- Gündem
- 09.05.2025 17:29
Yüz yüze eğitim sayısız hijyen ve tedbir sorunuyla devam ederken, dezavantajlı bölgelerde semptom gösteren öğrencilere velileri temaslı sayılıp karantinaya alınırsa ev ekonomisi darbe alacağı için test yapılmadığı bildirildi
ÇAĞLA GENİŞ - ÖZEL HABER
Salgının gölgesinde 6 Eylül’den itibaren ülke genelinde tüm kademelerde yüz yüze eğitime geçilirken Türkiye’de vaka sayılarındaki artış okullara da yansıyor. Yüz yüze eğitim sayısız hijyen ve tedbir sorunuyla yol almaya devam ederken, 35-40 kişilik sınıfların kapısına bir de ‘PCR tehdidi’ düştü. Özellikle dezavantajlı bölgelerde semptom gösteren öğrencilere, velileri temaslı sayılıp karantinaya alınırsa ev ekonomisi darbe alacağı için test yapılmadığı bildirildi. Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ile Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, okullardaki eksiklikleri ve çözüm önerilerini sıraladı.
HER GÜN KARANTİNA HABERLERİ
Yeterli önlemlerin alınamaması nedeniyle salgının okullarda yayıldığını belirten Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Tedbirler aynı düzeyde devam ediyor. Artık bir rutin oluşmuş durumda. Her gün sınıflardan karantina haberleri geliyor. Okullardaki yardımcı hizmet noktasında bir gelişme yok. Hala personel ataması yapılmadı. Dezenfektan ve maske konusunda şikayetler geliyor. Örneğin; liselere ilkokul çocuklarına uygun maskeler gönderiyorlar. Sınıflarda ortalama 35 öğrenci eğitim görüyor. Hastalığı semptomsuz geçiren çocuklar evlerine virüs taşıyor. Okullardaki tedbirler yetersiz. Veliler ve öğrenci arkadaşlarımız bu konudan oldukça muzdarip. Acilen önlemlerin arttırılmasını, okullara yeter sayıda hizmet personeli alınmasını istiyoruz ve düzenli Kovid-19 testlerinin örneklem gruplarına uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.
1 METREKAREYE 1 ÖĞRENCİ
Bakanlığın okullarda alınacak tedbirler kapsamında 4 metrekarede en fazla bir öğrenci olacağı yönündeki tavsiyesinin sınıflarda uygulanamadığını dile getiren Kalafat, “Vaka sayıları giderek artıyor, kötü günlerin bizi beklediğini düşünüyoruz eğitim camiası olarak. Bilim Kurulu’nun sınıflarda 4 metrekareye 1 öğrenci düşmesi gerektiğine dair bir tavsiyesi vardı. Ama bunu sınıflarda uygulamak mümkün değil. Benim görev yaptığım okuldaki sınıf ortalamaları 30 kişi... Neredeyse 1 metrekareye 1 öğrenci düşüyor. Her gün nasıl ki vaka sayıları bakanlık tarafından açıklanıyor, il milli eğitim müdürlüklerinin pozitif vaka ve karantinaya alınan sınıf sayısını açıklamasını istiyoruz. Biz eğitimciler olarak şeffaf şekilde bilgilere erişme hakkı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
40 KİŞİLİK SINIFLAR VAR
Kalabalık sınıflarda salgınla mücadelenin mümkün olmadığına dikkat çeken Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal ise şunları söyledi: “6 Eylül’de okulların açılmasından itibaren bugüne geldiğimiz noktada değişen herhangi bir şey yok. Vaka sayıları ülke genelinde 30 bin bandının üzerine çıktı, okullarda da buna paralel olarak vaka sayılarında bir artış söz konusu. Şimdiye kadar iklim uygundu; pencereler aracılığıyla havalandırma gerçekleştiriliyordu ama artık havalar soğumaya başladı. Havalandırma konusunda sıkıntılar yaşamaya başlayacağız. Bu vaka sayılarını tetikleyebilir ancak bakanlık bu konuyla ilgili bir çalışma yürütmüş değil. Ne yazık ki ne metrekare konusundaki ne de öğrenciler arasındaki 1-1,5 metre mesafe olması gerektiği konusunda gerçeklik yok. 40 kişilik sınıflarda eğitim sürdürülüyor, öğrenciler arasında 15 cm mesafe var. Özellikle dezavantajlı bölgelerde çeşitli semptom gösteren öğrencilerin hastaneye götürülüp PCR testlerinin yapılmadığını görüyoruz. Sebebi ise çalışan anne babanın temaslı sayılıp karantinaya alınacak olması ve dolayısıyla evin ekonomik döngüsünün sağlanamayacak olması. Böyle sıkıntılı durumlar da var.”