Sayfa Yükleniyor...
Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan Yaşama Yol Ver Projesi kapsamında 112 Acil Sağlık Ekipleri, Gazi Ortaokulu öğrencilerini ziyaret ederek 112 acil sistemi hakkında bilgi verdi
EMİNE YALÇIN
Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan Yaşama Yol Ver Projesi kapsamında anasınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik 112 Acil Çağrı Hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konuları hakkında farkındalığı artırmak adına aktiviteler gerçekleştirilecek. Bu aktivitelerin ilki dün Konak Gazi Ortaokulunda gerçekleşti.
Gazi Ortaokulundan başlatılan çok ayaklı projenin açılışına İzmir Vali Yardımcısı Sayın Hüseyin Demirci, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Vefa Bardakçı, İzmir İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Ayhan İzzettinoğlu katıldı. İzmir Valiliği himayesinde, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecek olan proje kapsamında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, belediyeler, yerel medya, öğrenci servis şoförleri ve taksi esnaf odaları ile işbirliği yapılacak. Proje kapsamında 112 Acil Sağlık Ekipleri, okulları ziyaret ederek öğrencilere 112 acil sistemi hakkında bilgi verecekleri gibi ziyaret esnasında hazır bulunan ambulansları öğrencilerin yakından görmelerine imkan sunacak. Aynı zamanda çeşitli meydanlarda halkın yoğun olarak bulunduğu AVM, Metro durakları gibi yerlerde 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri stantlar kuracak, konuyla ilgili halka bilgi verecek.
600 İLA 650 ACİL ÇAĞRIYA MÜDAHALE EDİLİYOR
İzmir İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Ayhan İzzettinoğlu yaptığı açılış konuşmasında 112 Acil Sağlık Ambulanslarının İzmirin dört bir yanında acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşların hizmetine koştuğuna dikkat çekti. İzzettinoğlu, 112 merkezimizde, her gün, 600 ila 650 acil çağrıya müdahale edilmekte olup, resmi ve özel tüm ambulanslarımız uydudan takip edilebilmekte. Gelen acil çağrılara ambulanslarımızın ulaşma süresi kentsel ve kırsal alan olarak ortalama 7,6 dakikadır. İzmirin her noktasında vakaların yüzde 90ına 10 dakika içerisinde ulaşılmaktadır. 2014 yılı içerisinde 214 bin 712 acil vakaya müdahale edilmiş olup, bu vakaların yüzde 51i ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiş, diğerlerine ise yerinde tıbbi müdahale veya hastaneler arasında nakil yapılmıştır. 2015 yılı başından itibaren bu güne kadar ise 193 binin üzerinde acil hastaya müdahale edilmiş olup, yılsonunda tahmini 225 bin hastaya müdahale edilmesi ön görülmektedir dedi.
HER 100 ÇAĞRININ SADECE 4Ü ACİL YARDIM ÇAĞRISI
Bir günde gerçekleşen yaklaşık 600-650 acil sağlık yardımı için 112 Komuta Merkezine her 24 saatte en az 16 bin telefon çağrısı geldiğinin altını çizen İzzettinoğlu, sözlerini şu şekilde bitirdi: Bu da demektir ki her 100 çağrının sadece 4ü acil yardım çağrısıdır. Unutulmamalıdır ki her gereksiz arama acil yardıma ihtiyacı olan bir kişinin hakkını gasp etmeye neden olmaktadır. Kar, kış, yağmur, çamur demeden gece gündüz fedakarca görev yapan İzmir 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerinin trafik nedeniyle fazladan harcadıkları iki dakika bir annenin bebeğini, bir bebeğin annesini, bir kişinin eşini, bir evladın babasını, sevdiğini kaybetmesine yol açabilmektedir. En büyük arzumuz ve hedefimiz şehir içinde olay yerine 10 dakikada ulaşmadaki yüzde 90 olan oranı yüzde 100e çıkarabilmektir. Bu noktada trafikteki vatandaşlarımızın duyarlılığı çok anlamlı ve değerlidir ki; kazanılan her dakika, bir insanın yaşama tutunmasına vesile olabilmektedir.
112 ACİL SERVİSİ ARAMAYI GEREKTİRECEK DURUMLAR
AMBULANS ULAŞINCA YAPILMASI GEREKENLER
Haber Merkezi