- Gündem
- 11.07.2025 00:05
Büyükşehir tarafından yapılması planlanan S plaka dağıtım ihalesine sert tepki gösteren servisçiler, belediye binası önünde kontak kapatıp eylem yaptı. Kapalı kapılar arkasında ekmekleriyle oynandığını belirten servisçiler, ihalenin hemen iptal edilmesini istedi
NURETTİN BAKİ
İzmir S plakalı servisçileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ‘S’ plaka dağıtım ihalesi hakkında Büyükşehir Belediyesi binası önünde eylem yapıp, basın açıklamasında bulundu. Araçlarıyla yolu kısa süreliğine trafiğe de kapatan servisçiler, ihale iptal edilene kadar aralıklarla farklı şekillerde eylem yapmaya devam edeceklerini söyledi. Sık sık “Esnaf burada, Başkan (Tunç Soyer) nerede?” sloganları atan servisçiler, “Kapalı kapılar arkasında kimse ekmeğimizle, oynamasın kaybeden onlar olacaktır” diyerek ihalenin hemen iptal edilmesini istedi.
BU, SESİMİZİ DUYUN ÇIĞLIĞIDIR!
Basın açıklamasını okuyan Servisçilerin Grup Sözcüsü Kubilay Koç, yaptıkları eylemin son çığlıkları olduğunun altını çizdi. Büyükşehir’in rantçılarla iş birliği yaptığını vurgulayan Koç, şunları söyledi: “Bugün burada İzmir S plakalı servisçi esnafları olarak, Pandemi sürecinin vermiş olduğu maddi manevi zararın yanı sıra, pandemiden daha derin ve kalıcı zararlar veren ve vermeye devam İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birlikte hareket ettiği kişi ve çıkar gruplarına karşı sesimizi duyurmak için toplanmış bulunuyoruz. Bizleri apar topar böyle bir tepki gösterme yoluna mecbur bırakan ve bundan başka çare bırakmayan, Büyükşehir belediyesi ve rantçıları buradaki eylemin sorumluları ve asıl muhataplarıdır. 7 Ağustos Cuma günü mesai bitiminden sonra duyurulan s plaka ihale kararı toplantısının, yine apar topar pazartesi sabah saatlerinde alele acele yapılması ve oldubittiye getirme çabası, bizlere yasal izinlerimizi dahi alabilecek fırsatı bırakmadan, bu eylemi acilen gerçekleştirme zorunluluğuna sevk etmiştir. Daha önce CİMER üzerinden esnaf için alınan yanlış kararların sonuçlarını binlerce dilekçeyle anlatma çabalarımız ne yazık ki Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınmamış, talep ettiğimiz tüm görüşme çağrılarımız Büyükşehir Belediye Başkanlığınca reddedilmiştir. Şu an yapmış olduğumuz açıklama çaresizliğimizin ve sesimizi artık duyun yakarışlarının son çığlıklarıdır.”
İKİ BİN ARACIMIZ PARK HALİNDE!
S plakalı 2 bin aracın iş olmadığı için park halinde bekletildiğini belirten Koç, buna rağmen yeni araçlar için ihale yapılmasının tek sebebinin çıkar amaçlı olduğunu vurguladı. Koç, “Eylemimizin ana konusu olan plaka ihalesinin tamamen keyfi ve çıkar amaçlı olduğu gerçeğini gelin tekrar birkaç maddeyle kısaca hatırlayalım; Büyükşehir bünyesindeki Bilim kurulu üyelerinin yani akademisyen ve bilir kişilerin hazırlamış olduğu ve 2030 yılına kadar S plaka artırımına gerek olmadığı bilimsel verilerinin yanı sıra, pandeminin etkisiyle kapanan fabrikaların iş sahamızı giderek daraltması ve hepimizin umudu olan fakat belirsizliğini koruyan okulların açılıp açılmayacağı konuları, mücadelemizi haklı kılan sorunlardan sadece birkaçıdır. Şuan bir işi olmayan park halinde bulunan yaklaşık sayıları 2 bini bulan S plakalı araçların varlığı ise başlı başına temel bir sorundur” dedi.
İBB’YE ZERE İNANCIMIZ KALMADI!
Koç, “Görmezden geldiniz bu sorunlar karşısında sizlere soruyoruz? Nasıl bir rant, nasıl bir çıkar ya da nasıl bir menfaattir ki sadece bir kaçını hatırladığımızda dahi vazgeçilmesi için yeterli olan gerçeklere göz yumuyor, kulak tıkıyorsunuz? Ve daha da acısı tüm bunları defalarca kez dile getirmemize rağmen dikkate dahi almıyor, S plaka ihale kararı alma konusunda akıl tutulması yaşamaya devam edebiliyorsunuz? Bizleri yani binlerce esnafı hiçe sayarak, çıkar grubuyla işbirliğini sürdürmeye devam ettiğiniz ve bu yanlışınızdan dönmediğiniz takdirde Sizlere karşı, mücadelemizi yasal, siyasi ve medya aracılığıyla sürdürmeye sonuna kadar devam edeceğiz. Bizler bugün burada S plakalı servisçiler olarak, CHP’nin, belediye seçimleri sürecinde İstanbul servisçi esnafına karşı sergilediği tutumun tam tersini İzmir esnafına göstermesi çelişkisini anlayamıyoruz. Ve sizlere soruyoruz? Sizin için şehirlere ve seçimlerdeki oy potansiyeline göre, ideoloji ve temel değerler bu kadar kolay değişebiliyor mu? Artık net bir açıklama beklediğimiz ve sesimizi duyurmak istediğimiz gerçek muhatabımız olan CHP yetkililerine sesleniyor ve sesimizi duymanızı istiyoruz. Bizler artık İzmir Büyükşehir Belediyesinin samimiyetine zerre kadar inanmıyor ve güvenmiyoruz. Unutulmamalıdır ki, kapalı kapılar ardında üç beş rantçıyla işbirliği yaparak bizleri hiçe sayarak ekmeğimize, geleceğimize ve en büyük güvencemize göz koyan kişi ve kurumların asla unutmaması gereken tek bir gerçek vardır; bizlere zarar vererek elde edeceğiniz hiç bir kazanç ya da çıkar, ne yazık ki tarafımızda kaybedeceğiniz güven ve itibarınızı sonrasında tekrar kazanmanıza ne yazık ki asla yetmeyecektir.”
