- Asayiş
- 18.04.2025 16:26
İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu yürüttüğü CA@SE Projesi ile sağlık ve bakım sektöründe çalışan kişilerin istihdam potansiyellerini ve sosyal girişimciliğini artırmaya yönelik eğitim programı düzenledi
EMİRCAN IŞILDAK
İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu, CA@SE Projesi adıyla sağlık ve bakım sektöründe çalışan düşük beceri ve yeterliliklere sahip kişilerin istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve sosyal girişimcilik becerilerini geliştirmeye yönelik bir eğitim programı düzenledi.
Örgün, yaygın ve sargın yeterliliklerin değerlendirilmesi ve sosyal girişimcilik alanında rehberlik aracılığı ile sosyal işletmeler yaratmak ve yüksek işsizlikle baş etme amacıyla yürütülen program 5 gün boyunca Karşıyaka Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi. Eğitime hasta ve yaşlı bakım alanı öğretmenleri ile Zübeyde Hanım Huzurevi Müdürü ve kurum hemşiresi katılırken, 5 günlük eğitim sonunda uygulanan törenle katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.
İŞSİZLİK ÖNEMLİ BİR PROBLEM
Projenin yürütücüsü olan İzmir Valiliğinin AB ve Dış İlişkiler Bürosu Sorumlusu Zerrin Yağmuroğlu, sosyal işletmeler yaratmanın günümüzde artan işsizlikle baş etmede etkili bir alternatif olabileceğine vurgu yaparak, İşsizlik günümüz Avrupasında önemli bir problem ve AB 2020 yılına kadar kadın ve erkeklerde istihdam oranını yüzde 75e çıkartmayı hedefliyor. KOBİler, Avrupada özel sektördeki istihdamın üçte ikisine karşılık geliyor. Ancak, girişimcilik Avrupada bir kariyer seçeneği olarak değer görmüyor. Bunun temel nedeni girişimcilik eğitimlerinin yetersizliğidir. Bu yüzden; örgün, yaygın ve sargın yeterliliklerin değerlendirilmesi ve sosyal girişimcilik alanında rehberlik aracılığı ile sosyal işletmeler yaratmak yüksek işsizlikle baş etmede iyi bir seçenek olabilir dedi.
GÖÇMENLERE İSTİHDAM ŞANSI
Göçmen kişilerin istihdam potansiyellerini artırma yolunda kayda değer bir proje olan eğitim programının içeriğine dair bilgiler de veren Yağmuroğlu, CA@SE-Yeterlik Değerlendirme ve Sosyal Girişimcilik isimli Erasmus+ KA2 projemiz, sağlık ve bakım alanında düşük vasıflı ve alanlarında ustalaşmamış kişiler ile göçmen geçmişe sahip kişilerin istihdam potansiyellerini artırmak amacıyla eğitimcilerin, kariyer danışmanlarının ve kamu görevlilerinin profesyonel gelişimine odaklanmakta, sosyal girişimcilik ve iş planı hazırlama konusunda rehberlik edebilmeleri için profesyonellerin yeterliliklerini artırmaya çalışmaktadır. Avrupa yaşlanan nüfus sorunu ile karşı karşıyadır, bu sebeple sağlık ve bakım sektöründe personel ihtiyacı artmaktadır. Ülkemizde de bu alanda çalışmayı düşünen kişilerin yaygın ve sargın eğitim yoluyla edindikleri yeterliliklerin değerlendirilmesi ve sosyal girişimlerin teşviki için çalışmaların yapılması gerekmektedir şeklinde konuştu.
BÖYLE AKTİVİTELERE İZMİRİN İHTİYACI VAR
İzmir Valiliği İl Yazı İşleri Müdürü Özlem Gökçe de sertifika törenine katıldı. Bu tarz eğitim aktivitelerinin önemli olduğunun altını çizen Gökçe, Böyle aktivitelere çok ihtiyacımız var. İzmirin ihtiyacı var. Böyle projeler yaptıkça da çok mutlu oluyoruz diyerek katılımcılara teşekkürlerini sundu ve katılımcılara başarılar diledi. Gökçe, ayrıca kursiyerlere ilerleyen dönemlerde tekrar projeler kapsamında bir araya gelme çağrısında bulundu.