Mahalle İZSU’dan şikayetçi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karşıyaka’nın Nergiz Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı bu görevi üç dönemdir yürütmekte olan Ayşe Önder. Mahalle Karşıyaka’nın şehirleşme anlamında güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Mahallemizin sorunu ise İZSU’nun yaptığı çalışmalar sonrasında parke taşlarının döşenmesinin zaman alması ve bu nedenle oluşan problemler olarak görünüyor


  • Oluşturulma Tarihi : 19.08.2015 06:57
  • Güncelleme Tarihi : 19.08.2015 06:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mahalle İZSU’dan şikayetçi

TANER UYANIKER

Karşıyaka-Nergiz Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karşıyaka’nın Nergiz Mahallesi. Mahallemiz Karşıyaka’nın eski yerleşim merkezlerinden birisi. Kuruluşu 1900’lü yılların başlarına dayanan bir mahalle diyebiliriz. Oturmuş bir mahalle görüntüsü veren Nergiz, daha çok orta ve üstü gelir düzeyine sahip bireyleri bünyesinde barındırıyor. Mahallemizin muhtarı ise bu görevde üçüncü dönemini geçirmekte olan Ayşe Önder. Eski muhtarın yanında da yaklaşık dört yıl boyunca görev yapan Önder, 15 yıllık tecrübesiyle dikkat çekiyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak İZSU’nun çalışmalarından sonra parke taşlarının zamanında düzenlenmemesi en önemli problem olarak görünüyor. Özellikle yaşlıların bu yollarda zorlandığını belirten Önder, “Görüntü kirliliğini de içine kattığımızda mahalle halkı bu çalışmalardan çok fazla şikayet ediyor” dedi. Mahallemizin bir diğer sorunu ise muhtarlığın da içinde bulunduğu parkın düzenlenmesi. Yeşil alanın artırılmasını istediklerini belirten Önder, içinde muhtarlığın da bulunduğu ve bugün kullanılmayan PTT, İZSU ve Sağlık Ocağı binalarının yıkılarak parkın genişletileceğini söyledi.

Muhtar olma sürecinden bahseden Önder şunları söyledi: “Benden önceki muhtarımız Mahmut Rüzgar bu mahallede 37 yıl muhtarlık yapmıştı. Bir gün işimi halletmek için muhtarlığa gittiğimde muhtar amcamız bilgisayarla uğraşıyordu ve benden yardım istedi. Ben de o sorunu çözünce ‘benim yanıma yardımcı’ olarak gelsene dedi. Ben de teklifi kabul etim ve 4 yıl boyunca yardımcılığını yaptım. 89 yaşındaydı ve muhtar adayı olmayacağım sen olur musun dedi. Bende aileme danışarak muhtar adayı oldum. Muhtarlık yarışında da büyük mücadele verdim ve sonunda mahalle halkının teveccühüyle bu göreve geldim. Üç dönemdir de mahalle halkı beni bu göreve layık görüyor. Bende elimden gelen her şeyi mahallem için yapmaya çalışıyorum.

MAHALLEDE PARK ÇALIŞMASI!

İZSU’nun çalışmalarından şikayet eden muhtar Önder, “İZSU çalışmaları uzayınca yollar bozuk bir şekilde kalıyor. Parke taşların yolun ortasına atılıyor. Ortaya çıkan çirkin görüntü bizi rahatsız ediyor. Bunun yanında bazı vatandaşlar o yollardan geçmekte zorluk yaşıyor. Mahalle sakinleri en çok bu konudan ötürü şikayet ediyor. Biz çalışmaların daha dikkatli ve hızlı yapılmasını istiyoruz” dedi. Muhtarlığın içinde bulunduğu parkın genişletilmesini isteyen Önder, “Karşıyaka’nın bir önceki belediye başkanı döneminde parkımız yıkılarak buraya 3 katlı kadın danışma binası inşa edilecekti. Mahalle halkı buna karşı çıktı ve parkımız korundu. Şimdi de parkın yenilenmesini istiyoruz. Bizim muhtarlığın içinde de bulunduğu ve eskiden PTT, İZSU ve sağlık ocağının olduğu genişçe bir binanın yıkılması gerekiyor. Bu bina yaklaşık olarak parkın yarınsı kaplıyor ve kullanım dışı durumda. Bir de belediyenin çay bahçesi var o da yıkılarak insanların nefes alabilecekleri büyüklükte bir yeşil alan elde edilecek. Bununla ilgili Karşıyaka Belediyesi’nin bir çalışması var ve proje onaylanmış durumda. Bu sorun çözüme kavuşturularak mahallemiz bir nebze olsun nefes alabilecektir” şeklinde konuştu.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI VAR”

