Kışın beslenmeye dikkat!

Genç ve başarılı diyetisyen Buket Adanç, kış aylarında sağlıklı ve dengeli beslenme üzerine önerilerde bulunarak vücudun daha az hareketli günlere hazırlanmasında doğru beslenmenin önemini anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 12.11.2015 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 12.11.2015 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kışın beslenmeye dikkat!

E. ÇAĞLA GENİŞ

Kış mevsimini hissetmeye başladığımız şu günlerde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması sağlığımızın korunması açısından büyük önem taşıyor. Genç ve başarılı diyetisyen Buket Adanç, kış aylarında insanların oturma ve hareketsiz kalma süresi arttığından dolayı metabolizmanın yavaş çalıştığını söyleyerek, metabolizmayı hızlandıracak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek tavsiyelerde bulundu.

“ZENCEFİL-BAL-LİMON ÜÇLÜSÜ HASTALIKTAN KORUR”

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirecek besin önerilerinde bulunan Adanç, “Kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en önemli besinler C vitamini bakımından zengin olan meyve ve sebzelerdir. Özellikle portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi ve ananas gibi meyveler C vitamin yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bağışıklık sisteminizin kuvvetli olması için zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi baharatları da yemeklerinize ilave edebilirsiniz. Özellikle zencefil-bal-limon gibi karışımları düzenli olarak tüketmek bağışıklık sisteminizi dinç tutar ve sizi hastalıklara karşı korur” dedi.

KİLO ARTIŞI VE KABIZLIĞA DİKKAT

Kış aylarında dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Adanç, “Özellikle kış aylarında hem havanın soğuması hem de kapalı alanlarda daha sık kalmamız nedeniyle mikrobik durumlara daha açık olmamız nedeniyle daha sık hastalanırız. Bağışıklık sisteminizi ayakta tutan en önemli faktör beslenmenizdir ve dolayısıyla bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek size hastalıklara karşı korur” ifadelerini kullandı. Adanç, özellikle kışın kilo alımı ve kabızlık gibi sorunların artabileceği konusunda uyararak, şunları belirtti: “Kış aylarında yaza göre daha hareketsiz olmamız nedeniyle harcadığımız enerjinin miktarı düşmekte ve dolayısıyla ağırlık artışı olmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalarda hareketin azalması bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve dolayısıyla kabızlık problemine sebep olduğunu göstermektedir.”

“GÜNDE 4 PORSİYON MEYVE TÜKETİLMELİ”

Hastalıklarından korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Adanç, “Kış hastalıklarından korunmanın en temel kuralı yeterli ve dengeli beslenmektir. Gün içerisinde 3 ara öğün, 3 ana öğün olmak üzere 6 öğün şeklinde beslenmeli. Ayrıca vitamin ve mineral alımı açısından sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Günde ortalama 4 porsiyon meyve tüketmek size kış hastalıklarına karşı koruyacaktır” dedi. Uzun kış geceleri için sağlıklı abur cubur önerileri yapan Adanç, “Uzun kış gecelerinde kalorisi az, miktarı fazla olan besinleri tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Taze meyvenin yanı sıra artık pek çok meyvenin kurutulmuşu mevcut... Kuru meyveleri, kavrulmamış fındık ve badem gibi yağlı tohumları, leblebi ve galeta gibi doyurucu alternatifleri süt ve kefir eşliğinde tüketebilirsiniz” diye konuştu.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN…

Kış aylarının favori içeceği sahlebin faydalarına değinen Adanç, ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda uyardı. Adanç, “Sahlep, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır. Kabızlığı önler ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olur. Enerjisi yüksek bir besin olduğu için dikkatli tüketmekte fayda vardır” dedi. Kış çaylarının metabolizmayı hızlandırıcı etkisi üzerine konuşan Adanç, “Yeşil çay, beyaz çay, mate gibi bitki çaylarının metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Fakat kışın bağışıklık sistemini kuvvetlendiren adaçayı, ekinezya ve kuşburnu gibi bitki çaylarının metabolik hız üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.

