Seyahat acenteleri yeni döneme hazır

Seyahat acentası sahibi Bahşi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin seyahat acentalarına yönelik Kovid-19 kapsamında alınacak önlem ve tavsiyelerini değerlendirerek yeni döneme hazır olduklarını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.06.2020 08:10
  • Güncelleme Tarihi : 24.06.2020 08:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Seyahat acenteleri yeni döneme hazır haberinin görseli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Çin’in Wuhan kentinde 2019’un son günlerinde ortaya çıkan ölümcül yeni tip Koronavirüs’ün (Kovid-19) en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Bu süreçte zorluklar yaşayan tur şirketleri, 1 Haziran’dan itibaren başlayan normalleşme adımları ile belirli kurallar dahilinde faaliyetlerine kaldıkları yerden devam ediyor. Tatil Ağacı Seyahat Acentası Sahibi Halil Safi Bahşi, “Virüsle mücadele kapsamında yurtiçi ve yurtdışı turlarımızın birçoğu iptal oldu. Bazı büyükşehirlere konulan şehirlere giriş çıkış kısıtlamaları da bizi olumsuz etkiledi. Koronavirüs hala bitmedi ancak biz tüm önlemlerimizi aldık. Hizmetlerimize kaldığımız yerden, kurallar dahilinde devam edeceğiz. Bu yaz tatil yapmak isteyenleri yalnız bırakmayacağız” diye konuştu.



 “YÜZDE 50 KAPASİTEYE UYACAĞIZ”
Yeni dönem için aldıkları önlemler hakkında bilgi veren Halil Safi Bahşi, “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi gereği şehirlerarası yolculuklarda kapasite konusundaki yasaklar nedeni ile 46 koltuklu otobüslerde yüzde 50 kapasiteye uymak şartıyla 21 koltukta yolcu alınacak ve 1 koltuk da rehberimize vereceğiz ayrıca en arka koltuklarda genelgeye göre boş bırakılacak. Böylelikle yüzde 50 kapasiteye uymuş olacağız. Herkes koltuklarda tekli oturacak. Cam kenarlarında oturacaklar. Şehirlerarası otobüs işletmelerinde olmayan tedbirler kapsamında, her yolcumuz seyahat esnasında mutlaka maske takmak zorunda, ayrıca araç binişinde tüm yolcularımızın ateşleri ölçülmekte, araçlarımızda kolonya, dezenfektan ve hijyen setlerimiz olacak. Bunun haricinde araçlardan inildiği zaman ören yerlerinde, müzelerde fiziki mesafeye kuralına mutlaka uymak zorundayız” dedi.
Hayat Eve Sığar (HES) Kodu ile ilgili de konuşan Bahşi, “HES Kodları var artık. Biz HES Kodlarını sisteme giriş yapacağız. Ama bu HES Kodlarını Sağlık Bakanlığı denetliyor ve inceliyor. Ayrıca havayolları ile ilgili olarak da başlayan uçuşlar ile seyahat engeli olmayanların seyahatleri başladı. Burada da HES kodu zorunluluğu istenmekte ve bilet rezervasyon ve alım esnasında sistemlere bu kod girilmektedir” şeklinde konuştu.



“TATİL KREDİSİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR”
Turların 14 Haziran itibariyle başladığını da kaydeden Bahşi, “Günübirlik turlarımız, Karadeniz turlarımız, GAP turlarımız ve diğer turlarımız 14 Haziran’dan itibaren başladı. Şuan talepler yoğun. Otel rezervasyonlarında 18 eşit taksite başladık. Balayı çiftleri için ve ailesi ile tatile gitmek isteyenler için otel rezervasyonlarında 18 eşit taksit yapacağız. Bunun haricinde devletimizin 10 bin TL’ye kadar ve ilk 6 ay ödemesiz tatil kredisi planlandı. Vatandaşlarımız bundan da faydalanıyor, yoğun da ilgi gören bir kredi. Mart ayında, bu virüs ilk çıktığında korkup iptal ettiren birçok tatil müşterimiz şimdi geriye dönüp rezervasyonunu yeniledi. Zaten 1 Temmuz’dan itibaren düğünler de serbest olacağı için balayı müşterilerimiz de yavaş yavaş gelip bilgi almaya başladılar” diye belirtti.



