Hopa’ya destek yürüyüşü

İzmir Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Hopa’da meydana gelen sel felaketinde yaşanan ihmalleri protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.09.2015 08:43
  • Güncelleme Tarihi : 02.09.2015 08:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hopa’ya destek yürüyüşü

E. ÇAĞLA GENİŞ

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Artvin’in Hopa İlçesi’nde meydana gelen ve 8 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketi için yürüdü. “Doğal afet değil, rant talan cinayet” yazılı pankart taşıyan grup, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan ÖSYM binası önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında grup, “Metin Lokumcu onurumuzdur”, “AKP elini yaylalardan çek”, “Toprağına, suyuna, derelerine sahip çık”, “Fıtrat değil bu bir cinayet”, “HES yapma boşuna yıkacağız başına” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi. Çevredeki vatandaşlar da alkış ve ıslıklarla protestoya destek verdi. 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi’ne de değinen grup, bu projenin yeni felaketlere yol açabileceğine vurgu yaptı. Açıklamanın ardından vatandaşlara Hopa’daki sel felaketine ilişkin hazırlanan görüntülerle sine-vizyon gösterimi yapıldı.

AĞAÇ KESİMLERİNİN ETKİSİ

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Ladin Yıldıran tarafından okunan basın açıklamasında, felakete yol açan yağmur yükünün bu kadar ağır olmasının nedeninin esasen küresel iklim değişikliği olduğu belirtildi. Yıldıran, “Bizler de biliyoruz ki yağan yağmur miktarının olağanüstü olması felaketin asıl sebebidir. Ancak, bilim insanları son yıllarda yağışların, rüzgarların, meteorolojik olayların birer felakete dönüşeceği konusunda birçok defalar uyarılarda bulunmuşlardır. Felaketi arttıran unsurlar olarak yağmurların birikerek toprağa indiği dağ yamaçlarındaki orman varlığının giderek azalmasının büyük etkisi vardır. Özellikle Hopa ve Borçka’da kızılağaç ve kestane ağaçlarının kesiminin serbest bırakılmasının bugünkü kayıplarımızda etkisi büyüktür. Yine dere yataklarının beton kanallara dönüştürülmesi şeklindeki dere ıslahı, felaketi arttıran unsurlardan bir başkasıdır. Dere suyunun toprakla, taşla, ağaç kökleriyle ilişkisini kesen ve sınır tanımaz bir hıza kavuşturan dere ıslah anlayışı yaşanan sorunu ağırlaştırmıştır” dedi.

“FELAKET PROJESİ: YEŞİL YOL”

Dere yataklarındaki yapılaşmanın can ve mal kayıplarını arttırdığını söyleyen Yıldıran, bu yapılaşmayı arttıran ve önünü açanın dere yataklarına hastane ve TOKİ binaları yapan bugünkü iktidarın anlayışı olduğunu eleştirdi. Yıldıran, Yeşil Yol Projesi’nin yaratabileceği tahribatlara değinerek, “Karadeniz sahil yolu bütün sahilde dağlardan gelen dere sularını kesen bir sete dönüşmüştür. Gelen bütün dere suları bu sete çarpmakta ve su geri basmaktadır. Bu durum da su baskınlarına sebep olmaktadır. Bununla yetinmeyerek son dönemde bir de Yeşil Yol adı altında bir başka felaket projesi uygulanmaya çalışılıyor. Bu projenin gerçeklemesi halinde Karadeniz sahil yolunun oluşturduğu set ile dağlardan geçen yeşil yol arasına sıkıştırılacak Karadeniz halkı daha büyük felaketlerle karşılaşacaktır. Toplum ve idare edenler olarak bu yağma ve talan anlayışından, doğayı her türlü sömürünün en kuralsız uygulandığı bir alan olma anlayışından kurtarmadığımız sürece, daha büyük felaketlerle karşılaşabiliriz. Bu duygularla Hopa'daki hemşerilerimizin üzüntülerini paylaşıyoruz. Her dereye bir HES, her dağın altına bir maden veya taş ocağı kurmaya çalışan, Yeşil Yol Projesi ile Samsun’dan Artvin'e kadar tüm yaylalarımıza ve meralarımıza bıçak saplayacak kadar gözü dönenlere sesleniyoruz: Artvin halkı olarak Cerattepe'de maden işletmesi istemiyoruz, Karadeniz'de Yeşil Yolu istemiyor, derelerimizi katleden HES'leri istemiyoruz. Zafer felakete uğramış Hopa’nın mazlumlarının, direnen Artvin halkının ve doğa sevenlerin olacaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Haber Merkezi