Pamuk ekili alanı yüzde 15 arttı

İTB Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamuğa uzun yıllardır küskün yörelerin yeniden üretime yöneldiğini belirterek, Türkiye genelinde yüzde 12-15 arası bir ekili alan artışı olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.04.2018 08:18
  • Güncelleme Tarihi : 29.04.2018 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pamuk ekili alanı yüzde 15 arttı haberinin görseli

KENAN YEŞİL

Türkiye’de pamuk üretiminde takip edilen doğru politikalar uzun yıllardır pamuğa küskün olan üreticiyi yeniden pamuk üretimine yöneltti. Hem ekili alanda hem de üretimde artış devam ederken, İzmir Ticaret Borsası(İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, önümüzdeki dönem için pamuk ekimlerinin neredeyse tamamlandığı söyledi. Pamuk ekim alanlarının yüzde 15 seviyesinde artış olacağı yönünde öngörülerinin olduğunu belirten Kocagöz, ayrıca bu sezonki üretim adına su stoklarının kritik düzeyde olduğuna dikkat çekti.

EKİLİ ALAN ARTIYOR

Pamuk ekiminin neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Kocagöz, “Bölgemizin çok değerli ürünlerinde baharla beraber yaşam başladı. Pamukta ekimlerin neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl mevsimlerin sıcak gitmesiyle ekim zamanlaması olarak yaklaşık 1 hafta önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Şu ana dek gerçekleşen hava şartları ekim yapmak için çok uygun. Ulusal pamuk konseyi ile yapılan toplantıda da erken olmak kaydıyla ülke genelinde yüzde 12-15 arası bir ekili alan artışı öngörüyoruz. Sevindirici olan bir diğer husus ise ege bölgemizde Manisa, Torbalı, Akhisar ve Salihli; doğuda da Adana ve Çukurova Bölgesi gibi pamuğa uzun yıllardır küsmüş yörelerimizin yeniden üretime yönelmesidir.

SU STOKLARININ KRİTİK DÜZEYDE

Su stokların kritik düzeyde olduğunu dikkat çeken Barış Kocagöz, “Bu sezonki üretim adına su stoklarının kritik düzeyde olduğuna dikkat çekmek isterim. Şöyle ki; bu yıl yapılacak sulama için bir sorun beklenmediği ve pamuk tarımında 3 su verilebileceği bilgisi var. Ancak önümüzdeki kış da geçtiğimiz kış gibi kar yağışsız geçerse gelecek yıl tarımsal üretimde çok ciddi sıkıntılar ne yazık ki bizleri bekliyor olacak” şeklinde konuştu.