Sağlık emekçilerinin ücret kazanımı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, adaletsiz ek ödemelere ve gece çalışanların nöbet ücretlerinin ödenmemesine karşı 3 günün sonunda nöbet paralarını kazandı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.05.2020 10:00
  • Güncelleme Tarihi : 28.05.2020 10:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sağlık emekçilerinin ücret kazanımı haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ
SES İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası ve Sağlık-İş Sendikası, geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarının sorularını dile getirmek için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yapmıştı. Üç gün boyunca talepleri için hastanede eylem yapan sağlık çalışanları, ek ödeme adaletsizliği ve gece nöbetlerinin ödenmemesinden şikayetçiydi. SES İşyeri Temsilciliği’nin hastane başhekimi ile yaptığı görüşmeler sonucu gece nöbet ücretlerinin yatırılacağı duyurulurken, sağlık emekçilerinin günlerdir yaptığı eylemler kazanımla sonuçlandı.
DEFALARCA GÜNDEME GETİRİLDİ
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sürenkök, “75 gündür yüz binlerce koronavirüs hastalara acillerde, polikliniklerde, kliniklerde ve yoğun bakımlarda bu ülkenin sağlık çalışanları hizmet verdi. Vermeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına jest yaparak, ek ödemeleri tavandan ödeme kararı verdi. Bunu da yaygın bir şekilde duyurdu. Ancak pratik uygulama nisan ayı sonunda belli oldu. Sanki bu salgınla mücadelede sağlık çalışanlarının bir kısmı savaşta var, diğerleri yok gibi; hekimlerin bir kısmı tavandan ek ödeme alırken, özellikle asistan hekim, hemşire, teknisyen ve diğer sağlık çalışanı arkadaşlarımız neredeyse hiç bir ücret alamamıştı. Hatta pandemi hastaneleri doğal olarak yeni çalışma düzenine girmiş, sağlık çalışanlarının çalışma şekli esnek çalışmaya döndürülmüştü. Yani çoğu sağlık çalışanı gece vardiyasında ya da nöbetinde çalışmak zorunda kalmıştı. Bu arkadaşlarımızın çalışması maalesef ki, gündüz mesaisi gibi kabul edilmişti. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), kişilerin mesai saati dışındaki çalışmalarının normal ücretle ücretlendirilemeyeceğini belirtir. Özellikle bu iki konuda ve sağlık çalışanlarının çalışmaları sırasında hastalanmalarının ‘iş kazası ve meslek hastalığı’ sayılması konusunda, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), defalarca gündeme getirdiler. Bakanlığa yazılar yazdılar ama sonuç alınamadı” dedi.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİN GÜNÜ
Sağlık emekçileri tarafından Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan eylemlerin sonuç verdiğini açıklayan Sürenkök, “Sonuç almanın mücadeleden geçtiğine inanan emekçiler, en iyi bildikleri yolla taleplerine sahip çıktılar. Hastanelerde örgütlü mücadele vermeye başladılar. İstanbul, Ankara ve İzmir’de üniversite ve eğitim hastanelerinde uyarı eylemleri yapıldı. Bunların içinde biri özellikle öne çıktı. Üç gün üst üste hastane içinde başhekimlik önünde uyarı eylemi, basın açıklaması ve -güvenlik görevlilerin engelleme çalışmasına rağmen- yürüyüşler sonuç verdi. Sözünü ettiğim eylem İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde idi. SES İşyeri Temsilciliğinin önderliğinde, İzmir Tabip Odası ve Türk İş’e bağlı Sağlık-İş’in de destek verdiği eylemler sonuç verdi. Başhekimlik gece nöbetlerinin ödenmesi konusunda söz verirken, diğer taleplerin de bakanlığa iletilmesi konusunda çaba gösterecek. Bu salgın döneminde bile örgütlü emeğin gücü kendini gösterdi. Emek mücadelesinde yer alan sendikalarda ve meslek odasında örgütlü arkadaşlarımızın çabası sonucu elde edilen bu kazanıma, yandaş sendika sahip çıkmakta gecikmedi. Ama sağlık çalışanları savaşta bile emeğin örgütlü gücünün kazanımını bir kere daha gördü” ifadelerini kullandı.