Sayfa Yükleniyor...
Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürülüğü 'Elektrostatik Sistemle İlacı Azaltıyoruz, Çevremizi Koruyoruz' projesini hayata geçiriyor. Bergama ve Tire’de tanıtımı yapılan proje, yüzde 50 tarım ilacı tasarrufu sağlamasının yanında tarım ürünlerindeki pestisit kalıntısı problemini de minimize edecek
NURETTİN BAKİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Tarımsal Yayım Projesi kapmasında Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Elektrostatik Sistemle İlacı Azaltıyoruz, Çevremizi Koruyoruz' projesi tarla günleri projenin uygulandığı Bergama ve Tire'de yapıldı. Tanıtımın Bergama ayağına Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Bergama İlçe Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkan Vekili Aşkın Uyar, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Bergama İlçe Tarım Müdürü Ümmiye Saygın, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoglu, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, ilçe müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı. Tanıtımın Tire ayağında ise İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü Ali Ateş ve Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu katıldı. Bergama ayağına katılan ve burada bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, tarımda 4.0 hatta 5.0’ı konuştuklarını vurgulayarak “Bugün burada güzel bir örneğini göreceğimiz tarımda dijitalleşme; sahada bütün üreticilerimizin en büyük şikâyeti olan girdi maliyetlerini de minimize etmeyi, zamandan tasarruf etmeyi sağlayacak ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşmasının önüne geçecektir" dedi.
PANDEMİ SÜRECİNDE DAHA İYİ ANLADIK!
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğunun pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirterek "Gıdanın, beslenmenin, üretimin, çiftçiliğin, üreticinin kıymetini ve değerini ne kadar çok bilmemiz gerektiğini yaşayarak anladık. Öğrencilik yıllarımızda hocalarımız tarafından tarımda mekanizasyonu, geleneksel tarımdan modern tarıma geçmeyi makineleşmeyle sağlayacağımız anlatılırdı. Bugün geldiğimiz noktada tarımda 4.0'ı hatta 5.0'ı, dijitalleşmeyi konuşuyoruz. Bütün bunlar tarımın da gelişen dünya ile beraber entegrasyonunun ne kadar önemli olduğunu, tarımın da geliştiğini göstermektedir. Bugün burada güzel bir örneğini göreceğimiz tarımda dijitalleşme; sahada bütün üreticilerimizin en büyük şikâyeti olan girdi maliyetlerini de minimize etmeyi, zamandan tasarruf etmeyi sağlayacak ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşmasının önüne geçecektir" dedi.
İLK TERCİHİNİZ KİMYASAL MÜCADELE OLMAMALI
Tarımda hiçbir zaman ilk başvurulması gereken yolun kimyasal mücadele olmaması gerektiğinin altını çizen Özen, İzmir'de 3,6 milyon alanda tarımsal üretim yapıldığını söyledi. Özen "Bizler tarımın gelişmesiyle beraber artık tarımın alternatif üretim metotlarının da gelişmesi gerektiğini söylüyoruz. İlimizin tamamında 245 bin dönüme yakın organik tarım üretim alanı, 190 bin dönüme yakın iyi tarım uygulamaları metoduyla yaptığımız üretim alanlarımız var. Bunları maksimum düzeyde arttırmamız gerekiyor. Aslında iyi tarım, biyolojik mücadele, entegre kontrollü ürün yönetimi hep teknolojiyle iç içe olan üretim metotlarıdır. Tarımda hiçbir zaman ilk başvuracağımız yol kimyasal mücadele olmamalı. Önce kültürel mücadele, arkasından biyolojik mücadele, onun ardından nihai olarak eğer bir çözüm bulamıyorsak kimyasal mücadele olmalı" dedi.
SİSTEM YÜZDE 50 TARIM TASARRUFU SAĞLIYOR
Tarla Günlerinde Ziraat Mühendisi Savaş Töle katılımcılara proje hakkında teknik bilgiler veren sunum gerçekleştirdi. Daha sonra Elektrostatik ilaçlama sisteminin demonstrasyonu yapılarak olumlu sonuçları üreticilere gösterildi. Ayrıca her iki ilçede de teknik personel tarafından ilaçlama sistemiyle ilgili bilgiler verildiği tarla günlerinde bu ilaçlama sisteminin çiftçilere yüzde 50 tarım ilacı tasarrufu yüzde 100 su tasarrufu, yüzde 30 da zaman tasarrufu sağladığı ve çevreye daha duyarlı bir sistem olduğu söylendi. Ayrıca bu ilaçlama sisteminin yaygınlaşması durumunda tarım ürünlerindeki pestisit kalıntısı probleminin minimize edileceği ve üreticilerin girdi maliyetlerinin azalacağı aktarıldı.
ELEKTROSTATİK NEDİR?
Elektrostatik indüksiyon modern mühendislik ve temel fizik prensiplerinden istifade ederek, low volume teknolojisinin faydalarını en üst seviyeye çıkartan zirai ilaçlama konusunda devrim niteliğinde bir gelişmedir. Temel olarak elektrostatik sistem damlacıkların negative (-) yük ile şarj edilerek fizik prensipleri gereği nötr olan bitki tarafından çekilmesi ve bu sayede yaprak ve meyve üzerinde sadece uygulamanın yapıldığı tarafta değil, tüm yüzeyin tamamına yakınının kaplanması anlamına gelmektedir. Elektrostatik sistemin diğer bir avantajı yine fizik prensipleri gereği negative (-) yüklü damlacıkların birbirlerini iterek birleşmesi, dolayısıyla çaplarının büyümesi engellemesidir. Homojen bir şekilde yapılan kaplama ile ilaçlamanın amacına en verimli şekilde ulaşmasına olanak sağlar. Elektrostatik sistemin doğal çekim gücü sayesinde rüzgarla uçuşan damlacıklarında önüne geçerek yapılan tasarruf ve çevreye duyarlılıkta maksimum seviyeye çıkartılır. Ayrıca Elektrostatik, rüzgarlı havalarda yapılan ilaçlamanın etkisini yükseltirken, aplikasyon hızının yükseltilmesine de imkan sağlar.
Haber Merkezi