Çiğli-Maltepe Mahallesi

Bugün Çiğli’nin Maltepe Mahallesi’ndeyiz. Mahalleye adımınızı attığınızda sakinlik dikkatinizi çekiyor. Sokakları boş bir mahalle zira muhtarlığın yerini sormak için bir kişiyle karşılaşmamız 5 dakikayı aldı. Mahallenin sokaklarında yalnızlık, insanlarında mutluluk okunuyor. Mahallemizin muhtarı ise 4 dönemdir mahallesi için hizmet eden Hüseyin Beyazçiçek


  • Oluşturulma Tarihi : 10.03.2015 08:09
  • Güncelleme Tarihi : 10.03.2015 08:09
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çiğli-Maltepe Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Çiğli’nin Maltepe Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise 4 dönemdir bu görevi başarıyla yürüten Hüseyin Beyazçiçek. Genelde orta sınıf bireylerin yer aldığı mahallemizin büyük çoğunluğunu Makedonya göçmenlerinden oluşturuyor. Mahalle sakinlerinin birbirini tanıdığı ve akrabaların yoğun olarak beraber yaşamaları nedeniyle sıcak bir ortam mahallede hissedilmektedir. Mahallemiz kentleşme anlamında sorunları yok denecek kadar az. Bunun haricinde mahallemizin en temel sorunu istimdat duvarının demir korkuluklarının olmaması. Küçük çocukların ve vatandaşların oraya düştüklerini söyleyen mahalle muhtarımız Hüseyin Beyazçiçek, “Oraya düşmeler sonucunda yaralanmalar meydana geliyor. Bir çocuğun kolu kırıldı. Bu sorunu yetkili mercilere bildirdik. Bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi

Bugün Çiğli’nin Maltepe Mahallesi’ndeyiz. Mahalleye adımınızı attığınızda sakinlik dikkatinizi çekiyor. Sokakları boş bir mahalle zira muhtarlığın yerini sormak için bir kişiyle karşılaşmamız 5 dakikayı aldı. Mahallenin sokaklarında yalnızlık, insanlarında mutluluk okunuyor. Mahallemizin muhtarı ise 4 dönemdir mahallesi için hizmet eden Hüseyin Beyazçiçek. Mahallemizin nüfusunun yüzde doksanını Makedonya göçmenleri oluşturuyor. Bu durum mahallenin birbirini tanımasını ve daha sıcakkanlı bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Mahalle tarihi boyunca sadece 23 muhtarın görev yapması da bunun bir kanıtı niteliğinde. Mahallemiizn sorunlarına gelecek olursak başlıca sorunları istimdat duvarına bir türlü demir korkulukların konmaması. Korkuluğun olmaması nedeniyle özellikle çocukların dereye düştüklerini söyleyen Beyazçiçek, “Dereye düşmeler sonucunda yaralanmalar meydana geliyor. Oraya bir korkuluğun konması bütün bunları ortadan kaldıracaktır. Yetkililerden bu durumun çözüme kavuşturulması için bir şeyler yapmalarını istiyoruz” dedi. Mahallemizin bunun dışındaki en büyük sorunu yağmur kanal hatlarının olmaması nedeniyle yağan yağmurlarda evlerini su basmaları.

Mahallenin tarihçesi ve bulunan kurumlar:

1935 yılında Makedonya Üsküp’ten göç eden aileler tarafından kurulmuş. Mahallenin şu anki nüfus dağılımında yüzde doksanını Makedonya göçmenleri oluşturuyor. Mahallede genelde orta sınıf bireyler barınıyor. Mahallenin bina izni ise 2 kat. Mahallemizde lise, ortaokul, ilkokul,  dil hastanesi, sağlık ocağı, sağlık ocağı, alışveriş merkezi, eğitim merkezi ve Maltepe spor kulübü bulunuyor.

KORKULUK YOK!

Muhtar olma sürecinizi anlatır mısınız?

Daha önce bir siyasi partinin ilçe yönetiminde bulunmuştum. Bu kurumlara yabancılığım bulunmamaktaydı. Benden önceki muhtarımız olan Ramazan Bey bu görevi 34 yıl sürdürmüştü. O görevi bıraktıktan sonra halkımız bu görevi bize layık gördü ve bu görevi layıkıyla yapmaya çalışıyorum.

