Sayfa Yükleniyor...
Dünya Sağlık Örgütünün, travma sonrası uygulanması gereken iki yöntemden biri olarak gösterdiği EMDR, İzmirde yaşanan terör saldırısından etkilenen yurttaşlara ücretsiz olarak uygulanıyor
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Derneği ve Travma İyileştirme Grubu (EMDR İnsani Yardım Programı) terörün psikolojik mağdurlarına yardım elini uzattığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütünün, travma sonrası uygulanması gereken iki yöntemden biri olarak gösterdiği EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) bugünlerde İzmir Adliyesindeki terör saldırısından etkilenen yurttaşlara ücretsiz olarak uygulanıyor.
DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye'nin birçok yerine yayılmış gönüllü terapistlerden oluşan EMDR Travma İyileştirme Grubu, yaşamını yitirenlerin yakınlarına, saldırıda yaralanmış ve olaydan etkilenmiş kişilere ücretsiz psikolojik destek veriyor. Dernek tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 5 Ocak 2017 tarihinde güzel İzmirimiz bir terör saldırısı yaşadı. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. İnsanlık dışı bu saldırıyı lanetle kınıyoruz. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına, saldırıda yaralanmış ve olaydan etkilenmiş vatandaşlarımıza Travma İyileştirme Grubu (EMDR İnsani Yardım Programı) olarak önceki olaylarda olduğu gibi psikolojik destek vermeye devam edeceğiz.
200 GÖNÜLLÜ YARDIMA KOŞUYOR
EMDR çalışmaları, Türkiye'de 1999 yılından bu yana yürütülüyor. EMDR Derneğinin Türkiye Koordinatörü Psikolog Şenel Karaman, toplumsal travmalar sonrası bireylerle nasıl çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Türkiye genelinde 200e yakın üyeleri olduğunu söyleyen Karaman, bu rakamın çok az olduğuna dikkat çekerek ülkedeki travma sebeplerinin giderek arttığını ve toplumda psikolojik olarak önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. Karaman, Tüm Türkiyede 200 civarında gönüllümüz var. EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Derneği'nin Travma İyileştirme Grubu'nun gönüllü üyeleriyiz. Ben bu grubun Türkiye Koordinatörüyüm. Hepimiz değişik merkezlerde çalışan ruh sağlığı çalışanlarıyız. Aramızda psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanları var. Kamu ve özel sektör her yerde gönüllü arkadaşımız var. Çoğunlukla günlük pratiğimizde psikolojik travma çalışıyoruz. 1999 depreminden bugüne hemen hemen bütün travmatik olaylarda gönüllü olarak çalıştık dedi.
TOPLUMUN HER KESİMİNİ ETKİLİYOR
Travmatik olayların insanlarda olaya duyulan öfke, derin üzüntü ve tekrar olacağına ilişkin kaygı yarattığını dile getiren Karaman, İster İzmir'de yaşasın, ister şehidin eşi olsun bu tür olayların toplumun her kesiminde etkisi olur. Travmatik deneyimleri olanların eski travmaları tetiklenir. Ülkemiz insanı uzun yıllardır travmatik olayların etkisi altında yaşıyor. Halledilmediğinde travmatik olayların insan üzerinde yarattığı etki yıllar boyu sürebilir. Travmatik olaylar sonrası hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralananlar, olaya şahit olanlar gibi etkilenen vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakar. Şehit yakınları, yaralılar bize ulaşmak için çaba sarf etmezler. Yardım almak akıllarına gelmez bile. Biz onlara ulaşmanın bir yolunu buluyoruz diye konuştu.
TRAVMATİK OLAYLARIN İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Travmatik deneyimler sonrası insanlarda üç durum ortaya çıktığını kaydeden Karaman, Bir grup dibe çöker ve orada kalır. Bir grup bir süre kötü hissetse bile zamanla eskisi gibi olur. Bir grup eskisinden daha iyi olur. Travmatik deneyim sonrası hayatı normalleşmiş ya da daha iyi olmuş kişilerin özellikleri hepimiz için rol model olabilir. Bu insanlar iyi bir sosyal çevreye sahipler. Yakın akrabalar ve arkadaşları ile sağlıklı ilişkileri var. Başlarına bir şey geldiğinde sosyal çevreleri destekleyici oluyor ve yalnız bırakmıyorlar. Aynı zamanda bu insanlar diğer gruptakiler göre daha çözüm odaklılar. Kafaları daha geleceğe dönük çalışıyor ifadelerini kullandı.
Psikolojik desteğe ihtiyacı olanlara aşağıdaki bilgileri ulaştırabilirsiniz.
Travma İyileştirme İzmir Grubu Sorumlusu Halil İbrahim Duran: 0535 306 45 56
Travma İyileştirme Grubu İstanbul Sorumlusu Yusuf Kulca: 0532 177 51 90
Travma İyileştirme Grubu Türkiye Koordinatörü Şenel Karaman: 0533 265 83 75
E-Mail adresi: emdrhaptr@gmail.com
Haber Merkezi