- Asayiş
- 13.05.2025 23:45
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde çalışan bir kadın işçinin, aynı bölümde görevli erkek personel tarafından uğradığı fiziksel ve sözlü tacizle ilgili açılan dava sonuçlandı.
2023 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan temizlik personeli bir kadın işçi, aynı bölümde çalışan başka bir erkek personelin fiziksel ve sözlü tacizine maruz kalmıştı.
Bir yıldır süren hukuk mücadelesi başarıya ulaştı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde aynı bölümdeki kadın işçiyi tacizden 2 yıl hapis cezası alan fail, çalıştığı kurumdan da ihraç edildi.
KDK, kararın ardından, “İki elimiz yakanızda! Hakkımızı yiyenlerden, bizleri şiddetle, tacizle burun buruna yaşamaya mahkum edenlerden hesap soracağız. Mücadele ettikçe kazanacağız” dedi.
Tacize maruz kalan kadın işçi, adli olgu raporu almasına karşın, hastane yönetimi tacizci işçiye herhangi bir idari ceza vermemiş, çalışma koşullarının daha iyi olduğu başka bir bölüme atamıştı.
Tacize uğrayan işçi, Kadın Dayanışma Komiteleri ile iletişime geçmiş, olaya ilişkin hukuki süreci ise Kadın Dayanışma Komiteleri avukatı ile birlikte başlatmıştı. 15 Mart 2024 tarihinde görülen duruşmada faile “sarkıntılık düzeyinde cinsel saldırı” suçundan 2 yıl hapis cezası verilmişti.
Kararın ardından Kadın Dayanışma Komiteleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne başvuruda bulunmuş, failin disiplin kuruluna sevk edilmesini istemiş ancak kurum bu talebi reddetmiş, cezanın onanmasını bekleyeceğini söylemişti.
Olayın ardından Kadın Dayanışma Komiteleri bir açıklama yayımlamış ve şöyle demişti:
“Arkadaşımızın yaşadıklarını her gün farklı farklı işyerlerinde milyonlarca kadın emekçi yaşıyor. Tacize uğrayan biziz, ama susması, sesini çıkarmaması istenen yine biziz. Hayır, biz bunu kabul etmiyoruz ve tam da buna karşı mücadele ediyoruz. Biz başımızı öne eğmeyeceğiz; bizi taciz eden, bize şiddet uygulayan başını öne eğecek. Tacizcileri kollayan hastane yönetimi, tacizin üstünü örten sendika başını öne eğecek ve hep beraber bunu yaşattıkları için arkadaşımızdan özür dileyecek. Bu yüzden biz hastanemizde tacizci personel istemiyoruz. Hem hukuki yoldan hem de hastanede Zehra ile birlikte ne gerekiyorsa yapacağız, bu işin peşini bırakmayacağız. Dokuz Eylül Hastanesi’ndeki tüm çalışma arkadaşlarımızı bu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.”
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı onamasının ardından, başvuruları üzerine Kadın Dayanışma Komiteleri’nin görüşünü isteyen hastane yönetimi, failin kurumdan ihracına karar verdi.
Öte yandan tacizcinin aynı suçtan daha önce de açıklanması geri bırakılan bir cezası daha olduğu, Kadın Dayanışma Komiteleri avukatının bir önceki mahkemeye de yazı göndermesi üzerine fail hakkındaki kararın kesinleştiği ve failin cezanın infazı için cezaevine gireceği öğrenildi.