Sayfa Yükleniyor...
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığı tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Avrasya Enerji Sorunları Sempozyumunda Türkiyenin ve bölgenin enerji sorunu ele alındı. Petkim Socar CEO Danışmanı Hayatı Öztürk kullanılan her üründe enerjinin var olduğunu ve dünyanın çözmek zorunda olduğu ve uğraştığı soranların başında enerjinin geldiğini söyledi
NİLGÜN TAZE
Swiss Otel Büyük Efeste düzenlenen sempozyuma Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr İbrahim Kocabaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Petkim Socar CEO Danışmanı Hayati Öztürk ve çeşitli ülke ve illerden akademisyenler katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Petkim Socar CEO Danışmanı Hayati Öztürk, dünya haritasına bakıldığında fosil yakıtların dağılımında bölgeler arsında ciddi bir dengesizlik olduğunu ve dünyada enerji kaynaklarının yüzde 60ının dar bir bölgeden çıkarıldığını söyleyerek, Dünyanın çözmek zorunda olduğu ve uğraştığı sorunların başında enerji geliyor. Bunların lojistiği de gündemde. Boru hatları ve taşımacılık enerji sektörünün önünde önemli bir sorun olarak duruyor. Dünyada 1.5 milyar insan enerjiye ulaşamıyor. Bir o kadar insan da temiz suya ulaşamıyor. Ayrıca her yıl bir Türkiye kadar insan dünya nüfusuna ekleniyor. 20 yılda 1.6 milyar ilave insan dünya nüfusuna eklenecek bu nedenle enerjiye de ihtiyaç her geçen gün artacak. Bugün kullandığımız her üründe enerji var. Konu bu nedenle çok önemli. Bu tür toplantıların ülkemize değer katmak adına çok verimli olacağına inanıyor ve Türkiyede çok aktif olan SOCAR Azerbaycan şirketinden bahsetmek istiyorum. Dünyada ilk olarak 1850 yılların ortasında ilk petrol üreten ülke Azerbaycan. İlk petrol hattı da 1870lerde Azerbaycanda kuruluyor. Dolayısıyla Azerbaycanın petrol sektöründe çok önemli bir rolü var. Bugün SOCAR Azerbaycan ekonomisinin büyük bölümünü kontrol ediyor. 60 bin üzerinde çalışanıyla 50 milyar dolara yakın bütçesiyle bölgede petrol ve doğal gaz adına çok önemli bir olgusunu oluşturuyor. Kendi ülkesi başta olmak üzere Türkiye başta olmak üzere Gürcistan, Ukrayna, İsviçre gibi ülkelerde yatırımları olan, Dünyada ve Türkiyede önemli bir enerji oyuncusu. SOCARın Türkiyeye girişi 2008 yılında PETKİMin özelleştirilmesiyle birlikte başladı. Asrın projesi olarak adlandırılan SOCARın ürettiği petrolü Akdenize indirmeyi hedefleyen Bakü-Ceyhan boru hattının yapılması gerçekleşmişti. Bu proje çok karışık ve önemli bir projeydi. O günün Türkiyesinde 50 milyon ton Azerbaycan petrolünü dünya pazarlarına açmayı hedeflemişti. En son Avrupanın doğusunda yaşanan kaynak krizinin Avrupada meydana getirdiği sarsıntı var. Yine Afrika ve Ortadoğuda, daha önce Irakta olmak üzere yaşanan gelişmeler enerji güvenliğini etkiliyor. Türkiye hem enerji tüketen hem de enerji üreten ülkeler arasında önemli bir köprü oluşturarak son yıllarda ciddi roller üstlenmektedir. Artan nüfus, büyüyen ekonomiler enerji talebini gün geçtikçe arttırıyor. Geçen 20 yıla baktığımızda dünya enerji talebinin yüzde 50 büyüdüğünü görüyoruz. Son 20 yıla baktığımızda bir miktar yavaşlama olmasına rağmen yine yüzde 37-40 bandında bir büyüme olacak. Artan talep bize ciddi bir meydan okuma. Dünya bugün 12 milyar ton petrole eşdeğer enerji tüketiyor dedi.
ENERJİ TÜKETİMİ YÖNETİLMELİ
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Kocabaş başta sanayinin en önemli girdisi olan enerjiye ilişkin sürdürülebilirpolitika imkanları oluşturmak ve bunun zeminini araştırma için çalıştıklarını belirterek, Türkiye, öngördüğü 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için enerji tüketimini yönetebilmelidir. Bugün enerji kullanımında Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi durumundadır. Şimdilerde TANAP gibi bir projeye taraf olmak da konuyu önemli hale getirmiştir dedi.
Yarın sona erecek sempozyumda 22 panel yapılacak ve panellerde 85 konuşmacı sunumlarıyla enerji sorunlarını masaya yatıracak.
Haber Merkezi