Sağlık Bakanlığı'ndan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefi

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları çerçevesinde, Türkiye genelinde 48 mobil birim dahil olmak üzere toplamda 423 kanser tarama merkezi hizmet verdi. Bu merkezlerde, 9,5 milyon kanser taraması gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, "İnşallah bu yıl içinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı


  • Oluşturulma Tarihi : 01.04.2025 11:25
  • Güncelleme Tarihi : 01.04.2025 11:25
  • Kaynak : DHA
Sağlık Bakanlığı'ndan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefi

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, '1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası' dolayısıyla bir açıklama yaptı. Demirkol, kanserin hem dünyada hem de Türkiye'de en önemli hastalıklar arasında yer aldığını belirterek, "Dünyada ölümlerin ikinci en yaygın nedeni kanserdir. Kanser türleri arasında her iki cinsiyet için de en yaygın olanı akciğer kanseridir. Özellikle kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser türüdür. Artan tütün kullanımıyla birlikte akciğer kanserinin dünya genelinde sıklığının arttığını gözlemliyoruz. Ayrıca kanserin gelişiminde çevresel faktörlerin yanı sıra genetik faktörlerin de önemli bir rol oynadığını biliyoruz" şeklinde konuştu.

ERKEN TANI HAYAT KURTARICIDIR

Kanserde erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Demirkol, "Kanser taramalarımız Sağlık Bakanlığı bünyesinde ücretsiz devam ediyor. Toplamda 423 kanser tarama merkezimiz var ki bunların 48'i mobil kanser tarama aracımız; aktif bir şekilde kanseri ücretsiz bir şekilde tarıyoruz. Özellikle rahim ağzı kanserlerini, 30-65 yaş arasında 5 yılda bir HPV DNA bakarak tarıyoruz. Çok önemli ölüm sebeplerinden biri; çünkü rahim ağzı kanserleri. Meme kanseri ile ilgili mamografi çekiyoruz. 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimini tavsiye ediyoruz. Tüm bu yaş grubunda olan kadınları da mutlaka kanser tarama merkezlerimize ücretsiz tarama yapmak üzere bekliyoruz. Üçüncü olarak taradığımız kanserler de kalın bağırsak kanserleri, kolorektal kanserler. Bu kanserlerle ilgili gaitada gizli kan testi yapıyoruz. Burada da yine 50-70 yaş arası her iki cinste de hem kadınlarda hem erkeklerde yine 2 yılda bir gaitada gizli kan testine bakarak tarama yapıyoruz. Kalın bağırsak kanserlerine karşı vatandaşlarımızın hastalıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu 3 kanser türünde erken tanıyla Sağlık Bakanlığı olarak hayat kurtarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda; erken tanı hayat kurtarıcıdır, herkese hatırlatmak isteriz" dedi.

TARAMA ORANLARIMIZ ARTTI

1 Kasım 2024 tarihinde aile hekimliği ile ilgili ödeme sözleşme yönetmeliğinin devreye girmesiyle özellikle aile hekimlerinin vatandaşları kanser taramasına yönlendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Demirkol, "Böylelikle ciddi sayıda tarama oranlarımız artmış oldu. Son 4 ayda bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 30 civarında kanser taramayı artırmış durumdayız. 2024 yılında 1'inci basamak sağlık hizmetlerinde 4,5 milyon tarama yaptık. 2'nci ve 3'üncü basamağın da sistemimize katkı sağlamasını artırarak 4,5 milyon da orada tarama yapıldı. Toplamda 9 milyondan fazla kanser taramasını Türkiye genelinde 2024 yılında yapmış olduk. Bunların 3 milyon 700 bini mamografiyle, 3,5 milyonunu rahim ağzı kanseri taraması açısından, yaklaşık 2,5 milyonunu da kalın bağırsak kanseri taraması açısından tamamlamış olduk. İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz. Kanser öldürür ama erken tanı çok önemli bir avantaj. Herkesin hassasiyetlerini artırarak çok basit bir tetkikle hem kendilerini hem ailelerini hem çevrelerini çok büyük yıkımlara sebep olabilecek kanserden koruyabilirler. Bu hastalığın aile hekimliklerine gidilerek engellenebileceği avantajını paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Yazarımız Kim ?

DHA