Sayfa Yükleniyor...
AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, bugüne kadar sivil toplum diyalogu adı altında yaklaşık 42,5 milyon avroluk kaynak kullandıklarını belirterek, Şehir olarak İzmir ülke olarak İtalya bu diyalogun önemli aktörleri dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) İtalyadan Lamoro Kalkınma Ajansı ile birlikte Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Geleceğe Değer Katmak - Adding Value to the Future projesi kapsamında, Ege Soğutma Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESSİAD) ile İtalya Soğutma Teknisyenleri Derneğinin (Associazione dei Technici İtaliani del FreddoATF) ortağı olduğu proje kapsamında, Avrupa Soğutma Sektörünün Güçlendirilmesi: Geleceğin Birlikte Tasarlanması Konferansı (Strengthening HVAC&R in Europe: Building the Future Together) konulu uluslararası konferans düzenledi. İzmir Hilton Otel'de gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını İZKA Koordinasyon Birim Başkanı Murat Çelik gerçekleştirdi.
2 BİN 711 KİŞİLİK İSTİHDAM
İzmir'in enerji kaynakları bakımından potansiyelini başarılı bir şekilde değerlendirildiğini ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik sağladıkları mali destek programları ile önemli katkılar sağlandığını söyleyen Çelik, Bu desteklerimizle 2016 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında kaynak etkinliğinin ve çevre dostu yeşil pazarların gelişiminin desteklenmesi kategorisinde ikinci olduk. Böylece Avrupa'da işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik eden kurumlar arasında yer aldık. Ajansımızın önemli çalışma alanlarından birisi de yatırım tanıtımı ve desteğidir. Çalışmalar neticesinde bugüne kadar 182 milyon avro doğrudan sermaye girişi 2 bin 711 kişilik yeni istihdam yaratılmasını sağladık. İzmir'de bilgi iletişim teknolojileri ve yenilenebilir enerji sektöründe yabancı yatırımcı çekilmesi amacıyla İzmir yatırım tanıtım stratejisi ve eylem planını hazırladık. Bu alanlarda İzmir'in lider şehir olması için yoğun tanıtım çalışmaları sürdürüyor, projeler gerçekleştiriyoruz. Bu konferans da bahsettiğim çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır. Bu programın amacı Türkiye ve AB sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog sürecinin desteklenmesidir. Bu proje ile Türkiye ve İtalya arasındaki diyalogun gelişmesine katkı sunmayı umuyoruz" dedi.
AMAÇ ÖNYARGIYI ORTADAN KALDIRMAK
Projeyi Avrupa Birliği Bakanlığı açısından değerlendirdiklerinde koyulan hedeflere tam olarak uyan bir program gerçekleştirildiğini söyleyen Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Sivil toplum diyalogunun temel amacı Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ihtiyaç duyduğu konularda bilgi edinmek, AB üyeliği sürecinde ülkelerin yaşadığı tecrübeleri görmek ve Türkiye'nin üyelik sürecinde yapacağı çalışmalara katkı sağlamak. Temel hedefi de merkezi bürokrasiyi biraz dışarıda tutarak, yerel yönetimleri ve sivil toplum örgütlerini dahil ederek bu birlikteliği temin etmek. Sivil toplum diyalogu karşılıklı öğrenmeyi deneyim paylaşımını ve Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki birlikteliği arttırmayı hedefliyor. Programın bir başka amacı da ülkemize yönelik olarak özellikle AB üyesi ülkelerindeki ön yargıyı ortadan kaldırmak. Türkiye-AB ilişkilerinin inişli çıkışlı olduğu bu dönemlerde bunun da ne kadar kıymetli ve değerli bir husus olduğunu görüyoruz diye konuştu.