HAMİLELER İÇİN VİTAMİN DESTEĞİ

Hamileler için beslenme üzerine tavsiyelerde bulunan Adanç, anne adaylarına vitamin desteği önerdi. Adanç, şu bilgileri paylaştı: “Yeterli ve dengeli beslenmek hamileler için de çok önemlidir. Fakat hamileler vücut depolarını bebek ile ortak kullandığı için daha fazla enerjiye, vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla tablet formunda vitamin desteği almaları önerilmektedir.” Ayrıcakilo korumanın en önemli koşulunun kalıcı beslenme alışkanlıkları kazanmak ve düzenli spor yapmak olduğunu vurgulayan Adanç, “Eğer düzenli yaptığınız bir spor yoksa gün içerisindeki yürüyüşünüzü arttırabilirsiniz. İştah kontrolünü sağlamak için ise düzenli sıvı tüketimi (günde 2,5 litre su) ve sağlıklı atıştırmalıklar ile ara öğün yapmak çok önemlidir” dedi.Özellikle kışın su içmeyi unutanlara yönelik tavsiyelerde bulunan Adanç, “Kışın susama ihtiyacımızın azalması nedeniyle daha az sıvı tüketiyoruz. Bu noktada suyu aromalandırmak, sizi su içmeye teşvik edecektir. Özellikle kış aylarında sürahinizin içerisine yeşil elma, limon, çubuk tarçın, taze zencefil gibi besinler koyabilirsiniz” diye belirtti.

BESLENME VE DEPRESYON İLİŞKİSİ

Kış aylarında artan depresyon belirtilerini sağlıklı beslenme ve spor ile bünyeden uzaklaştırmanın mümkün olduğunu açıklayan Adanç, “Kilo, sağlıklı beslenme ve depresyon arasında ciddi bir bağlantı vardır. Sağlıksız beslenme sonucunda artan kilo kişinin beden algısını değiştirebilir ve depresyon yaşamasına neden olabilir. Ayrıca düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkan demir eksikliğinin sonucunda da depresyon gözlenmektedir. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ile depresyon riski azaltılabilir. Ayrıca yapılan çalışmalarda görülmüştür ki, düzenli spor sonucu salgılanan serotonin hormonu kişinin mutluluk düzeyini arttırmakta ve depresyon riskini azaltmaktadır” şeklinde konuştu.

 “BROKOLİ VE BRÜKSEL LAHANASI ANTİOKSİDAN KAYNAĞI”

Mutfaklarda mutlaka tercih edilmesi gereken kış sebzeleri konusunda bilgi veren Adanç, “Mevsiminde sebze meyve tüketimi oldukça önemlidir. Kış sebzeleri bu anlamda çok zengin... Özellikle brokoli ve Brüksel lahanası çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu için mutlaka sofranızda bulunmalıdır. Ayrıca C vitaminin iyi bir kaynağı olan patatesi de sofralarınızdan eksik etmeyin” dedi. Sağlıklı bir kış geçirmek için 6-8 saat kesintisiz uyku gerekli olduğunun altını çizen Adanç, “Yetişkin bir insanın sağlıklı olarak hayatını devam ettirebilmesi için en az 6-8 saatlik kesintisiz uyuması gerekir. Bu uykunun miktarı kadar önemli bir noktada uyunan saat aralığıdır. Yapılan çalışmalar gece 01.00’den sonra yatmanın beyin fonksiyonları açısından çok sağlıklı olmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Adanç, kış aylarında çocukları hastalıklardan korumak için ebeveynlerle şu bilgileri paylaştı:  “Genel olarak sağlıklı beslenen çocuk, sağlıklı çocuktur. Ancak kış aylarında özellikle okula giden çocukların bağışıklık sistemi zayıflar ve daha fazla hasta olurlar. Bu noktada sabahları mutlaka C vitamininden zengin olan portakal suyu, zencefil-bal-limon karışımı ve demirden zengin olan keçiboynuzu pekmezi tüketilmelidir. Gün içerisinde mutlaka 3 porsiyon taze meyvenin yanında 1 bardak kefir tüketilmesi çocukların bağışıklığı üzerinde olumlu etki sağlayacaktır. Çocuklarda fazla bitki çayı kullanımı sağlıklı olmadığı için günde 1-2 fincan ekinezya ve kuşburnu çayı tüketilebilir.”

 

Haber Merkezi