- Asayiş
- 12.05.2025 20:37
UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülünü alan Mahmut Sür, nazar boncuğu üretimi için kullandıkları camları artık temin edemediklerini ileri sürerek cam fabrikalarına seslendi
EMİNE YALÇIN-ÖZEL HABER
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Çocuk Teşkilatı (UNESCO) tarafından nazar boncuğu yapımında kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatan kişilere verilen Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülünü alan Mahmut Sür, Kemalpaşaya bağlı Nazarköydeki atölyesinde geleneksel yöntemlerle boncuk üretmeye devam ediyor.
Boncukçu Mahmut Sür, cam fabrikalarının kırılan camlarını artık kendi geri dönüşümlerinde kullandıklarını belirterek, nazar boncuğu üretimi için gerekli olan camları cam farikalarından talep etti.
12 RENGE ÇIKARDIM
Nazarköyde ikamet eden boncuk üreticisi Mahmut Sür, boncuk işine 13 yaşında girdiğini şuan 55 yaşında olduğunu ifade ederek, kendisine ait atölyesinde boncuk ustalarının üretim yaptığına kendisinin de atölyesinin yanındaki stantta da üretilen boncukların satışını yaptığını söyledi. Sür, Nazarköyde nazar boncuğunun 1942 yılından bu yana yapıldığını da sözlerine ekleyerek, Nazar boncuğu 2 renkti. Ben 12 renge çıkardım. Bu sebeple UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülüne layık görüldüm. Hiçbir ustanın yapamadığı buzlama boncuk yaptım. Bu boncuğu takıya sokarak ivme kazandırdım dedi.
İZMİRİN LOGOSU
Prof. Metin Ekicinin kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları yaşatan kişiler arasında kendini tespit ettiğini de anlatan Sür, 2012 yılında UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülünü aldığını söyledi. Sür, İzmirin logosu nazar boncuğu olduğu halde ne benim valim ne kaymakamım ne de İzmir Belediye Başkanı benimle iletişime geçmedi. Benim kendi şehrimin valisi varken beni Çanakkale Valisi tebrik etti diye konuştu.
NAZARKÖYÜN POPÜLİZMİ BİTER
Sür, nazar boncuğu üretimi için 6 ay daha kullanabileceği camının kaldığını da belirterek, kendi parasıyla cam almak için gitmediği cam fabrikası kalmadığını söyledi. Cam fabrikalarından temin edebileceği cam talep eden Sür, Cam fabrikaları kırık camları artık kendi geri dönüşümlerinde kullanıyor. Maalesef bu sebeple cam bulamıyoruz. Cam bulayayım ki 3 bin yıllık sanatı yaşatabileyim. Ben bu sebeple bu yaz bu işi bırakmayı düşünüyorum. Nazarköyde nazar boncuğu atölyeleri kapatılırsa Nazarköy sakinleri işsiz kalır. Nazarköyün popülizmi biter şeklinde konuştu.