Sayfa Yükleniyor...
İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, yaz aylarında ortaya çıkan hastalıklar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu
EMİNE YALÇIN
Yaz aylarında görülen hastalıkların genelde hava sıcaklığına bağlı olarak geliştiğini açıklayan İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, böcek ısırmasının, güneş çarpmasının, su ve besinlerle bulaşan hastalıkların yaz aylarında daha sık görüldüğünü söyledi.
KAYBEDİLEN SIVIYI YERİNE KOYMAK ÖNEMLİ
İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle buharlaşma ve terleme şeklinde çok miktarda sıvı kaybedildiğine dikkat çekerek, Kaybedilen sıvıyı ve elektrolitleri yerine koymak önemlidir. Ancak içme-kullanma suyu ve kanalizasyon alt yapı eksikliklerinden kaynaklanan sorunlar ile genel hijyen eksikliği halk sağlığı sorunlarına neden olabilir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için alınan sıvıların kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları, kontrolsüz pınar veya kaynak suları olmamalıdır. İçilen ve uygun olmayan sularla yıkanmış sebze ve meyveler, tifo, paratifo, tularemi, hepatit A ve yaz ishallerinin nedenidir. Temiz su kullanımı yanında hijyen kurallarının temeli olan elleri sık sık ve doğru olarak yıkamak da enfeksiyon hastalıklarından korunmak için önemlidir. Ayrıca yaz aylarında görülen hastalıklar genelde hava sıcaklığına bağlı olarak gelişir. Yüksek Sıcaklık yanında çevresel etkilere maruziyet de tıbbi olaylara neden olabilir. Böcek ısırması, güneş çarpması, su ve besinlerle bulaşan hastalıklar yaz aylarında sık görülür dedi.
MAYONEZLİ YİYECEKLER RİSKLİ YİYECEKLERDİR
Yaz aylarında yiyeceklerin pişirilmiş olsalar bile, mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çizen Gündüz, Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, yoğurt, peynir, krema bu açıdan oldukça riskli yiyeceklerdir. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak satılmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Kirlenmiş suların ve bu sularla hazırlanmış içeceklerin içilmesi; bu sularla yıkanmış salata gibi yiyeceklerin çiğ olarak yenmesi, açıkta satılan veya hazırlandıktan sonra uygun olmayan sıcaklıkta beklemiş olan yemekler barsak enfeksiyonlarına yol açabilir diye konuştu.
YAZ AYLARINDA SIK GÖRÜLEN BARSAK İNFEKSİYONLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gündüz, barsak infeksiyonlarının çoğunda en önemli belirtinin ishal olduğunu vurgulayarak, ishale bulantı ve kusmanın da eşlik edebileceğini söyledi. Gündüz, Tedavi hekim tarafından düzenlenmelidir. İshalde kaybedilen sıvıyı ve elektrolitleri yerine koymak temel tedavidir. Tuzlu ayran, portakal suyu, maden suyu, tuz ve şeker katılmış içecekler sıvı kaybı için kullanılabilir. Eczanelerde satılan oral rehidratasyon paketleri her yaştaki hasta için önerilir. Bu paketlerden bir tanesi bir litre suya katılarak hastaya içebildiği kadar içirilmelidir. Muz tüketilmesi potasyum kaybını yerine koyan yiyeceklerdendir. İshal çocuklar ve yaşlılar için daha tehlikelidir. İhmal edilmemelidir şeklinde konuştu.
BÖCEK-ARI SOKMASI İLE OLUŞAN ALLERJİK BELİRTİLER NELERDİR?
Sıcak nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması, kısa kollu ve şort biçiminde giysilerin tercih edilmesi tatarcık, arı, sivrisinek gibi eklembacaklıların sokmasını ve bunlar aracılığı ile bulaşan hastalıkların artmasını kolaylaştıracağını belirten Gündüz, sözlerini şu şekilde bitirdi: Bu hastalıkların bir kısmı sadece böcek ısırığına karşı alerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir ve lokal tedavi ile kısa sürede düzelebilir. Peki çocuklarda görülen yaz hastalıkları için anne ve babalara neler önerilebilir? Çocuklardaki yaz hastalıklarının en sık sebepleri aşırı giydirmeye bağlı aşırı terleme sonucu halk deyimiyle isilik veya pişikler; ishal sonucu aşırı su kaybı; böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarıdır.
Haber Merkezi