- Gündem
- 12.07.2025 00:55
Yaklaşık altı ay önce İzmir Çiğli Tarım İlçe Müdürlüğü’nden bir grup çalışanın başlattığı ‘Kitap Okuma Kampanyası’ ülke çapında yaygınlaşma yolunda. Bireyler kampanya aracılığıyla sadece kitap okumuyor, kitapların yazarlarıyla da buluşuyor
SULTAN GÜMÜŞ
Kitap okuma alışkanlığının çok zayıf olduğu günümüzde, İzmir Çiğli Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından ülke çapında yaygınlaşması hedeflenen bir kampanya başlatıldı. Yaklaşık altı ay önce bir grup çalışanın öncülük etmesiyle başlatılan ‘Kitap Okuma Kampanyası’nın örnek bir davranış olacağı düşünülüyor. Proje sayesinde kişiler bir araya gelerek hem kitap üzerine tartışmalarda bulunuyor hem kitabın yazarıyla tanışma ve kendisine soru sorma ya da eleştirme fırsatına erişiyor hem de güncel konuları değerlendiriyor. Yazmış olduğu ‘Şahit’ kitabıyla etkinliğin konuğu olan yazar Mahir Adıbeş, İzmir Çiğli Tarım ilçe Müdürlüğü çalışanları bu konuda ülke çapında örnek olacak bir davranış başlatmışlardır. Herkesi kitap okumaya teşvik ediyorlar. Sadece kendilerinin kitap okumaları değil, başkalarının da kitap okuması onları mutlu ediyor” diyerek duygu ve düşüncelerine yer verdi.
İzmir Çiğli Tarım İlçe Müdürü Gülcan Gürol, Veteriner Hekim Emel Ayanoğlu, Ziraat Mühendisi Fazilet Okur ile Cem Güzey, Su Ürünleri Mühendisi Ümmühan Altay ile Cengiz Aker ve Ziraat Teknikeri Aynur Doğan öğle yemeğinde bir araya gelerek yazar Mahir Adıbeş’in Gündoğan - Sam Yayınlarından çıkan ‘Şahit’ adlı romanını konuştu. Sohbet toplantısına kitabın yazarı Mahir Adıbeş de davet edildi.
GÜNCEL KONULAR DA KONUŞULUYOR
Kitap okuma kararı alan, İzmir Çiğli Tarım İlçe Müdürlüğü’nde çalışan teknik ve idari personellerden bazıları her kitabın bitiminde bir yemek düzenleyerek kitap üzerine konuşmalar yapıyor. Mahir Adıbeş’in ‘Şahit’ kitabı dışında; Sabahattin Ali’nin ‘İçimizdeki Şeytan’ ve Mina Urgan’ın ‘Bir Dinozorun Anıları’ kitabı da okunan eserler arasında. Güncel olayların da konuşulduğu sohbete dair paylaşımlarda bulunan Mahir Adıbeş, “Yazar için kitap hakkında konuşulurken onları dinlemek ve onlarla beraber kitabın içine bakmak farklı bir duygu olmalı. Okuyucuların kitaba bakış açıları ve eleştirileri elbette önemlidir. En azından kitabın okunup ve üzerinde konuşulması gerekir. Her yazarın yazdığı kitabın buna hakkı var diye düşünüyorum. Çoğu yazar bu açıdan bakmaz, kitap yazılır önemli olan yazarın düşünceleridir, okuyucu ne kadar anlarsa... Bizim bakış açımız ise sohbette izah edildiği gibi önemli olan hedef kitle yani okuyucudur. Okuyucu bulmaca çözmek istemez, okuyup anlamak ister. Bu konuda seçilecek kitaplarda dikkat edilmeli özellikle okumanın ilk aylarında önemlidir. Uzun zaman okumaya ara vermiş veya okumaya yeni başlayanlar için sıkıcı bir eylem hatta okuduğunu anlayamama gibi bir sıkıntı vardır. Bu zamanla ortadan kalkacak bir durumdur” dedi.
YERLİ YAZARLARIN ÖNEMİ
“Benzer toplu okumalarda yerli yazarların seçilmesi elbette bizleri mutlu etmektedir” diyen Adıbeş, “Temennimiz bu tip girişimlerin diğer kurumlarda da başlatılmasıdır. Hiç olmazsa ayda bir kitap okumayı alışkanlık haline getirmek çok şey değiştirecektir. Gündelik işlerle mücadele halinde olan insanımızın bir saatte olsa kafasını başka şeylerle meşgul etmesi dinlendirici olacaktır. Okumak insanın iç dünyasında esen ılık bir rüzgar gibidir. Hem zihin olarak dinlenir hem de hayata güzel bakma alışkanlığını güçlendirir. İzmir Çiğli Tarım ilçe Müdürlüğü çalışanları bu konuda ülke çapında örnek olacak bir davranış başlatmışlardır. Herkesi kitap okumaya teşvik ediyorlar. Sadece kendilerinin kitap okumaları değil başkalarının da kitap okuması onları mutlu ediyor. Bu kadar meşgale arasında kitabı seçtikleri için hepsini tebrik ediyoruz. Müdürlüğün başlattığı, ‘Kitap Okumayı Yaygınlaştıralım” girişimini sizler de elinize bir kitap alarak destekleyebilirsiniz” yorumunda bulundu.