Sayfa Yükleniyor...
Kemeraltı denilince birçok kişinin aklına farklı şeyler gelir fakat fotoğraf makinesi tamiri pek az kişinin aklına gelebileceklerdendir. On yıldır Salihağa İşhanında bu mesleği icra eden Yılmaz Özdemir, makinelerle küçük yaşlarda abisinin sayesinde haşır neşir olmaya başladığını söyledi
ONURHAN ALPAGUT
Kemeraltı denince aklınıza birçok şey gelir. Fakat hiç fotoğraf makinesi tamiri gelmiş midir? İşte bunun cevabı Salihağa İş Hanı'nda On yıldır fotoğraf tamirciliği yapan Yılmaz Usta'da şöyle bir geçerken uğradığımız Yılmaz Usta On Üç yıldır bu pasajda fotoğraf makinesi tamiri gerçekleştiriyor. Her türlü model ve makineyi tamir ettiğini ifade Yılmaz Usta, meslekle alakasının küçük yaşlarda teypleri söküp takarak başladığını söyledi. Özdemir, "Küçük yaşlarda önce teypler sonrasında televizyon ve benzeri derken bu işe merakım arttı. Aşağı yukarı 13 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Bu işe yönelmemin en büyük etkenlerinden bir tanesi abim oldu. Ancak işi Oğuz Bey'in yanında tam manasıyla öğrendim. Bu güne kadar aşağı yukarı 2 bin adet tamir yapmışımdır diye tahmin ediyorum" dedi.
SEKTÖRDE EN BÜYÜK SIKINTI MADDİYAT
On yıldır fotoğraf makinesi tamir ettiğini belirten Özdemir, sektördeki en büyük sıkıntının maddi belirsizlik olduğunu söyledi. Sözlerine şu şekilde devam eden Özdemir, "Ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Teknolojinin hayata girmesiyle, en ufak bir sorunda kullanıcılar makineleri çöpe atıyor. Bir diğer en büyük sıkıntı ise yedek parça sıkıntısı, İzmir ne yazık ki İstanbul gibi değil aradığınız bir parçayı kolay kolay bulamıyorsunuz. En ufak bir malzeme tedarikinde dahi İstanbul ile görüşmek durumunda kalıyoruz. İstediğimiz parçaların elimize geçmesi zaman alıyor. Haliyle müşteri ile sıkıntılar yaşayabiliyoruz" diye konuştu.
ZAMAN AYIRMAK ÖNEMLİ
Fotoğraf tamirciliği yapan ve aynı zamanda tam bir fotoğraf aşığı olan Özdemir, "Bu sektörle uğraşırken aynı zamanda fotoğraf sevdalısı da ister istemez oluyorsunuz. Kendimde fotoğraf çekiyorum. Bana ait bir makinem var. Daha çok manzara fotoğrafları çekmeyi seviyorum. Genelde fotoğraf çekimlerini tek başıma veya arkadaşlarımla birlikte çıkarım. Etrafı şöyle bir dolanır, fotoğraf için uygun zamanı bekleriz. Hani ya keyif aldığınız yerler ve anlar vardır ya da güzel bir gün batımı işte bunları fotoğraflıyorum. Doğaya ait her şey benim alanıma girer. Şu ana kadar pek İzmir'in dışına çıkamadım fakat İzmir'deki tüm güzel yerleri çekmişimdir" şeklinde konuştu.
"FAZLA PHOTOSHOP ORİJİNALLİĞİ BOZAR"
Photoshop ve benzeri programların fotoğrafın doğallığını bozduğunu söyleyen Özdemir, "Fotoğrafın üzerinde fazla oynama o fotoğrafı bozar. Bazen fotoğraf çekersiniz istediğiniz verimi alamazsınız işte o zaman bir kaç oynama yaparsınız fakat arkayı komple değiştirmek, ışıkla oynamak kısacası fotoğrafla aşırı uğraşmak onu fotoğraf olmaktan çıkarır, başka bir boyuta sokar bu yüzden fazla Photoshop kullanmak orijinalliği bozar" diye konuştu.
