Sayfa Yükleniyor...
DESEM'de Prof.Dr. Can Sevinç tarafından "Sigara ve Sağlığımız" konulu panel düzenlendi
ONURHAN ALPAGUT
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde (DESEM) Prof.Dr. Can Sevinç tarafından "Sigara ve Sağlığımız" konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panelde sigaranın zararlarına dikkat çekildi. DESEM Bordo Salonda gerçekleşen panel katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Can Sevinç tarafından yapılan sunumlu gösterimde sigaranın zararları hakkında katılımcılara geniş bilgi verildi.
SİGARA TÜKETİMİ VÜCÜTTA AĞIR HASARA SEBEP OLUYOR
Desem Bordo Salonda gerçekleştirilen panelde konuşan Prof.Dr. Can Sevinç, sigara kullanımının Türk toplumunda arttığının altını çizdi. Sigaranın sağlığa etkinlerini sıralayan Sevinç, "Günlük sigara tüketimi vücutta ağır hasarlara sebebiyet veriyor. Bunların arasında Koah başta olmak üzere mide kanseri, kalp aterosklarında hızlanma, ağız kokusu, tat ve duyu organlarından zayıflama gibi etkenleri sayabiliriz. Dünya'da akciğer kanserinin en büyük sebebi sigaradır. Ülkemizde sigaraya bağlı olarak her sene 40 bin Akciğer kanseri vakası saptanmaktadır. Ayrıca sigara Dünyada her sene 100 bin kişinin ölmesine 7 milyon kişinin de sakat kalmasına yol açar" diye konuştu.
KİRALIK BİR KATİL
Sigarayı kiralık bir katile benzeten Sevinç, "Her yıl ülkemizde 100 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban veriyoruz.Eğer önlem alınmaz ise bu sayı önümüzdeki 20 yılda 250 bine çıkacaktır" diye uyardı. Pasif içicilerinde sigara kullanan kişilerle aşağı yukarı aynı oranda hastalıklara yakalanma riski olduğunu vurgulayan Sevinç, "Bulunduğumuz ortamda içilen sigaranın 1/4 ünü içiyorsunuz. Pasif sigara içicilerde düzenli sigara kullananlar ile aynı sağlık risklerine sahiptirler Her yıl sigaraya bağlı ölen 100 bin kişiden 17 bini pasif içicilik sebebiyle hayatını kaybediyor. Pasif sigara dumanına maruz kalmayanlarda kalanlara göre akciğer kanseri riski sadece yüzde 30 daha azdır" dedi.
KAZANÇ ELDE ETMEK ADINA SAĞLIĞINIZI HİÇE SAYIYORLAR
Sigara üreten firmaların bu işi çok büyük karlarla yaptıklarını ifade eden Sevinç, bu büyük firmaların sigara kullanımına insanları teşvik ettirmeye çalıştıklarını söyledi. Sevinç, "Sigara üreten firmalar çok büyük karlarla bu işi yapıyor ve her sene büyümeye devam ediyor. Tütün endüstrisi kazancını devam ettirmek için bir çok faaliyette bulunuyor. Bunlar arasında; çocukları ve gençleri bağımlı yapmaya çalışıyor. İçenlere sigara içmenin o kadar zararlı olmadığına dair mesajlar veriyor. Sigara tüketimini azaltan etkili yöntemleri ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Sigarayı bıraktırmayı özendiren ilaçları kötülüyorlar" dedi.
BİR AN ÖNCE SİGARAYI BIRAKIN!
Sigara kullananların sigarayı bir an evvel bırakmaları gerektiğini vurgulayan Sevinç, "Sigara bir hastalıktır. Tedavisi mümkündür. İçerisinde 4 bin adet zehirli madde bulunduran sigaranın içerisindeki en zararsız madde bağımlılığı artıran nikotindir. Tütün esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapar. Sigara tiryakilerinin yüzde 80'i bırakmayı istedikleri biliniyor. Ancak bazı durumda başarısız olunabiliyor. Fakat yılmadan çabalarınızı arttırmalı ve destek almalısınız. Ayrıca kararlılıkta bırakma da en büyük etkendir. Bu konuda devlet sigara polikliniklerinde ücretsiz hizmet veriyor. Kutusu çok pahalı olan bu ilaçları poliklinikte tedavi süresinde ücretsiz temin edebiliyorsunuz diye konuştu
NASIL BIRAKIRIZ?
Tiryakilere sigarayı bırakma konusunda ipuçlarında bulunan Sevinç, Bırakma tarihinizi belirleyin. Bırakmaya hazırlık için çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve size sigara teklif etmelerini belirtin. Sigara içmemeyi özendiren bir ortam hazırlayın. Evinizden kül tabağını kaldırın. Giysilerinizi temizleyin. Dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın. Sigaradan ve sararmış diş görüntüsünden kurtulun. Geçmişte başarısız denemeleriniz olduysa göz geçirin. Sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek not edin. Sigara satın almayarak biriktireceğiniz ekstra parayla yapacaklarınızı planlayın dedi.
Haber Merkezi