200 MİLYON AVROLUK KAYNAK
Avrupa Birliği Bakanlığının AB üyeliği sürecindeki çalışmaları desteklemek amacıyla katılım öncesi mali yardımlardan yararlandığını söyleyen Özcan, İçinde bulunduğumuz 2014-2020 döneminde AB mali yardımları çerçevesinde yaklaşık 200 milyon avroluk kaynağı, Türkiye'de sivil toplumun ve yerel aktörlerin güçlenmesine, aynı zamanda Türkiye ve AB arasındaki diyalogun gelişmesine yönelik çalışmalara aktaracağız. Şu anda yürüttüğümüz sivil toplum diyalogu 10. yılını dolduruyor ve 4. ayağını oluşturuyor. Aşağı yukarı temmuz ayı içinde bu program çerçevesinde finanse edilen projeler sona ermiş olacak. Bugüne kadar sivil toplum diyalogu adı altında yaklaşık 42,5 milyon avroluk kaynak kullandık. Türkiye ve Avrupa'dan 350 farklı kuruluşun ortaklık geliştirdiği projelere destek verdik. Türkiye'deki kuruluşlar ile AB üyesi farklı ülkelerdeki kuruluşlar arasında diyalog sağlandı. Yaklaşık 8 ülkede ortaklıklar sağlandı. Hem şehir olarak İzmir hem de ülke olarak İtalya bu diyalogun önemli aktörleri. 350 ortaklık arasında İtalya ve İzmir'in içinde olduğu birçok projeyi finanse ettik" ifadelerini kullandı.
ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI
Özcan, projelere destek vermeye devam edeceklerini 2017 yılında özellikle STK ve yerel aktörlerin desteklenmesi konusunda proje teklif çağrısına çıkacaklarını açıklayarak, Bu sürecin içinde en başında sivil toplum diyalogunun 5. uygulaması geliyor. Bu yılın 3. çeyreğinde sivil toplum diyalogu ile ilgili yeni bir program duyurusuna çıkacağız. Yeni dönemdeki proje çerçevemiz AB üyelik sürecinin her konusunu kapsayacak, sanayi, tarım, çevre, enerji gibi her konuda ortaklık olabilecek. Şehirlerin birlikteliği konusunda şehir eşleştirme programı var. Yakın dönemde Türkiye'deki kentler ile Avrupa kentlerini eşleştirecek programı açıklayacağız" dedi.
ERASMUS PROGRAMI FİNANSMAN SAĞLIYOR
AB'nin Türkiye'ye sağlamış olduğu kaynakların yeni projelerin finansmanı açısından önemli katkılar sağladığını anlatan Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: Ar-Ge ve eğitim alanında sağladığı katkılar çok önemli. AB'nin içerisinde 33 ülkenin yer aldığı Ufuk 2020' programı özel sektör kuruluşlarının inovasyon ve Ar-Ge konusunda yapacakları çalışmalar için iyi fırsatlar sağlıyor. Soğutma sektörü ile ilgili ihtiyaç duyulan meslek eğitimi ve nitelikli eleman temin etmesi ile ilgili ise AB'nin 33 ülkede açtığı Erasmus programı önemli bir program finansman kaynağını sizlere sunuyor. Dolayısıyla hem sivil toplum kuruluşlarını hem de özel sektörü bu programlardan yararlanmaya davet ediyoruz. AB üyelik sürecinde İzmir'e çok önem veriyoruz. Temsilciliklerimizden birini İzmir'de açtık. İzmirli yerel aktörlerle daha fazla organizasyon, daha fazla çalışma ve daha fazla projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Şu ana kadar sivil topluma daha çok önem verdik ancak ilerleyen dönemde AB üyelik sürecindeki tüm sektörlerle işbirliği yapmak için hazırız.
2 gün sürecek olan konferansta, proje kapsamında yürütülen çalışmaların sonuçları açıklanacak ve yurtdışından gelen sektör temsilcileri ile birlikte soğutma teknolojisinin geleceği tartışılacak.
Coca-Cola Küresel Ekipman Araştırma Direktörü Mike Gamble, UNEP Eski Direktörü ve Terre Policy Center Başkanı Rajendra Madhavrao Shende gibi önemli konuşmacıların yer aldığı Avrupa Soğutma Sektörünün Güçlendirilmesi: Geleceğin Birlikte Tasarlanması Konferansında, Endüstriyel Soğutma Sektörü Değer Zinciri Analizi, Soğutmanın Geleceği: Soğutma ve Avrupa Regülasyonu, Soğutmada Yeni Teknolojiler, Akıllı Soğuk Zincir ve Sanayi-Son Kullanıcı Paneli: Soğuk Zincirde Gelecek Vizyonu konuları tartışılacak. Sektör temsilcilerinin yer alacağı konferansın 2. gününde ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.
Haber Merkezi