“KalDer” büyümeye devam ediyor!

Türkiye’nin çıktığı kalite yolculuğunda aktif rol oynayan Türkiye Kalite Derneği (KalDer), özel şirketler ve kamu kurumlarına sağladığı katkıların yanı sıra; üniversite öğrencilerine yönelik başlattığı GençKal Topluluğu ile de dikkat çekiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 25.08.2015 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 25.08.2015 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“KalDer” büyümeye devam ediyor!

TANER UYANIKER

Gazetemizin sorularını cevaplayan KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ünal, KalDer'in faaliyetleri ve mükemmellik ödülü süreci hakkında detaylı bilgiler verdi.

Kısaca KalDer’i tanıyabilir miyiz?

KalDer merkezi İstanbul’da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Ayrıca İzmir, Bursa ve Eskişehir’de de şubeleri ve temsilcilikleri var. Amacı, ülkemizde kalite yönetim biçimini ve yönetim sistemlerini bir yaşam biçimine dönüştürerek toplumda, özel sektörde, kamu kurumlarında ve sivil toplum kuruluşlarında yerleştirilmesini sağlayarak Türkiye’nin küresel alandaki rekabet gücünü artırmak ve itibarını da yükseltmektir.

MERKEZ BRÜKSEL’DE

Bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

KalDer İzmir Şubesi olarak, Katiye Yönetim Sistemleri ve kişisel gelişim eğitimleri düzenliyoruz. Bunun dışında, her sene haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Ege’nin en büyük organizasyonu olan “Mükemmelliği Arayış Sempozyumu”nu organize ediyoruz. Tanıtım faaliyetlerimize bu sene yenisini ekleyerek teknik gezilere başladık. Teknik geziler sayesinde üyelerimiz farklı sektörlerdeki iyi uygulamaları yakından takip edebiliyor. Bu faaliyetlerden üyelerimizin yanı sıra; üye olmayan özel sektör ve kamu kurumlarının temsilcileri de faydalanabiliyor.

KalDer, merkezi Brüksel’ de olan EFQM (Avrupa Kalite Yönetim Vakfı) ile ortak çalışmalar yürütmektedir. EFQM vakfının yayınladığı EFQM Mükemmellik Modeli’nin Türkiye’de lisans sahibi olan KalDer bu model sayesinde tüm kurum/kuruluşlarda kalite yönetim sistemi çalışmalarını etkili bir biçimde yürütmektedir. KalDer İzmir Şubesi, her sene Mükemmelliği Arayış Sempozyumu’nun son günü, EFQM Mükemmellik Modeli kapsamında Avrupa’da ve Ulusal çapta verilen mükemmellik ödüllerinin ilk basamağı olan Ege Bölgesi Mükemmellik ödülü’nü vermektedir. Ege Bölgesi Mükemmellik ödülü dışında, KalDer İzmir Şubesi’nin Ulusal çapta verdiği başka bir ödül süreci daha vardır. “Yılın Başarılı Ekibi Ödülü” adı verilen bu süreçte kurum kuruluşların iyi uygulama projeleri değerlendirilmektedir.

“ÖDÜLDE SON ÜÇ YIL İNCELENİYOR”

Bu yıl mükemmellik ödüllerinin 15’incisini gerçekleştirdiniz. Ödül süreci hakkında bilgi verir misiniz?

KalDer İzmir Şubesi’nin bir geleneği haline gelen mükemmellik ve başarı ödüllerinde bütün paydaşlara hitap eden bir model oluşturduk. Kurum yöneticisinden çalışanlara, tedarikçilerden müşterilere ve en önemlisi de toplumu kapsayan ve topluma katkı koyan bir ödül modeli uyguluyoruz. Süreç şöyle ilerliyor; Kurumun başvurusuyla birlikte güçlü - zayıf yönler, fırsat ve tehditlerden oluşan bir analizle mükemmellik modeli kriterleri inceleniyor. Bunlar ortaya çıktıktan sonra da, mevcut model ve eğitimler vasıtasıyla, başvuran kurumlara iyileştirmeyle ilgili ne gibi bir faaliyet gerçekleştirmesi gerektiğini anlatıyoruz.

Modelin ölçümlemesi nasıl yapılıyor?

Modelin ölçümlemesi her iki süreçte de başvuru yapan kurum/kuruluşların performans sistemleriyle ve modelle ölçümlenmektedir. Ege Bölgesi Mükemmellik Modeli sürecinde en az 3 yıllık veriler ölçülebiliyor. Yılın Başarılı Ekibi Ödülü Süreci’nde ise projenin öncesi ve sonrasıyla ilgili ölçüm sonuçları değerlendiriyor. Yarışmaya katılan kurumun, başvurduğu yıla göre bir çalışma yapmıyoruz.

Ödül sistemi nasıl etkiliyor?

Ödül sistemi iş hayatının yanı sıra; çalışanları sosyal hayatlarında da destekliyor. Şirket içi başarıyla birlikte çalışanın iş hayatı dışında da destekleyen bir model oluşturduk ve bireyin topluma faydalı olmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

4 ÜNİVERSİTEDE 250 ÖĞRENCİYLE ORTAK ÇALIŞMA

Bir de gençlik yapılanmanız olan GençKal var. GençKal hakkında bilgi verir misiniz?

KalDer İzmir Şubesi bünyesinde etkin bir şekilde çalışan GençKal örgütlenmemiz var. 4 yıl önce 8 öğrenciyle kurulan GençKal, bugün 4 üniversiteyi kapsıyor ve 250 kişilik bir öğrenci kitlesiyle aktif olarak çalışıyor. Gençlerimiz dernek bünyesinde görev alarak projelerde etkin olarak çalışarak yaşadıkları topluma katkı sağlıyor. GençKal'lı kardeşlerimiz üniversiteden mezun olduklarında, akranlarına göre iş hayatına daha hazır bir şekilde başlıyorlar. Bugün Türkiye ve dünyada çok iyi mevkilerde görev yapan GençKal'lılar var. Üniversiteli kardeşlerimiz GençKal Akademisi'nde, akademisyen ve iş dünyasından profesyonellerin katıldığı eğitimlerle de kendilerini geleceğe hazırlıyor, Bununla birlikte biz de staj, proje hazırlama ve iş hayatına atılma gibi konularda öğrencilerimize destek veriyoruz.

Haber Merkezi