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizde bulunan dere ıslah edilmiş ve istimdat durağı yapılmıştı. Bu istimdat durağımızın bir alanında demir korkuluklar eksiktir. Bu nedenle özellikle küçük çocuklar için büyük tehlike arz etmektedir. Bunun dışında bisikletli vatandaşlarda o alana düşebilmektedir. Bu düşmeler sonucunda birçok yaralanma olayı yaşanmıştır. Bir çocuğun kolu kırıldı. İstimdat duvarının yüksekliği oldukça fazla ve altı betondur. Bu konu hakkında İzmir Büyükşehir’e başvurumuz oldu. Bize azı gönderdiler ve ihale aşamasında olduğunu belirttiler. Bir an önce bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

OKULU SU BASIYOR

Mahallemizin bir diğer önemli sorunu ise, yağmur kanal hattımızın olmamasıdır. Yağmur yağdığında evleri su basmaktadır. Mahallemizde bulunan Maltepe İlkokulu’nu da su basmaktadır. Bu sorunları fotoğraflayarak yetkili mercilere bildirdik. İhale yapılıp bu sorunun çözüleceği söylendi ama aradan geçen sekiz yıla rağmen hiçbir çalışma olmadı. Su motorlarıyla bu sorun çözülmeye çalışılıyor.  Altyapının hızlı bir şekilde yapılarak bu sorunumuzun bir an önce çözüme kavuşturmasını istiyoruz.

8110/5 sokakta özel hastane nedeniyle araç parkı fazla olmaktadır. Yola araçlar sağlı sollu park etmektedir. Bu nedenle vatandaşlar zorluk yaşıyor ve çok sayıda şikayet almaktayız. Belediyeye bu sorunumuzu bildirmememize rağmen özel bir alan olduğu için bir şey yapamayacaklarını söylediler.

Mahallemizin birkaç sokağında asfaltlar çok kötü durumdadır. Bu alanlarda asfaltlar delik deşik bir vaziyettedir. Buralardan araçlar geçmekte zorluk yaşıyor aynı zamanda çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Bu yolların düzeltilmesini istiyoruz.

Mahallemizde son zamanlarda hırsızlık olayları artmış bir vaziyettedir. Geçen hafta bir gecede 3 eve birden girdiler. Bu konu hakkında güvenlik önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.

TEDAŞ ile ilgili büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yanmayan lambalarımız bir türlü yaptıramıyoruz. Özelleştirilmeden önce daha iyi hizmet almaktaydık. Örneğin yanmayan lamba nedeniyle o sokakta o gece hırsızlık oldu.  Arızalara çok geç müdahale etmektedirler. 3-5 gün gün aydınlatmaların yanmadığı oluyor. Biraz daha hızlı bir hizmet istiyoruz.

YETKİSİZ AMİR

Peki muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarların yetki alanları kısıtlanmıştır. Halk tarafından sevildik, partisiz geldik ama bir yetkimiz bulunmamaktadır. Vatandaşlar ise biz yetkilerimiz olduğunu sanıyor. Bunun dışında aldığımız 870 liranın 450 lirası bağkura kesilmektedir. Geriye kalan 420 lira muhtarlara verilmektedir. Bu miktarla da bir muhtarın geçinmesi zor olmaktadır. Muhtarlara yönelik hiçbir indirim uygulanmıyor. Muhtarlar olarak ulaşımdan faydalanamıyoruz. Otobüslere binebiliyoruz ama metro ve vapurlara binemiyoruz. Devletin mahallesindeki temsilcisiyiz ama devletin olanaklarından faydalanamıyoruz.

Tebligat kanununu da bizi zor durumda bırakmaktadır. Bu kanun nedeniyle postacılar postaları bize bırakıyor. Vatandaşta sonra bu postaları neden alıyorsunuz diye kızmaktadır. Bu kanunun değiştirilmesi gerekmektedir. Resmi kurumlara gittiğimizde de bize bir öncelik tanınmasını istiyoruz. Belediye meclislerinde bir söz hakkımız olsun ama o da olmamaktadır. Seçim zamanı geldiğinde ise adaylar tabiri caizse yakamızı bırakmamaktadırlar. Seçim geçtikten sonra ise derdimizi kimse dinlememektedir. Yasaya göre mahallenin mülki amariyiz ama gerçekte yetkisiz amiriz.

“MEMURLA SIKINTILARINI PAYLAŞAMAZLAR”

Muhtarlıklar kaldırılmalı mı?

Muhtarlıklar kaldırılırsa mahalleli sorunlarını nasıl iletecek? Mahalle sakinleri benimle paylaştığı sıkıntılarını memurla nasıl paylaşabilsin? Muhtar mahalleli için önemlidir. Kaldırılmasını yanlış bulurum.

Hüseyin Beyazçiçek kimdir?

1962 yılında şu an muhtarlığını yaptığım Maltepe Mahallesi’nde doğdum.  4 dönemdir en iyi şekilde muhtarlık görevimi sürdürmeye çalışıyorum. Ailem 1935 yılında Makedonya’dan buraya göç etmişler. Muhtarlıktan önce esnaflık yaptım. Evliyim ve 3 çocuğum var. Öğrenim durumum ise lisedir.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfüsü: 6300

Mahallenin seçmen sayısı: 3700

Mahallenin posta kodu: 35590

Mahallenin cadde sayısı: 3

Mahallenin sokak sayısı: 54

Mahallenin muhtarı: Hüseyin Beyazçiçek

Haber Merkezi