Panayır havasında 'Delice'lerin aşılanma tanıtımı yapıldı

'Delice' olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının ekonomiye kazandırılması ve çiftçilerin desteklenmesine yönelik proje, Manisa'nın Davutlar Köyü'nde tanıtıldı. Projeyle ilk aşamada bin 500 Delice zeytini aşılanacak.


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2022 10:25
  • Güncelleme Tarihi : 27.05.2022 10:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Panayır havasında 'Delice'lerin aşılanma tanıtımı yapıldı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
Yudum Egemden; Tohum Derneği işbirliği İzmir, Muğla, Balıkesir Orman Bölge müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün teknik katkısı ile  delice zeytinlerinin aşılanarak ekonomiye kazandırılması ve çiftçilerinin desteklenmesi projesini Manisa'nın Davutlar köyünde bin 500 delice zeytin ağacını aşılandırarak başlattı. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Orman Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Yüzer,  Orman Bölge Müdürü Zafer Derince,  Manisa Orman ve Tarım İl Müdürü Metin Öztürk, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdür Ünal Kaya katıldı.



ÜÇ İLDE 4 BİN 500 DELİCE ZEYTİN AŞILANACAK
Manisa'da bin 500 olmak üzere üç farklı ilde toplamda 4 bin 500 delice zeytin ağacının aşılanacağını belirten Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya "Biz her zaman doğayı, çiftçileri ve tarımı destekleyen projeler ortaya koymaya çalışan bir sivil toplum derneği olarak, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi odaklı insan ve çevreyi merkeze alan uzun bir yolculuğa çıktık. Savola Gıda ile birlikte yeni bir projeye başlamanın heyecanı içindeyiz. Proje 3 yıl sürecek ve Manisa, Aydın Balıkesir bölgelerinde uygulanacak. Projemiz Derice zeytinlerinin aşılanarak ekonomiye kazandırılması ve çiftçilerin desteklenmesi projesi. Projemizin ilk ayağı Manisa’da uygulanmaya başlandı.  Bin 500 tane Delice zeytini  aşılanarak köylülerimize teslim edilecek. Üç ilimizde ise toplamda 4 bin 500 adet delice zeytinlerimizi aşılayarak köylülerimize teslim edeceğiz. Delice zeytinleri teslim edilen çiftçilerimizle birlikte bir çiftçi ağı kuracağız. Bu ağ sayesinde çiftçilerimizle sürekli temasta olacağız. Hem onlara faaliyetlerimizle ilgili bilgiler vereceğiz hem de o dönemlik tarımsal bilgileri paylaşmış olacağız. Yani herhangi  teknik bir sorun ile karşılaştığında direk bizimle temasları olmuş olacak.



EKOLOJİK DENGEYİ GÖZETTİK
Projeyle amaçlarının köyden kentte olan göçü engellemek olduğunu dile getiren Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ise "Çevremizde Delice zeytin ağaçları vardı ancak köylülerimiz buradan faydalanmakta tereddüt ediyorlardı. Bu noktada Orman Genel Müdürlüğümüz, Tarım Orman Bakanlığımız çözüm için yasal prosedür oluşturdu. Rehabilitasyon adı altında buralarda çalışma başlattık ancak bunu yaparken de ekolojik dengeyi gözetmeyi ilk sıraya aldık. Burada amacımız öncelikli kırsaldan kente göçü engellemek, köylüyü yerinde kalkındırmak ve köylüye bol kazanç sağlamak. Ekolojik denge için tüm Deliceleri aşılamak yerine bazı Deliceleri yerinde bırakarak çalışmayı yürütüyoruz. Bu konuda da araştırma Araştırma Enstitüsünün  katkılarını aldık ve teknik elemanları ile neler yapabileceğimiz konuştuk. Bu atıl duran Deliceleri ekonomiye kazandırmak için böyle bir proje başlattık. Bu projede destek gördü" ifadelerine yer verdi.