Mahallelerinde otopark sorunu yaşadıklarını belirten Önder, buna etken olan unsurlardan birisinin de bazı insanların evlerinin altlarında otopark olmasına rağmen burayı kullanmayarak sokağa park etmesi olduğunu söyledi. Önder, “Mahallemizde otopark bulunmuyor. Mahallede çok fazla araç sahibi olan kişi var ve bu araçlarını park edecek yer bulmakta zorlanıyorlar. Mahallemizde otopark yapılması içinde uygun bir alan bulunmamaktadır. Belediye buna nasıl bir çözüm bulur bilmiyorum” dedi.Karşıyaka Belediyesi’nin sergilediği sosyal belediyecilikten ötürü kendilerine teşekkür ettiğini belirten Önder, “Mahallemizde yatalak yaşlı eski bir öğretmen var. Bu durumdan benim haberim yoktu. Belediye başkanının haberi olur olmaz bizzat kendisi bu teyzemizin yanına geldi ve onunla özel olarak ilgilendi. Hemen belediye ekiplerince teyzenin evi badanalandı, varsa sorunlarına giderildi. Şimdi bir lokantayla anlaşılmış ve sıcak yemek her gün bu teyzemizin evine gidiyor. Bunun masrafını da belediye meclis üyeleri karşılıyor. Halkın içinde olan bir belediye başkanına sahip olmamız herkese mutlu ediyor. bir sorunumuz olduğu zaman başkana çok rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz. Bunun yanında cenazelerde sıcak ve soğuk servis yapılması da çok hoş olmaktadır. Kurulan muhtarlar masasıyla da daha hızlı bir şekilde sorunların çözümüne kavuşmaktayız. Sorunlarımız tek elde toplanıyor ve bu direk yetkili yerlere ulaştırılıyor. Daha sağlıklı bir iletişim kuruluyor. Bizim de yükümüz azaltılmış oluyor aynı zamanda. Bu uygulamadan da oldukça memnunuz” şeklinde konuştu.

“ÖZLÜK HAKLARIMIZ YETERSİZ”

Muhtarların sorunlarına değinen Önder şunları söyledi: “Muhtarların özlük haklarıyla ilgili sorun yaşıyoruz. Muhtarlar olarak bir sosyal güvencemiz bulunmamaktadır. Kendi BAĞKUR’umuzu kendimiz yatırıyoruz. Aldığımız maaş 910 lira zaten bunun yarısını sigortamıza yatırıyoruz. Memur olarak görünüyoruz ama onların hiçbir hakkından faydalanamıyoruz. Bunun yanında diğer seçimle iş başına gelenlerin haklarının bize de uygulanması gerekiyor. Örneğin milletvekilleri de seçimle iş başına geliyor bizde seçimle geliyoruz. Onlara verilen hakların aynısı bizde de olmasa bile en azından bir iyileşme yapılabilir. Muhtarlar olarak tebligat kanununda da sorun yaşıyoruz. Bu kanunun bizim elimizden alınması gerekiyor. Vatandaşlarla bu kanun nedeniyle kavga etme noktasına geliyoruz.”

Ayşe Önder Kimdir?

1966 yılı Karşıya doğumluyum. Muhtarlıkta üç dönemdir bulunuyorum. Daha önce eski muhtarımızın yanında 4 yıl boyunca görev yaptım. Evli ve 2 çocuk annesiyim. Muhtarlıktan önce ev hanımıydım. Öğrenim durumum lisedir.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:

Mahalle Karşıyaka’nın eski yerleşim merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor. Kuruluşu 1900’lu yılların başlarına dayanıyor. Mahallede anaokulu ve aile hekimliği bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 11124

Mahalleni seçmen sayısı: 7350

Mahallenin posta kodu: 35560

Mahallenin cadde sayısı: 3

Mahallenin sokak sayısı: 23

Mahallenin muhtarı: Ayşe Önder

Haber Merkezi