Sayfa Yükleniyor...
Konak Belediyesinin de desteklediği Four Women(Dört Kadın) başlıklı çok ortaklı proje İzmirde başladı. İtalyan proje ortaklarının da yeraldığı proje kapsamında 100 şiddet mağduru kadınla görüşülecek, sonuçlar ve çözüm önerileri AB Parlamentosuna iletilecek
HALİDE DEMİR
Konak Belediyesi, Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve İtalyan sivil toplum kuruluşu ortakları ARCUS ve Work in Progless işbirliğiyle planlanan ve kadına yönelik şiddeti önleme adına hayata geçirilen Four Women (4 Kadın) Projesi İzmirde hayata geçirilecek.
Toplam bütçesi 225 bin avro olan projenin Le Cigalede yapılan tanıtım toplantısına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi, DEÜ Sosyal Bilimsel Enstitüsü AB Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır ile projenin İtalyan ortakları adına Irene Calzolari, Francesca Angela Verna ve Sara Petito katıldı.
ŞİDDET MAĞDURU 100 KADINLA GÖRÜŞÜLECEK
İtalyan sivil toplum kuruluşları ortaklarıyla gerçekleştirilen ve iki yıl sürecek proje kapsamında ilk olarak, Türkiye ve İtalyada şiddete maruz kalan 100 kadınla görüşme yapılacak.
Kadınlara hangi nedenlerle şiddete maruz kaldıkları ve şiddetten sonra nasıl bir yol izledikleriyle ilgili sorular sorulacak. Daha sonra ortaya çıkarılacak istatistikle, kadınların ağırlıklı olarak hangi sebeplerle şiddet gördüğü belirlenecek. Elde edilen verilerle bir sonuç bildirgesi hazırlanacak ve öneriler Avrupa Birliği (AB) Parlamentosuna iletilecek
EĞİTİMLİ KADINLARA ŞİDDET ORANI DA YÜZDE 28
Toplantıda konuşan DEÜ Sosyal Bilimsel Enstitüsü AB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, eğitimli kadınların şiddete uğrama oranlarının da yüzde 28lere ulaştığına dikkat çekerek, Kadına taciz olayının yüzde 17-18lerde olduğunu görüyoruz. Üst ve alt gelir grupları arasında acaba kadına tacizde çok büyük fark var mı diye baktığınızda alt gelir gruplarda yüzde 50lerde, üst gelir grubunda da yüzde 28lere çıktığını görüyoruz. Eğitimli olmamız tacize uğramamızı engellemiyor. Anladım ki bunun gelirle, eğitimle ve üniversite ya da doktora mezunu olmakla alakası yok. Bize eş, anne, iyi bir evlat, çok farklı işler yükleniyor. Ama aslında biz kadınlar birey olmak istiyoruz. Zannediyorum yapılan tüm mücadaleler haklarımızı alınca bitecek. O nedenle bu projeye çok güveniyorum. LİYAKAT Derneğinin alnının akıyla çıkacağına inanıyorum diye konuştu.
ÇÖZÜM YOLLARINI KURUMLARA SUNACAĞIZ
Şiddetin bir şekilde ortadan kaldırılması için kadının toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kurtarılması ve ekonomik açıdan eşit şartlarda var olması gerekmektedir. Bu proje ile kentimize toplumsal anlamda büyük bir katkı sağlayacağımız için çok mutluyuz. Şiddete yönelik çözüm yollarını araştırıp, kurumlarla paylaşacağız diyen LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi de, proje sayesinde son zamanlarda giderek artan kadına şiddete yönelik vakaların azaltılmasına yönelik çözümler geliştireceklerini belirtti.
Eskinazi, Türkiyede kadınların yüzde 89unun, en az bir kez şiddete maruz kaldığına vurgu yaptı ve Yüzde 39u da fiziksel şiddet görmüştür. Kadının şiddet gördüğü aile içinde yetişen çocukların da, ilerleyen dönemde kadına yönelik şiddet uyguladığı görülmüştür. Bu noktada kadına mutlaka eğitim imkanı sağlanmalı ve kadın kendini geliştirmelidir dedi.
ELİMİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPMAYA HAZIRIZ
Projeye destek vereceklerini açıklayan Konak Belediye Başkanı Avukat Sema Pekdaş da, Kadına yöneliş şiddetin yüzde bin 400 oranında artığı bir dönemde, yerel yönetimlere düşen büyük sorumluluklar var. Uluslararası dayanışma da, bu anlamda çok önemli. Ben başkan adaylığı sürecinde de kadına yönelik şiddete karşı yapılan çalışmalara özel vurgu yaptım. Biz bu projede elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız. Biz belediyemizde Kadın ve AB Hizmetleri Müdürlüğünü, kurma sorumluluğuna sahip olduk. İlerde meclislerde de, bu kurumun kararları alınacak diye konuştu.
YENİ MEKANİZMALAR YARATMALIYIZ
Başkan Pekdaş, şiddete, taciz ve tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları travmayı atlatmak için mahallesindeki komşusundan arkadaşına, polisten yargı sürecinde onlara destek verecek avukatlara kadar tüm zincirin çalıştırılmasının şart olduğunu söyledi.
Şiddet, taciz ve tecavüz olgularına karşı yeni mekanizmaların harekete geçirilmesinin hayati önemine dikkat çeken Başkan Pekdaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: Şiddet uygulayan erkeklerin eşini ve çocuklarını eve gelip öldürdüğünü görüyoruz. Sadece polisin korumasına bırakmamak lazım. Birbirimize sahip çıkmak ve dayanışmak zorundayız. Travma altında iken erzak yaptığınız kadının, yemeği pişiren kadının ruh durumu da iyi değildir. Şiddet mağduru insanın kadının yalnız olmadığını dünya aleme gösterelim. O zaman şiddet uygulayan insan o eve gelmeye cesaret edemeyecektir. Bunun dostları, arkadaşları var, yalnız değildir diyecek. Bizim yeni mekanizmaları yaratmamız gerekiyor. Bu anlamda STKlarla işbirliği önemli. Şiddete karşı mücadelede dayanışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Yaygınlaşmasını hep birlikte sağlayalım. Başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
Haber Merkezi