DİJİTAL BAMBAŞKA BİR BOYUT KAZANDIRDI
Dijital makinelerin fotoğrafı bambaşka bir boyut kazandırdığını belirten Özdemir, "Eskiden filmler vardı. O zamanlar fotoğraf çekerdiniz ancak ne çektiğinizi görmezdiniz. Dijital makinelerin fotoğraf sektörüne girmesi ile durum bambaşka bir hal aldı. Kısacası hayatımız kolaylaştı. Ama şöyle bir durum var ki; artık birçok şeyi makine yapıyor. Otomatik moda alıyorsunuz, her şeyi makine ayarlıyor. Ama her zaman manuel kullanmak daha iyidir. Dijitalde her şey ne kadar otomatik olursa olsun, manuelin tadı bambaşka" diye konuştu.
AMAÇ EN ÖNEMLİSİ
Fotoğraf makinesi seçimine dair tüyolar veren Özdemir, "Bir fotoğraf makinesi almadan önce ne yapmak istediğinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bazıları okuldan veya ihtiyaçtan dolayı makine alır, kimileri keyif kimileri de iş için alır. Okul için alanların genelde hevesi çabuk kaçar. Bu iş sevgi işidir. Kimileri de yanında ufak bir makine olsun, etrafı çekiyim ister. İşte bu noktada amaç devreye giriyor. Bu işi keyif için yapmak istiyorsanız eğer para ve zaman ayırmanız gerekiyor. Bir fotoğraf makinesi alırken öncelikle en iyisi ve en profesyonelini almaya çalışırsanız hata edersiniz. Bu bir hatadır. Önceliğiniz ufak bir fotoğraf makinesi olmalıdır. Benim tavsiyem yarı profesyonel makinelerdir. Yarı profesyonel bir makine alırsanız cihazı kullanmayı ve fotoğraf çekmeyi öğrenirsiniz. Böyle bir cihaz sizi neyi, nasıl çekeceğinize dair yönlendirir. Eğer fotoğrafçılık yapmak istiyorsanız bu işe zamanda ayırmalısınız. Compact bir makine ile başlarsanız hevesiniz çabuk kırılacaktır. Bu tür makineler ufak işler için kullanılır. Ancak bu işte ciddiyseniz yarı profesyonel bir makine ile başlar, kendinizi geliştirerek profesyonel bir makineye geçiş yapabilirsiniz. Sonrasında fotoğraftan keyif almaya başlarsınız. Amaç iş ise baya bir para dökmeniz ve kendinizi güncel tutmanız gerekli" dedi.
AMAN DİKKAT!
Bir fotoğraf makinesi aldınız peki bakımını nasıl yapacaksınız işte tüm bunların cevabını da Özdemir veriyor. Özdemir, "Öncelikle sahilden uzak durmalısınız. Deniz kenarındaysanız ya makinenize kum tanesi kaçar veya su gelir. Bu da lensinizin ömrünü kısaltacak hatta makine kayıplarına dahi yol açacaktır. Rüzgarlı havalarda asla ama asla objektifinize sıklıkla değiştirmemelisiniz. Eğer yaparsanız bu makinenizin içerisine toz kaçmasına sebep olacak ve kısa sürede cihazınız kullanılamaz hale gelecektir. Asla ama asla aşırı rüzgarlı havalarda fotoğraf çekilmemelidir. Bakım olarak ise ufak temizlik kitleri makinizi silmenize ve temiz tutmanıza yardımcı olacaktır. Haftada bir veya ayda bir defa böyle bir bakım mutlaka yapmalısınız. Söz konusu lens içi ve vizör ise asla kendiniz temizlemeyiniz. Bunlar hassas parçalardır anında çizilir ve düzelmezler. Lens ve vizör bakımını yetkili servislere yaptırmalısınız. Bir profesyonel makinenin ömrü: 150 -250 bin perde sayısı arasında değişir. Düzgün bir bakım dahilinde bu sayıya ulaşırsınız. Tüm bunlara dikkat ederseniz makineniz sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır" diye konuştu.
Yılmaz Özdemir kimdir?
1984 İzmir doğumludur. Yaşamı boyunca farklı işlerle meşgul olmuştur. On yıldır fotoğraf makinesi tamirciliği yapmaktadır. Belirli bir dönem İzmir Kanallarında çalışmış, Teknik Müdür Yardımcılığına kadar yükselmiştir. Şu an hala mesleğini sürdürmektedir.
Haber Merkezi