında buluşturabilecek bir mutfak yaratıyor. Tüm dünyanın gelip görmek istediği doğal ve tarihi güzelliklerimiz mevcut. İnsanlarla ilişki kurmak için onların yanına gitmemize gerek yok, insanlar zaten bin yıllardır İzmir’e geliyorlar” ifadelerini kullandı.
“KÜRESEL KENT VİZYONU İÇİN VARIZ”
Kızılgüneşler, “İzmir’in şimdiye kadar yapılan markalaşma çalışmalarına, sürekli değişen pazarlama, markalaşma ve dijital söylemler açısından yeniden bakmak ve kentimizin dünya kentleri arasına girmesini sağlamak odamızın önem verdiği konuların başında geliyor. Bu doğrultuda; odamızın yürüttüğü turizm ve tanıtım faaliyetleri, gurme köy, coğrafi işaret tescil gibi markalaşmaya yönelik projeleri, uluslararası işbirliği çalışmaları ile hem üyelerimizin hem kentimizin markalaşması yönünde önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz. İzmir’in tüm insanının, ekonomisinin ve ticaretinin tüm paydaşlarının yeniden bir araya gelerek oluşturacağı bir küresel kent vizyonu için biz bir kez daha ‘Varız’ diyoruz” dedi.
KÜRESEL SORUNLARA YERELDE ÇÖZÜM
Küresel kent ağlarının her geçen gün yeni durumlar ve işbirliği mekanizmalar oluşturduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; yerelde çözüm olmadan küresel sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Başkan Soyer, “Kentler birbirleriyle düşman olmaz, kentler olsa olsa birbirleriyle işbirliği yapar, birbirlerini geliştirmek anlamında örnek olur. Küresel kent ağları her geçen gün yeni durumlar ve işbirliği mekanizmalar oluşturuyor. Yerelde çözüm olmadan küresel sorunların çözümü çok zor. Küresel sorunalar, yukardan aşağıya çözülemeyecek sorunlardır. Akdeniz kentler birliği buluşmasını için ilk adımımızı attık. Bu küresel kentlerle işbirliği yapmamız anlamında sadece bir başlangıç. Öncü kentlerle işbirliğini sağlamamız kentlerimizin gelişimi için son derece önemlidir. Dünyanın gelişimi için küresel kentlerin varlığı elzemdir” diye konuştu.
TASARIM BAŞKENTİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Aslı Ceylan Öner,“İzmir aslında binlerce yılık var olan, her çağda varlığını sürdüren, ihracatta ve üretimde bütün dünyanın parmakla gösterildiği bir kent. İzmir’in küresel bir kent potansiyeline sahip olduğunu zaten biliyoruz. İzmir’in fiziksel özellikleri, tarihi, çok kültürlülüğü, Doğu’nun batısı, batının doğusu gibi köprü görevi üstlenmesi ile farklılık yaratıyor. İzmir’in 2015’ten beri dünya tasarım başkenti olması için belediye ile birlikte çalışıyoruz. Ümidimiz 2024 yılı için İzmir’i tasarım başkenti adayı yapmak” ifadelerini kullandı. Türkiye kentlerinin birbirleriyle yarışmasının, kentlerin gelişimi için son derece önemli olduğunu söyleyen Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan ise; “Bu çalışmanın birinci kısmını geçen sene İstanbul’da yaptık. İzmir müthiş heyecan verici bir şehir. Şehirlerimizin birbirleriyle yarışması son derece güzel ve gelişimleri için heyecan verici. Ben bu tür toplantılarla İzmir’in heyecanını İstanbul’a, İstanbul’un heyecanını İzmir’e taşımamızın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tür etkinliklerle kentlerimizin gelişimini sağlayabiliriz” diye konuştu.
Haber Merkezi