CİDDİ ZARARLARIMIZ OLDU
Tur şirketleri olarak zor bir süreçten geçtiklerini de kaydeden Bahşi, “Turizm sektörü olarak en fazla etkilenen sektörlerden biriyiz. Bizim 3 ay boyunca her faaliyetimiz durdu. Uçuşların uluslararası durması ile iptaller başladı. Belirsizlik hakimdi ve bu yüzden bir çok yurtiçi ve yurtdışı turlarımızı iptal ettik. Geriye ve ileriye dönük ciddi zararlarımız oldu ama tabi önce sağlık. Türkiye’de sadece bu sektör geriye dönük ödeme yaparak hem bu zamanı hem de geçmiş zamanı kaybederek büyük zararlarımız oldu” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin de (TURSAB) seyahat acentalarına yönelik Kovid-19 kapsamında alınacak önlem ve tavsiyeler ile ilgili kılavuz yayınladığını aktaran Bahşi, “Kılavuzda misafirlere yönelik alınacak önlem ve tavsiyeler şu şekilde; “Ofis içine giriş yapılmadan, bina dışında en az 1 metre aralıklarla sosyal mesafe işaretlerinin yerleştirilmesi. Bina içine sınırlı sayıda misafirin, bir görevli tarafından kontrollü alınması. Ofise girişlerde; tüm misafirlere maskesi olmayan misafirlere maske verilmesi ve en az yüzde 60 oranında alkol içeren el dezenfektanı veya kolonya sunulması, ateş ölçümleri ve basit sağlık sorgulaması yapılması (nefes darlığı, öksürük vb.) Misafir kartı veriliyorsa ilgili görevli tarafından düzenli dezenfeksiyonunun sağlanması. Koltukların arasındaki mesafe 60 santimetre olacak ve koltuk kapasitesi azaltılacak şekilde bekleme alanlarının tekrar düzenlenmesi. Bekleme alanlarında misafirler için en az yüzde 60 oranında alkol içeren el dezenfektanı bulundurulması ve korunmaya yönelik tedbirlerin yer aldığı bilgilendirici broşürlerin görünür ve yeterli şekilde yerleştirilmesi. Misafir kabullerin mümkün olduğunca randevulu sistemle gerçekleştirilmesi ve görüşmelerin fiziksel ortamdan ziyade online ortamda gerçekleştirilmesi. Ortak alanlarda su sebilleri, çay makineleri vb. yerine kapalı, şişeli içeceklerin sunulması ve misafire yapılacak ikramların görevli personel tarafından eldivenli ve maskeli olarak tek seferlik yapılması. Misafir koltuğunun şirket çalışanı masasından uygun mesafede yerleştirilmesi. Her misafir ayrıldıktan sonra koltuğun ve sehpanın dezenfekte edilmesi. Ödemelerde kredi kartı kullanılacaksa mümkünse temassız ödeme tercih edilmesi. Nakit para ödemelerinde el antiseptiği kullanılması” ifadelerine yer verdi.
KUTU
OFİS İÇERİSİNDE ALINACAK ÖNLEMLER
Bahşi, ofis içinde alınacak önlemler ile ilgili de şunları söyledi: “Kovid-19’a dair acil durum eylem planının belirlenerek, çalışanlarla paylaşılması. Korunma tedbirlerine dair broşürlerin hazırlanarak ofis içinde görünür ve yeterli şekilde yerleştirilmesi. Aynı anda ofiste bulunan personel sayısının, vardiyalı çalışma ve evden çalışma sistemiyle azaltılması. Çalışan girişlerinin tek girişten yapılması. Girişlerde sosyal mesafe kuralına uyulmasına yönelik en az 1 metre aralıklı işaretlemeler konumlandırılması. Girişlerde resepsiyon bölümünün önüne şerit çekilmesi, tüm çalışanlar için maske, eldiven, dezenfektan bulundurulması ateş ölçümlerinin ve basit sağlık sorgulaması yapılması. Mümkünse personelin turnike geçişlerini kendi personel kartlarıyla yapmalarının sağlanması ve böylece parmak okutarak geçişin engellenmesi. Masaların en az 1 metre (tercihen 2 metre) mesafe bırakılarak tekrar konumlandırılması. Çalışan koltuk ve sandalyelerinin en az 60 cm arayla yerleştirilmesi. Vazo, çiçek, dekoratif obje vb. mümkün mertebe masalardan kaldırılması. Mesai boyunca asansörlerde, ortak alanlarda, yemekhane ve mola alanlarında maskesiz bulunulmaması konusunda gerekli uyarıların yapılması. Çalışanların sadece kendi telefon, bilgisayar, klavye, masa ve ofis ekipmanlarını kullanmasının ve sabah akşam bu ekipmanları dezenfektan mendillerle temizlemelerinin sağlanması. Temassız ve üstü kapalı çöp kutularının tedarik edilmesi. En az yüzde 60 oranında alkol içeren el dezenfektanlarının ofis içerisinde tüm katlarda ve lavabolarda yeterli sayıda bulundurulması.”
MÜŞTERİ KILIĞINDA DENETÇİLER OLACAK
Bu yıl otel tercihi yapan ve rezervasyonlarını daha önce yapmış veya şu dönemde yapmak isteyenlerin Türkiye’de hayatlarının en güzel, kaliteli, verdikleri paranın hakkını tam olarak alarak ve önceki yıllardan daha da sağlıklı bir tatil geçireceklerini düşündüğünü de aktaran Bahşi, “Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı çalışmalar kapsamında Sağlıklı Otel Belgesi alan tesislerde hijyen, sağlık ve kontrol en üst seviyede olacak ve sertifika kuralları konusunda da devamlı tedbirler ve gizli müşteri kılığında denetçiler tesisleri denetleyeceklerdir. Bu da hem misafirlerimizin daha sağlıklı bir ortamda tatil yapmalarını sağlayacak hem de geçen stresli günleri bir nebze olsun unutacaklardır” diyerek sözlerini tamamladı.