1 BUÇUK MİLYON DELİCE ZEYTİNİ AŞILADIK
TÜrkiye genelinde bugüne kadar 1 buçuk milyon  Delice zeytin ağacını aşıladıklarını dile getiren Orman Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Yüzer,  şu ifadelere yer verdi: "Yapmakta olunan çalışma aslında orman varlığımız içinde olan bir çalışma. Ormanlar sadece ürün üretimi ve ürün hammaddesi kaynaklı bakılan bir varlık olmayıp, gıda güvenliği gıdanın temini açısından önemli bir görev görüyor. Bizler yabani zeytinlerin aşılanması konusunda 2015 yılında bir çalışma başlatmıştık. Ülke genelinde Kahramanmaraş'tan Muğla’ya, Balıkesire ve Sinop’a kadar var olan Delice zeytinliklerini aşılayarak  orman köylümüzün hizmetine sunmayı sağlamıştık. Bugüne kadar yaklaşık bir buçuk milyon adet yabani zeytini aşılayrak ekonmiye kazandırdık. Gerek İzmir’de gerek Manisa’da buna benzer çalışma yaptık. Manisa'da eksikliğimiz vardı. Ve bu eksikliği bugün Savola Gıda’nın katkıları ile projenin bu aşamasında dahil olmasıyla gidermiş olacağız. İzmir’de 85 bin adet çalışma yaptık Manisa’da ise 5-6 bin civarındaydı. Manisa’da orman köylümüzün sahiplenmesi sonucunda bir başarıya ulaşacak."



ZEYTİNLERİ YUDUM EGEMDEN ALACAK
Yudum Egemden firması ile Delice zeytinliklerden elde edilen zeytinleri alacaklarını belirten Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, "40-50 sene önce bu topraklarda doğan Yudum markasını ülkemize olan sorumluluğun farkındayız. Ona göre biz kendimize bir hedef koyduk. Yerli üretimi artırmaya ve çiftçilerimizin yanında olmaya karar verdik. Bu hedef kapsamında  heyecanla yeni bir projeye imza atıyoruz. Bu hedef kapsamında çiftçilerimize ve ekonomimize büyük desteklerinin olacağından eminiz. Delice tipi zaytin ağaçlarının aşılanmasına ve ekonmiye kazandırılmasını sağlamayı amaçladık. Orman arazilerin verimsiz Delice ağaçlarını aşılamaya başladık. Bin 500  ağacı Manisa’da bu yıl aşılanacak diğer senelerde de Aydın ve Balıkesir’de devam edeceğiz. Her bir projenin zincirin halkasını tamamlaması önemli oluyor biz de bu kapsamda buna karar verdik. Bu projede zeytin yağlarını tüketici ile Yudum Egemden markası ile buluşturacağız.  Proje kapsamında bu zeytinleri köylülerden alarak ekonomilerine doğrudan katkı sağlayacağız" şeklinde konuştu.



GÖREVİMİZ GENETİK KAYNAKLARI KORUMAK
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdür Ünal Kaya ise, "Zeytincilik Araştırma Enstitüsü olarak ana görevimiz zeytinin genetik kaynaklarını korumaktır. Türkiye zeytin ağacının ana vatanıdır. Bugün Mardin’den Mezopotamya'dan çıkmış ve Türkiye üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya hatta son günlerde Güney Amerika’ya kadar uzanmıştır. Türkiye zeytin ağacı varlığı son 20 yılda 90 milyon ağaçtan 200 milyon ağaç sayısına ulaşmıştır. Yine buradaki konu olan Delice ağacı sayısına bakıldığında yaklaşık Türkiye'deki Delice zeytin ağacının 80 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer zeytinci ülkelerde bizim kadar Delice Zeytin ağacı popülasyonu yok. Örneğin Artvin’de çok fazla Delice popülasyonu var. Sinop, ordu, Giresun ,Samsun,Trabzon’da var.  Toroslar’da da bir orman kadar  Delice popülasyonu görürsünüz. Tüm bunlar genetik bir kaynak ve hepsi bir çeşit özellik taşımaktadır" diye konuştu.



TÜTÜNDEN ZEYTİNE GEÇİŞ VAR
Manisa Orman ve Tarım İl Müdürü Metin Öztürk de yaptığı konuşmada Manisa'nın  zeytin ağacı varlığına dikkat çekerek, "Manisa’da 2021 2022 rekolte çalışmalarına göre 21 milyon 700 bin üzerinde meyve veren, 4 milyon 100 binin üzerinde meyve vermeyen ağaç sayısı ile 26 milyona yaklaşan bir ağaç varlığı ile Türkiye’nin sofralık zeytinde birinci olma sıfatını taşıyor. Manisa’da her yıl zeytin ağacı sayısı artarak devam ediyor. Manisa tütün üretiminden zeytin üretimine doğru ilerliyor. Burada yatırımcı olmak çok daha fazla anlam ifade edecek" değerlendirmesinde bulundu.