Balıkçıların ‘Kaçak Göçmen’ endişesi

Deniz Ticaret Odası üyesi ve aynı zamanda Gırgırcılar Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 1 Eylül’de kalkacak olan av yasağı ile birlikte İzmir’de bulunan mültecilerin ve kaçak göçmenlerin balıkçı teknelerine musallat olarak, balıkçılara sorun yaşatabileceğini öne sürerek, “Biz denizde insana değil balığa rastlamak istiyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2015 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2015 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Balıkçıların ‘Kaçak Göçmen’ endişesi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Gırgırcılar Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Deniz Ticaret Odası ağustos ayı meclis toplantısında 1 Eylül’de kalkacak olan av yasağı ile birlikte farklı bir konuya dikkatleri çekti. 1 Eylül itibariyle Ege Denizi’nde sefere çıkacak tekne sayısı 60 civarında ve yaklaşık 2 bin kişinin 1 Eylül’de denize açılacağını belirten Aksoy, “2 bin kişi 1 Eylül’de balığa açılacak. Biz bu göçmenlerle ilgili sıkıntıyı zaten uzun zamandır yaşıyoruz. Çok sahil güvenlik görevi de yaptık. Gidiyoruz Yunan sularında bot batmış, insanlar etrafında. Biz onları alıyoruz götürüp sahil güvenliğe teslim ediyoruz. Biz avcılık mı yapacağız insan mı toplayacağız? Biz bu konudan çok rahatsızız” diye konuştu.

“BU İNSANLARI NASIL ENGELLEYECEĞİZ?”

Aksoy, kaçmak isteyen çok fazla insan olduğunu belirterek, “Sahiller, Kemeraltı insan dolu. Kemeraltı’nda izledim birini, 3 kere gitmek için çıktım geri döndüm ne pahasına olursa olsun gideceğim diyor. Şimdi bunlar Zodiac adı verilen şişme botlarla gidiyorlar, batıyorlar. İster istemez saldıracaklar bize, bizi götürün diye. Biz şimdi 1 Eylül’de çıktığımız zaman çok kalabalık çıkacağız. Kuşadası’nda çıktığımız zaman mesela denizde 3 bin tane balıkçı olacak. Diyecekler ki ‘biz bu kadar balıkçının arasından daha kolay kaçarız’. Bizim teknelerimiz tek kişiyle dışarı gidecekler, onlara binmek isteyecekler. Bizlere gelecekler gelin bizi kaçırın diye. Şimdiye kadar çok geldiler. Sahil Güvenlik aldı gitti. Biz bu insan kaçakçılarını nasıl engelleyeceğiz?” şeklinde konuştu.

“BELKİ SİLAH DAYAYACAKLAR”

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yaptığı Suriyelilerin toparlanacağı açıklamasını gördüğünde çok mutlu olduğunu belirten Aksoy, “Bu açıklamadan sonra kurtuluyoruz herhalde dedim. Bu insanların paralarını alıp götürmekle de olmaz ki. Biz onlar için çıkmıyoruz denize. Biz balıkçılık için çıkıyoruz denize. Bu durum artık balıkçıyı da zorlayacak. Belki de silah dayayıp götürün bizi diyecek. Bunlar olacaklar, yaşanacaklar. Balıkçı kendini nasıl koruyacak. Dün bana yönetim kurulu toplantısında bir üyem söyledi. Seferihisar’da koyda 3 – 5 kişi silah dayayarak karşıya geçir dedi.  O da demiri kaldırıp geliyorum deyip kaçmış gitmiş. Bunlar av sezonuyla olacak şeyler. Çünkü balıkçılar uyanıktır. Balıkçılar onları batırmaz gider getirir ama karşıda başına gelecekleri bildiği için bu işe girmez” dedi.

“BALIKTAN ÇOK GÖÇMENLE KARŞILAŞICAZ”

Aksoy, bu sene Ege Denizi’nde balıktan fazla göçmenle karşılaşacaklarına değinerek, “Biz balık avcılığını bırakıp göçmen avcılığına başlayacağız. Tüm balıkçılara rasgele diyoruz. Ama gördüğümüz yerde yetkililere başvuracağız. Batan botlara yardım etmeye muhakkak devam edeceğiz. Ama orada da bir sıkıntı var. Benim teknem 30 personel. Ben bir gecede 3 bin litre yakıt yakıyorum. Ben onları almaya uğraştığım zaman denizden gelir elde edemiyorum. Çünkü dışarı gidiyoruz ifade veriyoruz. Biz onları almaya mecburuz ama aldığımız zaman, ama 10 bin lira ama 20 bin lira gelirden zarar ediyoruz” diye konuştu.

5 BİN KİŞİ MÜRACAAT ETTİ

Türkiye’de en fazla balıkçı teknesinin Ege’de olduğunu belirten Aksoy, “Ege’de 2 bin 700 tane tekne var. Türkiye’de de 16 bin 500 tane gemi var. Biz bu alanda nelere şahit olduk. Şikayet ettik bir gemiyi, sahil güvenlik aradı. Dinamit buldu gemide. Adaya gitmeden tekneleri bile bile patlatıyorlar. Adamlar gitmesin yarı yolda ölsünler diye yapıyorlar. Yani bu çok tehlikeli bir sektör oldu. Ben korkuyorum, yarın kaçanlar değil, bunları kaçıranlar da devreye girecek. Benim balıkçım verilen paraya tav olur mu bilmiyorum ama onlara da dayatabilirler. Bana şimdiye kadar 5 bin kişi müracaat etti. Ben bunu Kuşadası Bölge Jandarmayla görüştüm. Şimdiye kadar bu işi yapan çok gemi oldu. Alıyorlar gemiyi götürüp bırakıyorlar. Ben Yeni Magosa Limanı’ndan geldim orası ağzına kadar gemi dolu. Ne yapıyorlar orada durup insan taşıyorlar. Gemiye insanı ağzına kadar yükleyin ambarın kapaklarını kapatıyorlar.  Kumanyasını tuvaletini verip kapatıp gidiyorlar. Yakında duyacaksınız balıkçılarla beraber göçmen taşıyorlar diye. Biz denizde insana değil balığa rastlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi