Tercih yapacak üniversitelilere öneriler

Türk Psikologlar Derneği, üniversitede psikoloji bölümünü tercih edecek olan adayların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.


  • Oluşturulma Tarihi : 13.07.2015 06:28
  • Güncelleme Tarihi : 13.07.2015 06:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tercih yapacak üniversitelilere öneriler

ANIL YIKGEÇ

Türk Psikologlar Derneği (TPD), üniversitede psikoloji bölümünü tercih edecek olan adaylara önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı olmanın hem bedenen hem de ruhen iyi olma durumu konusundaki farkındalık artınca psikoloji bilimine ilgi de arttı. Son yıllarda psikoloji bölümü en çok tercih edilen bölümler arasında yer aldı. Bu kapsamda Türk Psikologlar Derneği, üniversitede bu bölümleri seçeceklere birkaç tavsiyede bulundu.

4 BİN 896 KİŞİLİK KONTENJAN

TPD, son 10 yıldır psikoloji biliminin bilinirliğinin artmasıyla psikoloji bölümleri üniversite adayları arasında çok tercih edilen bölümlerden birisi haline geldiğini belirten TPD, “2013 yılı verilerine göre psikoloji bölümlerinde 13 devlet 51 vakıf üniversitesinde toplam 4 bin 896 kişilik kontenjan açıklanmıştır. Ancak ne yazık ki psikoloji bölümlerinin popülaritesi her zaman bölümlerin eğitim kalitelerine yansımamaktadır. Bu nedenle psikoloji bölümlerini tercih edecek adayların üniversite tercihlerinde bazı kıstasları göz önüne almalarını önermekteyiz” dedi.

“ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÇOĞUNLUĞU PSİKOLOJİ MEZUNU OLMALI”

Türk Psikologlar Derneği, uyarılarını şöyle sıraladı: “Başvurduğunuz üniversitenin Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen akreditasyon belgesine sahip olup olmadığını sorun. Bölüm akredite edilmemiş ise başvuru yapıp yapmadıklarını ve akreditasyon yeterliliklerini yerine getirip getirmediklerini öğrenin. Psikoloji bölümlerindeki öğretim üyelerinin çoğunluğunun psikoloji bölümlerinden mezun olduğundan emin olun (ne yazık ki başka alanların mezunları, örneğin psikiyatristler, eğitim bilimleri mezunları kimi psikoloji bölümlerinde çoğunluğu oluşturmaktadırlar). Bu bölümlerde YÖK tarafından belirlenen dört temel alandan (deneysel, gelişim, sosyal, klinik) en az üçünü temsil eden toplam dört öğretim üyesi/görevlisi bulunmalıdır. Bu öğretim elemanlarından en az % 75’i doktoralı olmalıdır. Bölümün son üç yıldaki öğretim üyesi/ görevlisi sayısı (tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretim elemanları) en fazla 50 öğrenciye bir akademik personel düşecek şekilde olmalıdır. Bu sayıyı öğrenin.”

Adayların bu bilgileri önemle dikkate almaları gerektiğini savunan TPD, bu bölümü seçeceklere de başarılar diledi. 

Haber Merkezi