Şiir hayaldir yazılır biter

Mehmet Ali Tan’ın şiir kitabı Çınn Çınn çıktı. Tan kitabının detaylarını gazetemize anlattı. Klaros yayınlarından çıkan kitap birçok yayınevinden temin edilebiliyor

  • Oluşturulma Tarihi : 17.07.2020 09:01
  • Güncelleme Tarihi : 17.07.2020 09:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şiir hayaldir yazılır biter haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
Isparta doğumlu Şair Mehmet Ali Tan’ın yeni kitabı Çınn Çınn raflarda yerini aldı. Sanat ile daimi ilgisi olan şairin geçmiş yıllarda resim ile de ilgisi oldu. Birtakım maddi sebepler nedeniyle resim çizmeyi bırakan usta kalem kendini şiir ile buldu. Resim ve şiiri ahenk renk açısından birbirine benzeten Tan yeni kitabının hikayesini gazetemize anlattı.
TAŞKIN BİR ÖZGÜRLÜK DUYGUSU
Resimle uğraştığı dönemde birçok meslek grubuna dahil olduğunu kaydeden Şair Mehmet Ali Tan, maddi sıkıntılar nedeniyle resim sanatını bırakmak durumunda kaldı. Yine aynı dönemde takma isimle farklı türde yazan Tan’ın çalışmaları takma isimle gazete ve dergilerde yayınlandı. Günümüzde kendini şiir ile bulan yazar, resim ve şiiri birbirine benzetti. Tan, “İkisinde de renk var, ahenk var. Bir fırça işte. Erke atılan bir fırça ya da erkin soldurduğu renkleri yeniden boyayacak bir fırça, ne fark eder? Hatırlıyorum, 1982’de DYO resim yarışmasında ödül almıştım. Bir tablomu da satın almışlardı, sergide, hem de iyi parayla. Bu parayı arkadaşlarımla harcamıştım. Tavukçu’da yediğimiz tavuğun kokusu hala burnumda. Artık mazide kaldı o resimli günler. İşreti ve muhabbeti severim. Tanrısal sıçramalar, atlamalar… Ritim, bazen insanın ayağını yerden keser, şenliklere götürür. Çılgın bir akşam yemeği, bulutlar, bir yüz, bir çerez. Keyfiliği, gelişigüzelliği, hayâlleri severim. Geçenlerde yitirdiğimiz Oruç Aruoba şöyle diyordu: ‘Hayal, gerçeği istediği biçimde kurar. Gerçek, hayal olmadan biçimsizdir; hayal de, gerçek olmadan içeriksiz.’ Şiir, hayaldir, yarı karanlıkta, yazılır biter. Nasıl anlarsanız, anlamlandırırsanız, işte öyle… Şiiri anlamaya çalışmayın, bu imkânsız. Şairin ruh halini nereden bileceksiniz ki? Zaman ve yaşama dair her şey. Önemli olan, şairin ne yapmaya çalıştığı değil, okurun şiirle ne yaptığı, nasıl bir yönelim sergilediği. Bu, algılara bağlı, değişken. Siz ne buldunuz, sizden, ne var içinde? Yaşanmayandır, yazılan, şiir işte” diye konuştu.
“SEVİNÇLİYİM”
Kitabın çıkması ile büyük bir heyecan yaşadığını dile getiren şair Tan, “Sevinçliyim. En büyük desteği Şair Haydar Eroğlu’ndan gördüm. Hollanda’dan çok uzaklardan kitabın çıkması konusunda üzerimde çok büyük baskı kurdu. Kitabın basıldığı yayınevini de ayarlayan kendisidir. Koca Nazım’ın heykelini Hacıbektaş’a diktiren adam,hem de evini satıp. Dedeleri Âşık Kul İbrahim’in heykelini de diktirmişti, aynı yere ve Bahadın’a. Çağdaş Hayyam. Geçen yıl Oğuz Tansel şiir ödülünü aldı. Kendisine teşekkürü borç bilirim. Bu süreçte, mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil de hep yanımda durdu. Otuz beş yıllık dostumdur. Bir teşekkür de ona gitsin. Unutamam desteğini, sevgimdedir her daim. Kitaba almadığım çok sayıda şiirim var. Belki kitaplaştırırım bir gün. Bir öykü kitabı da olabilir” dedi.

MEHMET ALİ TAN KİMDİR?
1960 Isparta doğumlu. 1982’de Ankara Gazi Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Bir süre Ceyhan’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra dil eğitimi için yurt dışına gitti. Kamuda ve özel sektörde çalıştı. Çeşitli ülkelerde görev aldı. Yaşam Sanat, Kasabadan Esinti, Tmolos, Artemis, Şehir, Deliler Teknesi, Sin Edebiyat, Kanca gibi dergilerde şiir ve öyküleri yayımlandı. Evli ve bir çocuk babasıdır. Ankara’da yaşamaktadır.
 

Elektronik Gazete