KİMSE GÖRÜŞÜMÜZÜ ALMADI!
Kimsenin servisçilerin görüşünü almadığını belirten İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı ise burada yaşanan eylemin kendi kendine gelişen bir olay olduğunu söyledi. 2030 yılına kadar başka araca ihtiyaç olmadığını dile getiren Bostancı, şunları söyledi: “Bugün burada esnafın eylem yapmasının tek sebebi, cuma günü bizlere S plaka ihalesi yapılacağı şeklinde bir bülten geldi. Dolayısıyla esnafın bir yerlerden izin alabilme olayı söz konusu değildi. Bu olay tamamen kendi kendine gelişen bir olay. Esnaf kendi arasında haberleşmiş ve burada toplanmışlar. Biz tabi ki öncelikle yetkililere bunu anlattık. Zaten bu pandemi sürecinde araçlarımızın fazla olduğunu, önümüzdeki süreçte okulların açılıp açılmayacağının belli olmadığını, şu anda 12 Mart’tan günümüze kadar 6 ay içinde servisçi esnafının boşta yattığını, 6 aylık süre içinde kimsenin evine ekmek götüremediğini, sayı artırımının eğer ihtiyaç olursa söz konusu olması gerektiğini, eğer ihtiyaç varsa 100 araba, bin araba hemen temin edebileceğimizi, yine yaptıkları 2030 yılına kadar Ulaşım Master Planı’nda her geçen gün servis araçlarının sayısının azaltılması yönünde bilimsel çalışmalar olduğunu söyledik, bunları anlattık. İzmir gibi büyükşehirlerde kademeli saat uygulamasına geçersek hem karbonmonoksit yayılımını önleriz hem de şehir trafiğine katkı koyarız, seyahat ucuzlar ve en önemlisi de seyahat edenlerin araçta geçireceği zaman azalır dedik. Şu anda kaç araçlık bir ihale yapılacağı da belli değil, neyin ne olduğu belli değil. Biri bir taş atıyor, kırk tane akıllı çıkartamıyor. Bunun esasında ilgili meslek odasıyla oturup konuşulması lazım. Kimse bizim görüşümüzü almadı.”
BAŞKAN SOYER BU İŞİ ÇÖZECEKTİR!
BÜYÜKŞEHİR’DEN AÇIKLAMA
İzmir’i 2030 yılına hazırlamak ve yaklaşık 6 milyon kişinin yaşayacağı bir şehrin ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulan İzmir Ulaşım Ana Planı çerçevesinde önümüzdeki süreçte “S” plakalı servis aracı sayısını artırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. İzmir Ticaret Odası, sanayi kuruluşları ve ilçe belediyelerinin bu yöndeki taleplerine de dikkat çekilen açıklamada, “Gerek 2019 nüfus ve ulaşım verileri, gerekse 2030 hedef yılı projeksiyonları dikkate alınarak kent genelinde ‘S’ plakalı servis aracı ihtiyacı bulunduğu tespit edilmiştir” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İzmir Ulaşım Ana Planı uluslararası düzeydeki akademisyenler ve konunun uzmanlarından oluşan geniş bir ekip tarafından hazırlanan bilimsel bir çalışmadır. 2030 yılına kadar kentin ihtiyaç duyacağı ulaşım planlaması ile ilgili bir yol haritası niteliğindedir. ‘S’ plakalı servis aracı ihtiyacına yönelik projeksiyon da kentin gelişimi ve nüfus artışını içeren bu plan doğrultusunda oluşturulmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisinde faaliyet gösteren ve başlangıçta İl Trafik Komisyon Kararları ile sınırlandırılan ‘S’ plakaları sayıları, ‘Ticari Plakaların Verilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar’ başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirtilen esaslar çerçevesinde ihale yolu ile artırılmaktadır. Bu doğrultuda yapılan ihalelerle 2010 yılında 700, 2016 yılında ise 300 adet S plaka verilmiştir. Ayrıca 6360 sayılı yasa ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında kalan Ödemiş, Tire, Bergama, Dikili ilçeleri tarafından yapılan ‘S’ plaka ihalelerinden alınan ve sadece sınır komşu ilçelerinde çalışma yetkisi bulunan 296 adet plaka ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplam 5 bin 849 ‘S’ plaka bulunmaktadır. İzmir Ticaret Odası, ilçe belediyeleri, sanayiciler ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen talepler, kent genelinde açılan yeni eğitim ve üretim tesislerinin yanı sıra pandemi süreciyle birlikte birçok fabrika ve işletmenin kendi servis ağını kurma gereksinimi bu alandaki ihtiyacı artırmış, İzmir Ulaşım Ana Planı ulaşım yatırım süreçleri, nüfus projeksiyonları ve ulaşım modeli kalibrasyonu kapsamındaki değerlendirmeler sonucunda kent genelinde ‘S’ plakalı servis aracı ihtiyacı tespit edilmiştir.”