Arslan'dan 'kalite' vurgusu

TBMM'de düzenlenen Yeni Adli Yargı Yılı için düzenlenen resepsiyona katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Adalet dağıtan kurumlar olarak, yargı organları nicelik ve nitelik itibariyle kaliteyi yükseltirse güven de yükselecektir. Türkiye'de yargıya yönelik birçok sorunda çözülecektir. Yüce Divan meselesi; Yüce Divan'ın Anayasa Mahkemesi'nde olup olmaması şu anda akademik bir tartışma konusu olabilir" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.09.2015 09:14
  • Güncelleme Tarihi : 03.09.2015 09:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Arslan'dan 'kalite' vurgusu

"YARGININ GÜNCEL MESELESİ DEĞİLDİR"

Arslan, TBMM'de düzenlenen 2015-2016 Yeni Adli Yargı Yılı açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Yargıtay Başkanı Cirit'in "Yüce Divan" hakkındaki sözlerini değerlendirdi. Arslan, "1961'den bu yana konu tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi kurulduğundan beri tartışılıyor. Biz bu görüşe saygı duyuyoruz. Ama bu Türkiye'nin bugünkü meselesi değildir, yargının güncel meselesi değildir. Meclis iradesi bunu Anayasa Mahkemesi'ne vermiştir yetkiyi. En iyi şekilde bu görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda sadece yargı camiasında, dünyasında değil akademik camiada da tartışmalar var. Bu tür görüşlerin lehinde aleyhinde değerlendirmeler yapılıyor. Anayasa Mahkemesi olarak, Yargıtay, Danıştay ile diğer mahkemelerle uyumlu bir çalışma anlayışımız, işbirliğimiz var. Her kurumun yetkileri, görevleri Anayasa tarafından belirlenmiştir. Bu çerçevede bu görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

"KARAR HAZIR OLDUĞU ANDA YAYINLIYORUZ"

Arslan, Anayasa Mahkemesi olarak kararı verilip de yayınlamadıkları tek bir kararın bulunduğunu, karar verildikten sonra ise bireysel başvurularda iki üç ay sürebildiğini söyledi. Arslan, MİT Kanunu ve Uludere olayına ilişkin olarak, "MİT Kanunu ile ilgili rapor yazıldı. Artık karar hazır olduğu anda yayınlıyoruz. Raportörlerimiz karar taslaklarını alternatifli bir şekilde hazırlıyorlar, bu da belli bir zaman alıyor. Biz Anayasa Mahkemesi olarak Türkiye'de diğer yargı organlarıyla özellikle yüksek yargı organlarıyla uyumlu şekilde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu. YARSAV Başkanı Murat Aslan'ın raportörlük görevine alınmasının gerekçesine ilişkin olarak da Arslan, "Anayasa Mahkemesi'nde raportörlük geçici kadrodur. Önce olduğu gibi, Başkan tasarrufu ile ilgili kurumlara yapılır. Görevlendirme yapılır, çalışmasından, performansından memnun olmadığınız kişiler kurumlarına iadesi olur. Kişiye özel bir konu söz konusu değildir" dedi. (DHA/ANKARA)

Haber Merkezi