- Asayiş
- 25.05.2025 20:48
İlk kurşunu atarak milli mücadelenin başlamasına vesile olan şehit gazeteci Hasan Tahsin, şehit gazeteci Hasan Tahsin, şehit edilişinin 99. Yılında Konaktaki anıtının önünde anıldı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN
İzmirin işgali sırasında ilk kurşunu atarak, şehit düşen ve milli mücadelenin simgesi haline gelen gazeteci Hasan Tahsin için, şehit edilişinin 99. Yıl dönümünde Konakta bulunan anıtı önünde bir anma töreni düzenlendi. İzmir Gazeteciler Cemiyetinin organize ettiği törene Buca Belediyesi Başkanı Levent Piriştina, Bornova Belediyesi Başkanı Olgun Atilla, Karşıyaka Belediyesi Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediyesi Başkanı Sema Pekdaş, milletvekilleri Atilla Sertel ve Tacettin Bayır gibi isimler de katılım gösterdi. Törende yaptığı konuşma ile ilk kurşunun Anadolunun kurtuluşu için kıvılcım olduğunu söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmirin de direnişin ve aydınlığın simgesi olduğunu belirtti.
ONURLA ANIYORUZ
Konuşmasının devamında İzmirin işgalinin sonun başlangıcı olduğunu vurgulayan Misket Dikmen, Aynı günlerde Mustafa Kemal Paşa yanında kurmay heyetiyle birlikte Anadolu'ya geçerek İzmir'de başlayan direnişin örgütlü bir harekete dönüştürülmesi sürecini başlattı. Ve bu süreç sonunda İzmir'de başlayan mücadele yine İzmir'de 9 Eylül 1922 tarihinde noktalandı. Hükümet Konağı'na çekilen Türk bayrağıyla Atatürk'ün ifade ettiği gibi geldikleri gibi gittiler. Bu gidişin gerçekleşmesi sürecinde mücadeleye ilk kıvılcımı çakan ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından Hasan Tahsini gerçek adıyla Osman Nevresi onurla anıyoruz. Yalnızınca ilk kurşun değil elbette ona bu onuru veren. Ülkemizin düşman işgali sırasında yaptığı konuşmalar, çıkardığı gazete, hazırladığı bildirilerle halkı aydınlatan, direnişi örgütleyen gerçek bir vatanseverdi Hasan Tahsin. İlk kurşun milli mücadelenin simgesi oldu, İlk kurşunun atıldığı kent olan İzmir de direnişin ve aydınlığın" şeklinde konuştu.
BEDEL ÖDEMEK GEREKİYORDU
Hasan Tahsin'in, gerçek aydının sözde değil, eylemle de halkın yanında olması gerektiğine inanan bir kahraman olduğunu da dile getiren Misket Dikmen, "Öncü olmak, gazeteci olmak o dönemde de zordu. Bedel ödemek gerekiyordu. Bu dönemde de zor. Bugün de bedel ödüyor gerçek anlamda gazetecilik yapan pek çok meslektaşımız. Tıpkı onun gibi gazetecilik mesleğinin gereklerini yerine getirdikleri, doğruyu söyleyip yazdıkları ve gerçekten halkın yanında oldukları için. O günden bu güne aynı inanca sahip pek çok gazeteci, basın özgürlüğüne sıkılan kurşunların hedefi oldu. Toplumun bilgi edinme, haber alma, düşünce ve ifade özgürlüğüne inancın bedelini tıpkı Hasan Tahsin gibi yürekli nice gazeteci yaşamlarıyla ödedi dedi.